galéria megtekintése

Nem sikerült túljátszani az asztalost, jó, hogy a villanyszerelő még pályára sem lépett

10 komment


Hegyi Iván

Kifogás, nyafogás több volt, mint ahány magyar akció Feröeren, amelynek művezetős, börtönőrös válogatottját Bernd Storck „erősnek” nevezte.

Nagy tétet tettem volna arra az idei első vb-selejtező előtt, hogy ha ­George F. Hemingway lenne a hazai labdarúgó-szövetség elnöke, akkor a tórshavni találkozó után Bernd Storck azonnal hazatérhetne. A Honvéd tulajdonosa ugyanis – a megannyi kapitányi „síráson”, a műfű, a hideg, az összes kellemetlen körülmény felemlegetésén felháborodva – azt fejtegette a mérkőzést megelőzően, hogy ha a világranglista 135. helyére hitelesített feröeri csapatot a magyar válogatott nem győzi le legalább három-négy góllal, akkor a szakvezető nyugodtan visszamehetne Németországba pályaedzőnek, a játékosoknak pedig „Szégyellem magam” feliratú táblát kellene a nyakukba akasztaniuk.

Az biztos volt, hogy a magyar együttes nem nyer három-négy góllal.

Hol az az egy? – sóhajtott fel mindenki, aki Magyarországon élte meg a lepusztulás hosszú évtizedeit. Bár a húsz-harminc esztendős múlt és a jelen egyáltalán nem különbözik: a romlás – az állami tízmilliárdok bedobásával együtt – változatlan. Honfitársaink két éve úgy győztek 1-0-ra Feröeren, hogy a labdabirtoklás aránya 67:33 volt „oda”. A tavalyi visszavágón pedig 1-1-nél nyilvánvaló tizenegyestől fosztotta meg a vendégeket a jó szomszéd osztrák játékvezető, így sikerült 0-1-ről 2-1-re fordítani. Közben a múlt évben BATE Boriszov, Zseljeznicsar, Vojvodina, Rosenborg volt, az idén meg Partizani Tirana, Torpedo Zsodzina, Gabala, Midtjylland... Az előző négyes valamivel erősebb, de a gyengébb kvartettel szemben is ugyanolyan silánynak mutatkozott az „eredmény”.

 

Igaz, az Európa-bajnokságon veretlen csoportelső lett a válogatott, de az egyrészt az UEFA létszámemelésének, másrészt a kontinenstorna atmoszférájának tulajdonítható, hiszen a ritkán vagy sosem látott Eb-résztvevők szinte mindegyike messze a várakozáson felüli teljesítményt produkált a számára kegyelmi állapotban, sőt Izland válogatottja a legjobb nyolc, Walesé egyenesen a négy közé jutott.

Guzmics Richárd (jobbra) sokat szenvedett Edmundsson mellett a feröeri fővárosban
Fotó: Baricsa Gábor

Ám a csodák lényege éppen az egyszeriség, és a portugálok elleni 3-3-tól nem változott meg a magyar bajnokik határtalan unalma, lehangoló kulisszája, ósdi tempója. Az NB I átlagnézőszáma jelenleg 2718, azaz szinte a kutyát sem érdekli az apokrif futball, a látogatottsági középérték a lakosság nagyságához viszonyítva jóval kisebb, mint a 335 ezres Izlandon (1107) vagy az alig 50 ezres Feröeren (418). S ne fogjuk a pálya burkolatára, a heves szélre vagy arra a „közszolgálati” stúdióabszurdra, hogy a szigeteken már huszonegy bajnoki forduló lezajlott, míg a magyar első osztály csak hét körön van túl, ha három valamirevaló támadást sem vezet a válogatott. Elvégre a végtelennek tetsző másfél órák nagy részében itthon sem látható több a szerény triplánál, pedig minálunk szépen tolják az úgynevezett profik alá a bársonyos gyepet...

De lehet a pázsit akármilyen ruganyos, ha az, aki rálép, mereven mozog (ha mozog).

Így aztán a legkevésbé sem meglepő, hogy nem sikerül túljátszani a mindösszesen 5700 igazolt labdarúgó szigetvilágában kiválasztott börtönőrt, útépítőt, művezető asztalost, magazinszerkesztőt. (A villanyszerelő és a pedagógus ezúttal tartalék volt, végig a Storck szerint „erős” ellenfél kispadjára szorult.) Figyelem: Benjaminsen vagy Hansson sem lenne jobb csak attól, hogy rezsimileg felépítik neki a debreceni vagy a ferencvárosi luxusstadiont. Hiába gondolják azt a kormányrúdnál, hogy a dohánnyal megvásárolható a fejlődés, a forint és a labda korántsem együtt gurul, a hatalmi szándék egyáltalán nem jelenti azt, hogy a pályán is korlátlan urak leszünk.

Ahhoz tehetségre, szorgalomra, alázatra lenne szükség. De csak üres pöffeszkedés van.

Ahogyan a null-nullt rögzítő eredményjelző demonstrálja: a semmire.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.