galéria megtekintése

Számolni kell: egy, kettő?

0 komment


Őri B. Péter

Különleges vacsorára készülsz, hetek óta várod, mikor kóstolhatod már meg kedvenc ételedet, amelyet egy szuper elegáns étteremben tálalnak majd eléd, erre a főnököd utasít, hogy egy társcég rendívül idegesítő munkatársával a nagy ízkaland napján ebéd keretében kell megbeszélned a jövő hónapi terveket.

Más: életed koncertjét várod, a karmester szökőévenként lép fel hazánkban, amikor a barátnőd előző estére szerinte kihagyhatatlan hangversenyre hív. Ha otthon maradsz, napokig nem beszél veled, te pedig tudod: a zongorista a klimpírozásáról, s nem a virtuozitásáról híres. Elrontani a várva várt élményt? Elmész, nem mész el?

Kis túlzással hasonló dilemma elé sodorta a sors az úszókat és az atlétákat. A riói olimpiára készülő versenyzőknek is dönteniük kell az előétel-főétel, a rossz és a jó koncert között, ugyanis az augusztusi világesemény előtt nem sokkal májusban úszó, júliusban pedig atlétikai Európa-bajnokság lesz.

 
Gyurta Dániel...
Gyurta Dániel...
Földi Imre / Népszabadság

Gyurta Dániel a minél sikeresebb olimpiai részvétel érdekében nem lesz ott a londoni Eb-n.

– Megértem, hogy Dani így határozott – mondta lapunknak Kiss László szövetségi kapitány. – Megbeszéltük, hogy Rióra összpontosít. Negyedik olimpiájára készül, kétszáz mellen ő a címvédő, s már nem a legfia­talabb. Nem ritka, hogy a hozzá hasonló korú úszók kihagyják a játékok előtti kontinensviadalt, hiszen nem könnyű rövid idő alatt kétszer is csúcsformába kerülni. Négy évvel ezelőtt Debrecenben sem volt teljes a mezőny. Gyurta ott is, majd a 2012-es olimpián szintén aranyérmes lett. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az Eb házigazdái Dani számában rendkívül erősek, önbizalmának bizonyosan nem tenne jót az esetleges londoni vereség. Emlékszem ellenpéldára is: Kovács Ági a 2000-es játékok előtt – ugyancsak kétszáz mellen – második helyezést ért el Helsinkiben az Eb-n, majd több mint két hónap múlva olimpiai bajnoki címet nyert.

A kapitánytól megtudtuk: Gyurta áprilisban Győrött rajthoz áll az országos bajnokságon, hogy segítse a 4×100 méteres vegyes váltót az olimpiai szintidő elérésében. Ha már staféta: Hosszú Katinka részt vesz az Eb-n, s tagja lesz a ­4×200-as gyorsváltónak, amely szintén a ­riói repülőjegy megszerzéséért küzd majd Londonban.

– Nem tudok arról, hogy Gyurtán kívül más, az olimpiára készülő magyar úszó is kihagyná az Európa-bajnokságot – folytatta a kapitány. – Az európai szövetségben a versenynaptár összeállítói figyelembe vették, hogy jól fel lehessen készülni mindkét eseményre. A kontinens­viadallal fejeződik be a második makrociklus, s utána kezdődik a harmadik, amely Rióban ér véget, remélhetőleg ­számunkra minél sikeresebben.

Az atléták nehezebb helyzetben vannak a formaidőzítés szempontjából. Az Eb és a nyári játékok között egy hónap a különbség. A mai magyar atlétika legfényesebb csillaga a súlylökő Márton Anita, aki nemrégiben Portlandben, a fedett pályás világbajnokságon országos csúccsal szerzett ezüstérmet. Logikusnak tetszene, ha a minél sikeresebb olim­piai szereplés érdekében nem utazna el Amszterdamba. Vajon így lesz? – tettük fel a kérdést Gyulai Mártonnak, a szövetség főtitkárának.

– Nem – válaszolta. – Ha senki sem sérül meg, minden Rióba utazó atlétánk részt vesz az Eb-n is. Igaz, a két esemény nagyon közel van egymáshoz, de a szakembereknek úgy kell összeállítaniuk az edzéstervet, hogy Amszterdam állomás legyen. Olyannyira, hogy ha valaki az Eb-n élete legjobb eredményét éri el, akkor Rióban szárnyalja azt túl.

...és Márton Anita. Másképpen készülnek
...és Márton Anita. Másképpen készülnek
John G.Mabanglao / MTI/EPA

Azt nem tudni, hogy a külföldi nagyágyúk közül kihagyja-e valaki a kontinenstornát, de Gyulai megemlítette: Jennifer Suhr amerikai rúdugró februárban azt mondta, hogy az olimpiai szereplésről döntő válogató verseny miatt nem lesz ott a portlandi viadalon. Azután meggondolta magát, és jól tette, aranyérmet nyert, készül tovább. A ja­maicai Usain Bolt, a világ leg­gyorsabb embere pedig július végén Londonban rajthoz áll a Gyémánt Liga-sorozatnak az olimpia előtti utolsó viadalán.

Az európai szövetségnek a legfontosabb bevételi forrása az Eb, amelynek utolsó napján, július 10-én olyan eseményekkel kell konkurálni, mint a labdarúgó Európa-bajnokság és a wimbledoni tenisztorna férfidöntője, valamint a Tour de France kerékpáros-viadal kilencedik szakasza.

Az EAA tanácsának legfiatalabb tagja szerint megoldás lehetne, ha a jövőben a világbajnokságokat négyévente tartanák, így elkerül­hető volna, hogy az Eb és az olimpia azonos esztendőben legyen. Gyulai szisztémája: 2016 – olimpia, 2017 – Európa-bajnokság, 2018 – vb, 2019 – Eb, 2020 – olimpia.

Most viszont még következhetnek a játékok előtti nagy dobások...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.