galéria megtekintése

Ricciardo nyerte a Magyar Nagydíjat

1 komment


Csepelyi Adrienn

Őrült időmérő edzés után őrületes verseny: leginkább így foglalható össze a 29. Magyar Nagydíj.

„Ezen a pályán nem lehet előzni. Nehezen tudok majd a legjobb öt vagy tíz közé kerülni. Úgy gondolom, körülbelül húszpontos hátránnyal távozom majd a Magyar Nagydíjról Rosberghez képest" – kesergett autója kigyulladása után Lewis Hamilton az időmérő edzés befejeztével. Ehhez képest a magyar közönség kedvence briliáns előzések egész sorát mutatta be a Hungaroringen.

Pedig a szurkolók – különösen a pilóta azon kijelentése után, miszerint „ez már jóval több, mint balszerencse" – gyártani kezdték az összeesküvés-elméleteket, s lelki szemeik előtt látták a Rosberg-szimpatizáns beépített embert, amint az éj leple alatt „tönkrevágja" Hamilton autóját.

Hogy a versenyt a nézőtéren ki szabotálta, az jó kérdés, mindenesetre arra talán sosem volt példa, hogy a főtribünök is ilyen foghíjasan várják a futamot. Lehet azzal érvelni, hogy az Osztrák Nagydíj elszipkázza a tömeget a Hungaroringről, ám a kérdés vélhetően inkább az: ha nálunk a legolcsóbbak a jegyek, akkor miért nem mennek ki Mogyoródra az emberek?
Igaz, vasárnap kora délután – a helikopterek mellett – a sötét felhők is megsokasodtak a pálya fölött, negyed kettőkor pedig, ahogyan az várható volt, leszakadt az ég. Noha a négyes és a tizenegyes kanyar magasságában száraz maradt a pálya, a nedves szakaszok okoztak csúszkálást bőven.

 
Kurucz Árpád / Népszabadság

Kvjat már a felvezető körben a rajtrácson maradt, Ericsson pedig rögtön az elején ripityára törte a kocsiját, úgyhogy beküldték a biztonsági autót. Bár még mindig lógott az eső lába, sokan ezalatt gumit cseréltek. A pályamunkások sem unatkoztak: Grosjean – Ericssonhoz hasonlóan – a hármas kanyarban összetörte autóját, volt mit takarítani utána.
Hamilton is megpördült, és a fékjeire panaszkodott; ez annak tükrében, hogy az időmérő edzésen a kigyulladást megelőző pillanatokban a fékek egyáltalán nem működtek, eléggé aggasztóan hangzott. Ezzel együtt a brit pilóta szép lassan előzgetni kezdett, s hipp-hopp, a hetedik helyen találta magát. Míg Hamilton fékrendszere vélhetően nem melegedett be, csapattársáé, Rosbergé túl is hevült, s füst csapott fel belőle: a biztos győztesként elkönyvelt versenyző nem sokkal később visszacsúszott az ötödik helyre.

Kurucz Árpád / Népszabadság

A csúszós pálya következő áldozata Perez volt, majd Kobajasit is „likvidálta" a műszaki hiba. Sokan a szívükhöz kaptak, amikor a rögtön a rajtnál a negyedik helyre visszacsúszó Vettel egy teljes fordulatot mutatott be a pályán, végül azonban csak minimálisan érintette a falat autójával, így tovább versenyzett. Hamilton pompás manőverrel előzte a harmadik helyen autózó Vergne-t.

Kurucz Árpád / Népszabadság

Ricciardo sorra futotta a jobbnál jobb köröket, s a hatvannyolcadikban el is ment a sokáig vezető Alonso mellett. Az utolsó kör leginkább egy tetszőleges Tom és Jerry-epizódra emlékeztetett: Alonsót Hamilton, őt pedig Rosberg üldözte. A sorrend azonban nem változott: Ricciardo megszerezte második futamgyőzelmét. Csoda-e, ha a dobogó legmagasabb fokán állva még a szokásosnál is szélesebb volt a mosolya?

Kurucz Árpád / Népszabadság

A nap másik főszereplőjének a messzeségből előretörő Hamilton tekinthető, ám ő annak ellenére sem tetszett boldognak, hogy a verseny előtt a szerencse fiának kikiáltott Rosberg előtt érkezett be.

Borítékolhatja is: adódnak még problémái abból, hogy végül dobogóra állhatott, elvégre vezetőség határozott kérésére sem engedte maga elé csapattársát. A Mercedes-szappanopera tehát folytatódik.

A Magyar Nagydíj végeredménye: 1. Daniel Ricciardo (ausztrál), 2. Alonso (spanyol), 3. Hamilton (brit), 4. Rosberg (német), 5. Massa (brazil), 6. Räikkönen (finn), 7. Vettel (német), 8. Bottas (finn), 9. Vergne (francia), 10. Button (brit).
A vb-pontverseny állása: 1. Rosberg 202, 2. Hamilton 191, 3. Ricciardo 131, 4. Alonso 115, 5. Bottas 95, 6. Vettel 88.
A konstruktőri pontverseny állása: 1. Mercedes 393, 2. Red Bull-Renault 219, 3. Ferrari 142.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.