galéria megtekintése

Száz százalék Madrid

1 komment


Hegyi Iván

Másodszor rendeznek városi döntőt a labdarúgó Bajnokok Ligájában, és miként két éve, újra az Atletico és a Real Madrid vívja a kihelyezett derbit.

Ha Gareth Bale-re hallgatnánk, akkor szinte le sem kellene játszani az Atletico Madrid–Real Madrid Bajnokok Ligája-döntőt. A „királyi gárda” nagy hangú walesi légiósa ugyanis kijelentette: „Egyetlen Atletico-labdarúgó sem férne be hozzánk, a mi csapatunk játékosai mind a tizenegy poszton jobbak náluk.” Szerény véleményem szerint a rátarti futballista nem különb az Atletico csatárainál, a világ- és Európa-bajnok Fernando Torresnél – akit az AS című spanyol lap a Real Madrid szempontjából legveszélyesebb faktorok egyikének tart –, valamint a nyilatkozónál szintén technikásabb és szellemesebb Griezmann-nál, de jellemző a csúcstalálkozó előtti hangulatra a 100 millió euróért szerződtetett cardiffi felfújt önteltsége.

Spanyol gála lesz Milánóban
Spanyol gála lesz Milánóban
CHRISTIAN BRUNA / MTI/EPA

Papíron a Real Madrid mindenben jobb ellenfelénél, ha tizenegy poszton persze nem is. Egyrészt a tizennegyedik BEK-, illetve BL-döntőjét vívja, és a korábbi tizenháromból tízet megnyert. (Igaz, a diadalok többségét a már nem létező fehér balett különböző virtuóz társulataival aratta.) Az Atleticóval szemben az örök mérlege – az összes díjmérkőzést ideszámítva – 107 győzelem, 51 döntetlen, 54 vereség, az első számú európai klubtornán pedig 4 győzelmet, 1 döntetlent, 1 vereséget mutat az egymás elleni statisztika. A kisebbik madridi klub a BEK 1959-es elődöntőjének visszavágóján aratta egyetlen sikerét a madridi Fehér Ház képviselői ellen (1-0), ám a Zaragozában rendezett harmadik meccsen ugyanúgy 2-1-re kikapott, mint az első találkozón a Bernabeu stadionban. Mindkét mérkőzésen Puskás Ferenc szerezte a győztes gólt; hálából Luis Carniglia argentin edző kihagyta őt a csapatból a Reimsszel vívott döntőn (2-0)...

 

A kedvező előjelek ellenére nem mindenki „szállt el” a királyiak közül. Sergio Ramos például leszögezte: „Az Atletico kiérdemelte, hogy döntőt játsszon szombaton a milánói San Siróban. Óriási csapatokat ejtett ki, bebizonyítva, hogy maga is egészen rendkívüli együttes.” Cristiano Ronaldo sem bántotta a ma esti ellenfelet, annál inkább a Barcelonát: „Jobb megszerezni a BL-trófeát – mondta –, mint duplázni a bajnoki cím és a Király Kupa elnyerésével...” 

E szöveg gyengéje csak az, hogy a serleg még nincs a Real Madridnál.

Az esély azonban megvan a „tizenegyesre”, hiszen amióta Zinedine­ Zidane a fehérek edzője, a bajnokságban 17 győzelmet, két döntetlent és egy vereséget produkált a gárda, s a BL-ben hatból négy meccset megnyert (egy-egy döntetlen és vereség mellett). A Z. Z.-effektus érezhető, de nem jobban, mint a Simeone-hatás: az Atletico argentin trénere az idén megint csúcsra járatta csapatát. A Barcelona és a ­Bayern München elbúcsúztatása legalább akkora bravúr, mint az, hogy az együttes két éve szintén BL-döntőt vívott a Real Madriddal. Akkor pillanatokra volt a legértékesebb európai klubtrófea elhódításától – Sergio Ramos a 93. percben egyenlített Lisszabonban, majd a kétszer negyedórás hosszabbításban a szerencsésebb Madrid 4-1-re nyert –, és az Atletico most bízhat abban, hogy a sors talán visszaadja azt, amit 2014-ben elvett...

Út a döntőig

Atletico Madrid:
Galatasaray 2-0, 2-0, Benfica 1-2, 2-1,
Asztana 4-0, 0-0, Eindhoven 0-0, 0-0, Barcelona 1-2, 2-0, Bayern München 1-0, 1-2. A mérleg: 6 győzelem, 3 döntetlen, 3 vereség, 16-7-es gólkülönbség.


Real Madrid:
Sahtyor Donyeck 4-0, 4-3, Malmö 2-0, 8-0, PSG 0-0, 1-0, AS Roma 2-0, 2-0, Wolfsburg 0-2, 3-0, Manchester City 0-0, 1-0. A mérleg: 9 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 27-5-ös gólkülönbség.

Ha így lesz, futballtörténeti pillanatokat élhet az argentin Diego Simeone, aki Milánóban kijelentette: „A labdarúgásban nincs reváns, csak új lehetőség van.” Historikus az alkalom abból a szempontból is, hogy legutóbb 1965-ben ünnepelhetett BEK-diadalt Milánóban dél-amerikai edző. A Benficát 1-0-ra legyőző Internazionale mesterét Helenio Herrerának hívták... Ő is szerette a betonvédekezést – a fogalommá vált catenaccio atyja volt –, bár jóval több extraklasszisra támaszkodhatott, mint honfitársa, az Atletico jelenlegi szakvezetője. A hatvanötös csúcstalálkozót például az 1962-ben világbajnok brazil Jair da Costa döntötte el.

Mint tudjuk, világbajnok csatára az Atleticónak is van, a Real Madridnak meg nincs...

ATLETICO MADRID–REAL MADRID

Bajnokok Ligája-döntő, Milánó, 20.45 (tv: M4Sport, Sport1). Jv.: Clattenburg (angol).
Atletico Madrid: Oblak – Juanfran, Godin, Gimenez, Filipe Luis – Saul Niguez, Augusto Fernandez vagy Carrasco, Gabi, Koke – Fernando Torres, Griezmann.
Real Madrid: Navas – Carvajal, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo – Modric, Casemiro, Kroos – Bale, Benzema, Cristiano Ronaldo.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.