galéria megtekintése

Scolarium

0 komment


Hegyi Iván

A hatvanöt éves Luiz Felipe Scolari konok ember, és semmiképp sem tekinti magát bukott kapitánynak. „A feladatom szombaton véget ér, de hogy mi lesz a jövőm, arról José Maria Marin, a Brazil Labdarúgó Szövetség elnöke dönt" – jelentette ki a hollandok elleni bronzmérkőzés előtt, azaz még érintőlegesen sem fogalmazta meg, hogy magától távozna a válogatott éléről.

Nyilván a találkozó miatt, valamint azért sem, mert leszögezte: „A legjobb négyig eljutni nem a világ vége. Nem csupán az 1-7 minősít, néhány perces teljes rövidzárlat nem törölhet el minden eredményt. Márpedig másfél éven át nagyon jó helyzetben voltunk, és ha a munka megfelelő, akkor annak megítélését még egy súlyos baleset sem változtathatja meg" – vélekedett.

Majd hozzáfűzte: „Tegyük fel, 0-5-ről 4-5-re felzárkózunk a németek ellen. Akkor továbbra is alkalmas lennék edzőnek, így viszont nem vagyok az?"

Aztán megemlítette, hogy hálás az együttesnek, függetlenül az elődöntő példátlan eredményétől, és dicsérte a játékosokat az együtt töltött idő alatt tapasztalt elkötelezettségükért. Közölte továbbá: „Az utcán több támogatást kapok, mint azt sokan gondolnák."

 

A labdarúgók körében mindenesetre nem ingott meg a pozíciója, a németek elleni találkozóról – eltiltása miatt – hiányzó csapatkapitány, Thiago Silva ugyanis megvédte a trénert: „Nem őt kell hibáztatni, a csapat volt a pályán. (Éppen, hogy nem volt. – A szerk.) Mi mindannyian bíztunk benne másodszori kinevezésétől fogva, és ez akkor is tény, ha a hatodik világbajnoki cím elnyerése csak álom maradt."

Scolaritól brazil újságírók megkérdezték, mit csinál akkor, ha a szombati mérkőzés után nem maradhat hivatalában. „Kifizetem a számláimat és többet leszek a családommal" válaszolta.

Louis van Gaal vele van. A holland szövetségi kapitány azt mondta: „Jobb 7-1-re veszíteni, mert akkor tényleg vesztettél. De döntetlennel, majd tizenegyesrúgásokkal kiesni?"

És Scolari több játékosa helyet kapott a világbajnokságok valaha volt legjobb játékosai között. A L'Equipe című tekintélyes francia sportlap ugyanis közzé tette minden idők toplistáját, amelynek első tíz helyezettje között a következők sorakoznak: 1. Pelé (brazil), 2. Diego Maradona (argentin), 3. Ronaldo (brazil), 4. Franz Beckenbauer (német), 5. Zinedine Zidane (francia), 6. Mané Garrincha (brazil), 7. Gerd Müller (német), 8. Johan Cruyff (holland), 9. Lothar Matthäus (német), 10. Jairzinho (brazil). Mint köztudomású, Ronaldo tagja volt annak a brazil válogatottnak, amely 2002-ben, Scolari irányításával százszázalékos teljesítménnyel hódította el a vb-aranyérmet.

A százas listára amúgy húsz brazil futballista – az említetteken kívül Nilton Santos, Cafu, Vava, Romario, Didi, Zagallo, Rivaldo, Socrates, Roberto Carlos, Zico, Rivellino, Gilmar, Ronaldinho, Leonidas, Gerson és Ademir – került fel. Cafu, Roberto Carlos, Ronaldinho és Rivaldo 2002-ben szintén Scolari csapatában szerepelt.

Viszont a jelenlegi gárdából senki sincs a lajstromban...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.