galéria megtekintése

Veszett Vörös Rókák a Tüskében

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 01. számában
jelent meg.

Őri B. Péter
Népszabadság

A múlt csütörtökön átadott újbudai Tüskecsarnok első eseményén, a férfi NB I legjobbjait felvonultató Kelet-Nyugat All Star-gálán a vidéki csapatokban szereplő játékosok voltak a főszereplők szombaton. A magyarázat: az első osztályban egyedül a MAFC képviseli Budapestet.

Ó, azok a Honvéd–MAFC rangadók! Több évtizeden át mindig különleges hangulatú mérkőzéseket játszott a két együttes, noha – a fáma szerint – a régi Sportcsarnokban nem is lehetett volna kosármeccseket rendezni, a pálya ugyanis nem volt megfelelő méretű. Ám ez nem zavart senkit, a nézők még a lépcsőket is megtöltötték – előfordult, hogy a kint rekedt szurkolók betörték a kapukat.

A nyolcvanas évek végétől a kilencvenesek közepéig – főleg gazdasági okok miatt – a fővárosból felnőtt szinten kiveszett a kosárlabda, s ma már nincs Honvéd, nincs Csepel, nincs Tungsram, nincs Ganz-MÁVAG. A MAFC az egyetlen, amelyik még küzd a talpon maradásért: hol az első, hol a másodosztályban szerepel, most éppen az NB I-ben, a tabella végén tűnik fel. Egy játékosa, Lakosa Zsolt be is került Kelet válogatottjába, ám nem ő volt a főszereplő...

Bár a főváros régóta várt viszonylag komoly kosaras eseményre, a Tüskecsarnok nem telt meg teljesen: a négyezer férőhelyes létesítményben körülbelül háromezren voltak. A lágymányosi egyetemi negyedet nem ismerők nehezen találták meg a helyszínt, útbaigazító táblák nem segítették a tájékozódást. Az „alig” huszonegy esztendő elteltével elkészült csarnok kívül-belül csillog-villog, ám akad még tennivaló bőven.

 

Hogy mást ne mondjunk, a kosárlabdázóknak kellett eredményjelző táblát hozniuk, mert a „Tüskében” még nem sikerült felszerelni e szerkezetet, mely nélkül követhetetlen a meccs. Sokan panaszkodtak a székekre is, mivel a tervező az ülőalkalmatosságok közepére, keresztben végig – ki tudja miért? – keskeny üres részt álmodott meg... Mindenesetre többen gyakorta felugrottak a helyükről; vegyük úgy, hogy nem a kényelmetlenség miatt, hanem azért, mert lázba hozta őket egy-egy látványos megoldás. Hiába, ritkán látni ma már zsákolásokat, hárompontos dobásokat Pesten és Budán...

Szabó Zsolt és Nathan Healy: égtájak egymás közt
Szabó Zsolt és Nathan Healy: égtájak egymás közt
Móricz-Sabján Simon

Attrakcióban nem volt hiány, a szünetekben és az időkérések alkalmával gyönyörű ukrán táncoshölgyek, a Red Foxes (Vörös Rókák) szórakoztatták a publikumot. Valaki meg is jegyezte: „Jobb lenne, ha végig ők maradnának a pályán!” Ezzel nem csak a gálameccs színvonalára utalt, bár a mai magyar férfi kosárlabda nem az eredményeiről híres. A válogatott nem jutott ki az Eb-selejtezőre, Európa-bajnokságon legutóbb 1999-ben, előtte pedig 1969-ben szerepelt.

Pedig a közönség vevő a kosárlabdára: ha hiszik, ha nem, Magyarországon – a helyszíni nézettség alapján – ez a legnépszerűbb sportág. Szalay Ferenc szövetségi elnök szerint az igazolt játékosok száma 48 ezer, ezzel a kosárlabda a labdarúgás után a második idehaza. A mennyiség persze nem minden: ma elképzelhetetlen, hogy akár a férfiak, akár a nők kijussanak az olimpiára.

Pedig a férfiak 1948-tól négyszer is ott lehettek nyári játékokon, míg a női válogatott 1980-ban Moszkvában a negyedik helyet szerezte meg. (A bojkott miatt az Egyesült Államok nem vett részt a tornán.) Az olimpián szereplő magyar kosarasokat – Koczka Pált, Prieszol Józsefet, Temesvári Ottót, Beloberk Évát, Kiss Lenkét, Szuchy Katalint, Winter Ilonát – emléktárggyal köszöntötték.

Döntetlennel ritkán ér véget kosármeccs; ha mégis, következik a hosszabbítás. A gálán a Kelet és a Nyugat is 109 pontot ért el, ám a tévé nagy úr, be kellett fejezni a mérkőzést, elmaradt a ráadás. A harmadik negyed után a magyar Face Team tagjai akrobatikus mozdulatsorok után varázsolták a gyűrűbe a labdát. A nagy meccsen pedig a Fehérvár bedobója, az amerikai Lasan Kromah trükközött, ő lett a találkozó embere. Vajon fővárosi csapatból mikor kerül ki hasonlóan értékes játékos? Budapest, ébresztő!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.