galéria megtekintése

Rákosi és arany Laci

3 komment


Hegyi Iván

Rákosi Gyula a nézőtéren az FTC–III. kerületi TTVE edzőmeccsen. Az időpont 1972, az eredmény 7-2. Az, hogy a 41-szeres válogatott, kiváló labdarúgó a lelátón foglalt helyet, a szokásosnál jóval gyakrabban fordult elő akkoriban, mert a ferencvárosi együttesben 322 bajnoki mérkőzést játszó „perpetuum mobile” az 1971–72-es évadban már csak tizenötször kapott helyet az első csapatban. Bolond idők jártak: április elsején utoljára szerepelt bajnoki találkozón zöld-fehérben, ráadásul a búcsú alkalmával a Diósgyőr – a tizenkilenc esztendős Gass István remekbe szabott góljával – 1-0-ra győzött az FTC ellen a Népstadionban.

A kép azonban még két hónappal korábban, január 30-án készült. A finom kalapot viselő középpályás-csatár (jobbról a negyedik) akár dresszt is húzhatott volna, pláne, hogy négy klubtársa – Géczi István, Páncsics Miklós, Juhász István, Szőke István – a válogatottal Spanyolországba, majd Brazíliába utazott. (Nem volt az különösebben sikeres túra: a nemzeti együttes sorra kikapott Kubala László szakvezető spanyol válogatottjától, majd Dél-Amerikában a Portuguesától, a Coritibától, a Palmeirastól, és csak a Flamengóval szemben ért el döntetlent. A portya zárómeccsén Fazekas László 2-0-ról egyenlített, és az újpesti csatár duplája bravúros teljesítmény volt, mert előzőleg – 0-1, 0-2, 0-2, 0-1 – egyetlen gólt sem ért el a csapat.) 

A fotón a „Matyinak” becézett Rákosi nincs egyedül: tőle jobbra a ferencvárosi elkötelezettségéről is ismert Aradszky László, a slágerénekes, aki időnként a Népstadionban és labdával is muzsikált: első színészek–újságírók rangadóján – vagyis a SZÚR-on – két gólt szerzett, csakúgy, mint csatártársa, Bujtor István, így a komédiások 5-2-re nyertek 1966. június 12-én, 80 ezer néző előtt. (Két évvel később Bujtor, míg 1970-ben Aradszky egyaránt mesterhármassal boldogította a 4-3-as színészdiadalnak, illetve az 5-5-ös gólfesztiválnak tapsoló telt házat.) Az előadónak tehát többszörösen is volt köze a futballhoz, s bár első sikerét Dobos Attila és S. Nagy István Még ide-oda húz a szív című táncdalával aratta, az FTC mellett örökre kikötött.

 

A részint behízelgő, részint beates számokat tolmácsoló Aradszky 1966-ban és 1967-ben sorra nyerte el az aranylemezeket, noha korábban ez egyetlen kollégájának sem sikerült. Először Dobos és Szenes Iván Isten véled, édes Piroskámját vette a nép, akár a cukrot – a kislemez darabja 20 forint volt, s a másik oldalán a Dobos–ifj. Halmágyi Sándor szerzőpáros, illetve Harangozó Teréz slágere, a Minden ember boldog akar lenni csendült fel –, aztán Lovas Róbert–S. Nagy Pókháló az ablakon című szerzeményével és Dobos–Szenes

Annál az első ügyetlen csóknál című kompozíciójával andalította a tömegeket a felvételen irhakabátban látható művész. Érdemes megemlíteni: a Pókhálót az Illés-együttes kíséretében rögzítették, míg aranylemezt annak idején legalább százezer eladott példány után nyújtottak át.

Az énekes további visszhangos sikerek sorát érte el afféle dalokkal, mint a Nem csak a húszéveseké a világ, a Valaki hiányzik a táncból vagy Adriano Celentano Azzurrójának magyar változata (a hazai szövegíró Vándor Kálmán volt). S akadt két olyan kislemeze is, amelyen Albert Flóriánnal együtt dalolt. Előbb a Tavasszal foci, ősszel foci, majd a Nem is olyan nagy dolog a foci című szám hangzott fel Aradszky és a futballcsászár előadásában, s a második korongon a mikrofon bajnoka közzé tette azt a vallomást, amely felvételünk mottója is lehetne: „Régóta kijárok minden focimeccsre.”

Amúgy abban az évadban az NB I erősebb volt az UEFA Kupánál, mert az FTC a bajnokságban csak az ötödik helyet szerezte meg, az európai klubtornán pedig a legjobb négy közé jutott. S finalista is lehetett volna, ha a Wolverhampton elleni elődöntőben (2-2, 1-2) Szőke nem hibáz tizenegyest itthon és Angliában egyaránt. A jobbszélső egy hónappal később busás kárpótlást nyújtott egész Magyarországnak: a negyeddöntő románokkal vívott harmadik, belgrádi mérkőzésén (2-1) az Eb négyes döntőjébe lőtte a válogatottat.

S hogy Aradszky kiment Rákosival a tréningmeccs­re? Még szép. Akkoriban az NB I és az NB I/B mögött háromcsoportos NB II és kilenccsoportos NB III volt. (A TTVE a negyedosztályhoz tartozott.) A második vonalban 2512-es átlag nézőszámot jegyeztek. Százötvennel magasabb a jelenlegi középérték.

Az NB I-ben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.