galéria megtekintése

Rossz mintát mutatnak

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 03. számában
jelent meg.

3 komment


Gergely Márton
Népszabadság

Ahol a vérdoppingnak van értelme, ott élnek is vele – mutatták ki angol és német újságírók által felkért szakemberek. Egyes számokban az elmúlt 15 év atlétikai világ- és olimpiai bajnokainak harmada gyanús mintát produkált. A lebukás sem akadály a maffia működését idéző sportágban: a fellépési díj feléért doppingolók is rajthoz állhatnak.

Az amerikai doppingellenőrök 2003-ban egy névtelen postai küldeményt kaptak. A borítékban nem volt más, csak egy elhasznált injekciós tű. A vizsgálat során lelepleződött a Balco doppinggyára, és az egyesült államokbeli sprinter, Marion Jones elbukta olimpiai aranyérmeit. Tizenkét évvel később egy újabb névtelen boríték tartalma rázza meg az atlétikát. Ez alkalommal egy pendrive lapult meg a csomagban: ötezer atléta 12 ezer vérmintája került a német ARD tévécsatorna – tavaly év végén az orosz atléták doppingolásáról mutatott be leleplező dokumentumfilmet – és az angol Sunday Times birtokába a 2001–2012 közötti időszakból. Ez alkalommal a szivárogtató már nem bízott a doppingellenőrökben, egyenesen a sajtóhoz fordult. Döntése érthető: a gyanús értékekben bővelkedő adatsor a sportág nemzetközi szövetségétől származik. Az IAAF eddig úgy gondolta, nincs dolga velük.

A tavalyi bostoni maratoni női győztese, Rita Jeptoo – hazájában kerülik a doppingellenőrök
A tavalyi bostoni maratoni női győztese, Rita Jeptoo – hazájában kerülik a doppingellenőrök
Brian Snyder / Reuters

Akkor lássuk a németek és az angolok megállapításait: az állóképességet igénylő atlétikai számok olimpiai és világbajnokainak harmada produkált abnormális vérmintát a tizenkét év során. Egyikük sem vesztette el az érmét. Igaz, Geoffrey Tarno ennél lényegesen értékesebb dolgot vesztett el: az életét. A kenyai futó 2013 októberében magabiztos vezetésnél a maratoni táv 40. kilométerénél összeesett és meghalt. A tragédiát hivatalosan embólia okozta, azt viszont szinte biztosan az epo váltotta ki. Az eritropoietin egy hormon, amely a vörösvérsejtek képzését szabályozza. Szintetikus formáját az orvosok vérszegénység, veseelégtelenség és intenzív kemoterápia esetén alkalmazzák. Az állóképességet igénylő sportágakban több évtizede élnek vissza a szerrel, amely növeli a vér oxigénfelvételi képességét és a szervezet regenerálódását. A vörösvérsejtek túltengése azonban olyan sűrűvé teszi a vért, amely közvetlen életveszélybe sodorja a doppingolót. Tarno esetében is végzetesnek bizonyult. Következmények? Semmi.

 

Az ARD munkatársa döbbenten hallotta Kenyában, hogy pozitív doppingmintával sem gond a versenyeken való indulás. Viola Chelangat Kimetto megbukott, mire az IAAF a nemzeti tagszervezettől az atléta eltiltását kérte, ám kilenc hónappal később egy horvát maratonin újra feltűnik a neve a dobogósok között. A német újságírónak az afrikai országban több háttérember közjegyző előtt állította: az indulási pénz feléért a szervezők szívesen eltekintenek az eltiltástól. Márpedig nagy nevek esetén húszezer dollár is lehet a meghívó mellé csúsztatva.

Lebukott Rita Jeptoo is, aki tavaly megnyerte a bombatámadás utáni évben különös figyelmet élvező bostoni maratonit. A németeknek azt állította: 2006 óta egyszer sem ellenőrizték hazájában a doppingellenőrök. A táv valaha volt legjobb időinek listáján 230 kenyai áll az első német előtt. Talán nem csak a magaslati levegő miatt, fűzi hozzá az ARD.

A televíziós csatorna és a Sunday Times által felkért szakemberek a 12 ezer adat közül minden hetediket címkéztek gyanúsnak. Robin Parisotto egy ideje tanulmányozza egyes atléták kiugró értékeit, de ő is ledöbbent az adatcsomagban talált természetes körülmények között megmagyarázhatatlan értékek gyakoriságán. Sok esetben ezek nem is gyanús, hanem egyenesen extrém értékek – összegez a szakértő. Kollégája, Michael Ashenden hozzáteszi: a 90-es években a vérdopping számos kerékpáros halálát okozta, és attól tart, az atlétikában ennél is jelentősebb nyomot hagynak majd a halálesetek.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke is megdöbbent a két sajtótermék megállapításain. Az új vádak felettébb nyugtalanítóak, nyilatkozta Craig Reedie, és ez alapjaiban rázza meg a tiszta atlétikáról kialakított képet.

Mint a kerékpársport legmocskosabb éveiben: edzők, orvosi segítők, nemzeti szövetségek, versenyszervezők és szponzorok a hallgatás, tagadás és visszatámadás módszerét választották. A Balco-esetből a most nyilvánosságra került adatok tanúsága szerint nem tanultak semmit, és most sem akarnak változtatni az „üzletmeneten”. Ezt csak az akadályozhatja meg, ha a közönség undorodva fordul el a versenyektől. A Tour de France szervezői már átélték, milyen az.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.