galéria megtekintése

Struccparádé

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 06. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Pénteki közgyűlésén a Magyar Olimpiai Bizottság minden bizonnyal zöld utat ad a hazai olimpiarendezési törekvéseknek. A napirend szerint ugyanakkor egy szót sem ejtenek majd arról a jogerős bírósági ítéletről, amely alapjaiban kérdőjelezi meg az utóbbi három év működésének törvényességét.

– Még nem kapta meg a Magyar Olimpiai Bizottság az írásba foglalt jogerős ítéletet, és más formában sem jutottunk semmiféle hivatalos tájékoztatáshoz az ügyben, már csak ezért sem szerepel a téma a közgyűlés napirendjén – mondta lapunknak Szabó Bence, a MOB főtitkára. – Persze, ahogyan Török doktort ismerem – tette hozzá némi iróniával –, nem zárhatom ki, hogy ő esetleg felveti majd a témát...

A MOB a közelmúltban jogerősen elvesztette azt a pert, amelyet Török Ferenc olimpiai bajnok öttusázó, ügyvéd indított ellene a szabálytalanul összehívott 2012 februári közgyűlés miatt. A már kihirdetett, de írásba még nem foglalt ítélet helybenhagyta az elsőfokú döntést, amely hatályon kívül helyezte az akkori közgyűlés valamennyi határozatát. Emiatt nemcsak az akkori döntések, hanem az ott és akkor módosított alapszabály alapján összehívott új közgyűlés határozatai is érvénytelenek, miként három év költségvetési döntései, támogatás-odaítélései, szervezeti és személyi verdiktjei is.

A MOB ezt vitatja. Korábban, a Fővárosi Ítélőtábla döntésére reagálva közleményben utasította vissza, hogy az utóbbi három évben törvénytelenül működött volna. A vezetőség álláspontja szerint nem kell megismételni a 2012. február 26-i közgyűlést, mivel erről a Fővárosi Ítélőtábla nem rendelkezett. A Török Ferenc által megtámadott közgyűlés határozatait – a szintén kifogásolt 2012. április 22-i közgyűlés határozataival együtt – a MOB közgyűlése 2013. május 24-én azonos tartalommal, egyhangúlag megerősítette.

 

Csakhogy a kifogásolt döntéseket egy olyan összetételű közgyűlés erősítette meg, amely jogilag nem is létezhetne, mivel éppen annak a közgyűlésnek a határozatait helyezte hatályon kívül a bíróság, amelyek alapján azt összehívták. Újra össze kellene hívni tehát az eredeti, 162 tagú közgyűlést a 2012. február 26-i összetételben, de legalábbis ugyanolyan elvek szerint megválasztott tagsággal, és ennek a grémiumnak kellene rendbe tennie a MOB jogi helyzetét. Az azóta létrejött 240 tagú testület ugyanis a bíróság döntése értelmében jogilag szintén nem létezhetne.

Török doktor érdeklődésünkre azt mondta: a mostani közgyűlésen nem tervezi szóba hozni a témát. Azt, amit megtehetett, már megtette. A bíróság döntéséről tájékoztatta a szakszövetségeket és a MOB tagjait. Megvárja, hogy a bíróság írásba foglalja a jogerős ítéletet, és hogy arra mit lép a MOB. Ha továbbra is fütyül a bíróság döntésére, észrevételeit megküldi az ügyben eljáró bíróságnak, az illetékes ügyészségnek és a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

A NOB persze Töröktől függetlenül is értesülhet a MOB működésének törvényességével kapcsolatban felvetődött jogi aggályokról és az azt kimondó bírósági döntésről. Azaz elemi érdeke lenne a szervezetnek, de az olimpiára esetleg kandidáló Budapestnek is, hogy még az olimpiai jelentkezés elkészítése előtt rendbe tegye az alapszabályt és a működést. Már csak azért is, mert az utóbbi években – a Török Ferenccel való pereskedéstől függetlenül – a MOB 13 alkalommal kényszerült korrigálni törvénysértőnek bizonyuló alapszabályát bírói, ügyészi felszólításra. Márpedig ez a helyzet aligha növeli a magyar kandidálás esélyeit. Persze az a struccpolitika sem hasznos, amelyet az olimpiai mozgalom vezetése folytat. Az elöljárók azt hangoztatják: „Amíg nincs írásos ítélet, nincs ügy, amivel foglalkozni kellene.”

Pedig van.

A jogerős ítélet ugyanis nemcsak az elsőfokú döntés rendelkező részét, hanem annak indoklását is változtatás nélkül helybenhagyta. Így – hacsak rendkívüli perorvoslattal nem írják felül a három évvel ezelőtti közgyűlés határozatait hatályon kívül helyező döntéseket – előbb vagy utóbb meg kell tartani az akkori hibákat valóban jogszerűen kijavító küldöttértekezletet.

Már amit és amennyire még ki lehet javítani. Mert jelen állás szerint egy jogilag nem létező testület dönt ma arról, hogy a MOB benyújtsa-e szándéknyilatkozatát az olimpia rendezésére. Olyan grémium, amelynek – a jelek szerint – nem áll szándékában tudomásul venni a bíróság jogerős döntését és rendbe tenni saját alapszabályát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.