galéria megtekintése

Sors

1 komment


Tóth Ákos
NOL

Most, hogy már bizonyosan kevesebb áll előttem, mint amennyit hátrahagytam, s visszatekintek az eddigiekre, annyi talán leszűrhető afféle bizonyos életkorokban összegezhető tanulságként, hogy brazil szurkolónak születni kell.

Mondhatnám, persze, hogy meglátni és megszeretni mindössze egyetlen pillanat műve volt, és ez valóban igaz is volna, hiszen akkor, abban az 1982-es ráeszmélésben egyetlen Socrateshez (újabb rádöbbenés: lehet, hogy csak a nevéhez?) köthető pillanat döntött, de most már, talán koromból is adódóan – hiszen valóban kevesebb van hátra, ez megmásíthatatlan tény – már úgy látom, addig is minden abba az irányba sodort, hogy épp az a pillanat következzen be, ne pedig valamely másik, mondjuk, az argentin Kempeshez köthető, amint besodorja a labdát, pedig ő sem volt akárki, a neve is elég jó ahhoz, hogy szeretni lehessen, legfeljebb csak annyi hozható föl ellene, hogy argentin, ugyebár. Nekünk, braziloknak ez nagyon nem mindegy.

Egyébként nem csak a brazilokkal vagyok így születésileg, hanem például a csehekkel is, igaz, az a hoki miatt alakult ekként, emlékszem, ott ültem a televízió szemcsés képernyője előtt valahol az Erzsébetváros mélyén, amikor egy Jirzi Holecek nevű kapusnak egyszerűen nem lehetett gólt lőni, és apám azt mondta, most megkapják a ruszkik, és én akkor, ott, amikor Holecek kivédte a szemüket, megértettem, hogy magyar ember a cseheknek szurkol, kiváltképp a ruszkik ellenében.

 

A csehek sokáig elkísértek, mindig nekik drukkoltam, és nem csak a hokiban, hanem mindenben, a fociban is (hej, Milan Baros, az ám a legény!), és jó nevük is van, egytől-egyig. Ám szerencsém volt, mert ők, a brazilok és a csehek nem akadtak össze, s ha véletlenül mégis megesne, akkor az bizony identitászavar lenne a köbön, de azért a bennem szunnyadó brazil mindig fölülkerekedne, most úgy hiszem, a jó nevű és más okból szeretett Hrabal ide vagy oda.

Szóval ez a brazilság az emberrel születik (igen, tudom, Fradi-szurkolónak is születni kell, de ez most itt más tészta), a rádöbbenő pillanatot kell csak kivárni, és akkor már biztos, hogy az ember végképp elköteleződik, szerelmessé válik, tehát beteg lesz: irracionális állapotba kerül, amely nem tűri az ésszerűséget, viszont belefér minden a kibuggyanó örömtől a sűrű átkozódásig, Hulk, hogy rogyassza rád...

Dylan Martinez / Reuters

De azért mégse, ne rogyassza. Bár igaz, hogy brazil szurkolónak születni kell, de a jelen ismeretében az is bízvást leszögezhető, hogy – és e ponton ideje is kilépni önmagunkon kívül, átváltva a közösségi tudatot is jelképező többes szám első személybe, amitől érthetővé válik egy ország fájdalma bizonyos sajnálatos események idején – most egy kicsit csehül állunk, tehát nagyon is magyarul. Amivel nem azt akarom mondani – nyugodj meg, apa! –, hogy elkaptak volna bennünket az oroszok (ó, nem: ők szépen el szokták intézni önmagukat), hanem azt, hogy átgázoltak rajtunk a németek, amit poroszos lelkületű apám nálam kétségtelenül könnyebben viselt volna, emlékműve is lesz előbb-utóbb ennek az egésznek, nyilván Gábriel arkangyallá örökítjük magunkat, amint lecsap ránk a sas, hogy kiüsse szárnyaink közül a labdát.

Mégis, milyen világ az, amelyben a németek adják a brazilt? Amikor Klose fektet és Schweinsteiger bőröz? Az ilyen nyakatekert világban talán még az Isten is összekuszálódik, mit szóljon hát a földi halandó, még ha a születésébe kódolt sors a (brazil) hívők táborába sorolja is?

A földi halandó hát nem tesz mást, mint szépen összezavarodik, kamasszá válik, félszeggé, aztán megcsalt szeretővé, vaddá, majd elhagyott hitvessé, keserűvé, végül kétségbeesett hontalanná, magányossá, hogy aztán a végének is a legvégén megértse, hogy igen, van úgy, hogy az Isten próbára teszi a hitünket, de mi kitartunk: maradunk brazilok, mindhalálig, hogy rogyna rád, Hulk!

A kérdés az, hogy mi légyen most. Van, mi még hátravan, elsőként is a szombat, mert az mégsem lehet, hogy annyi szív... A „maradj nyugodt, lehet" reflexe azonban annyira magyaros, hogy egy született brazil el nem fogadhatja: menni kell, menni előre.

Dylan Martinez / Reuters

Ami pedig a másnapot illeti, az már nehezebb ügy, hiszen a hiány érzete elural mindent. De akkor is, csak azért is, még ha történelmileg lehetetlen is, előre, Argentína! Lesz ugyanis a pályán egy olyan ember, történetesen egy argentin, egy bizonyos Lionel Messi, aki megérdemli a trófeát, mert minden idők egyik legnagyobbja, olyan, akinek nálunk is helye lenne, és még a neve is jó. Na jó, kimondom: született brazil.

És ez azért nagyon nem mindegy. Hiszen most már tudom, így, amikor már több van mögöttem, mint előttem, hogy minden eleve elrendeltetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.