galéria megtekintése

Panoráma Rióra

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 20. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Két és fél hónapja az egri klub versenyzője, ugyanennyi ideje a törökbálinti uszoda az otthona, s nyolcvan nap telt el azóta is, hogy új trénerrel készül a riói olimpiára. A váltás óta eltelt idő számvetéshez kevés, a tapasztalatok megosztásához elegendő. Cseh Lászlónál jártunk „vendégségben”.

„Nem vagyok én amatőr, komoly sportoló voltam, hozzászokhattam a klasszisokhoz” – kéri ki magának a kérdést Endre, a hetvenéves kora dacára föltűnően sportos úr, merthogy azt szegezem neki: milyen volt amatőrként a szomszédos pályán úszni Cseh Lacival? „Rendes gyerek, köszön, nincs vele semmi baj” – mondja még csuromvizesen, de már sietősre fogva lépteit a verőfényes törökbálinti uszoda partján, és egy ideig nincs is más dolgunk, mint tátott szájjal ámulni ebben az ékszerdobozban.

Kettes pálya. Plagányi Zsolt és Cseh László
Kettes pálya. Plagányi Zsolt és Cseh László
Korponai Tamás / Népszabadság

De tényleg: mintha valahonnan Bajorországból vagy Tirolból ejtették volna a budai agglomeráció egyik központjába a létesítményt. Minden csillog-villog, a járólap ragyog, a falak virítanak, a panorámaablakokon sehol egy maszat.

 

– Itt kész öröm úszni – ez már a háromszoros olimpiai ezüstérmes, egyszeres világ- és tizenkétszeres Európa-bajnok sportoló első mondata, amint kétórás edzéssel a háta mögött kikászálódik a medencéből, és magára ölti fürdőköpenyét. A harmincesztendős Cseh tavaly decemberben jelentette be, hogy tizenhét év közös munka után megválik trénerétől, Turi Györgytől, egyúttal elhagyja nevelőegyesületét, a hajdanán Spartacusként megismert Kőbánya SC-t.

Ledöbbent edző, szurkoló és riporter egyaránt, csak a döntéshozó szerint nem történt semmi különös: „Végre olimpiai bajnok szeretnék lenni, és úgy éreztem, csak akkor érhetem el a célt, ha kiszakadok az addigi környezetemből, s ha egyszersmind mestert is váltok.”

Az akarattal nem lesz gond

– ez a külső szemlélő által levont legfőbb konklúzió, miután azt is végignézi, ahogyan a tréning hajrájában Laci békatalpat húz, búvárpipát vesz a szájába, és úgy gyakorolja a gyorslábtempót. Viszont – mivel az itteni medence 25 méteres – fölvetődik a kérdés: ideális-e úgy készülni életünk álmának megvalósítására, ha a majdani versenyek versenyét más méretű teknőben tartják?

– Ezzel nincs semmi probléma – magyarázza Cseh, hiszen a Kőér utcában sem ötvenesben, hanem harminchármasban úsztam. – Ráadásul itt talán könnyebben szimulálhatók a résztávok, a fordulók is. Ugyanakkor az edzések felépítése egészen más, eltér a gyakorlatok többsége és az irambeosztás is attól, amit Gyuri bánál megszoktam. Az eszembe sem jut, hogy netán rossz döntést hoztam; összehasonlíthatatlanul lazább, jobb kedvű és motiváltabb vagyok.

Az ösztönzésre nagy szükség is van, hiszen néhány héttel ezelőtt érkezett a hír: Michael Phelps – a világ valaha volt legeredményesebb sportolója, nem mellékesen Cseh állandó legyőzője – mégiscsak fontolóra vette a riói részvételt. Pedig három éve, Londonban már azt mondta: itt a vége...

– Phelps nem akadály, hanem inspiráló tényező

számunkra – fogalmazza meg „a földönkívülihez” fűződő viszonyt Plagányi Zsolt, Cseh új mestere. Az ötvenéves szakember úgy véli: ha a tizennyolcszoros olimpiai bajnok komolyan gondolja is a visszatérését, ezúttal nem ő lesz az első számú ellenfele a csúcsok csúcsára törő tanítványának. A tréner azt egyelőre nem tudja megmondani, hogy Laci hány számban áll majd rajthoz Brazíliában. Jelenleg a 200 vegyes és a 100 pillangó a favorit, a 100 hátnak is jók az esélyei, a 200 pillangón merengenek, a 400 vegyest – a korábbi fő attrakciót – azonban biztosan nem vállalja a versenyző.

Plagányi amúgy tizenegy évig dolgozott Kőbányán, fiatal úszók sora került ki a keze alól, akik aztán a legjobbakkal foglalkozó Kiss László – Turi György párosnál folytatták pályafutásukat.

– Ezért is lepődtem meg Turinak egy tévéinterjúban tett kijelentésén, hogy Cseh egy általa ismeretlen edzővel készül, de nem foglalkozom már ezzel, csak a munkára koncentrálok – jegyzi meg,

hozzátéve: – A múlt év végén Laci keresett meg engem. Egyszerű volt igent mondanom, mert láttam a szemén, komolyan gondolja, amikor közölte: „Olimpiai bajnok akarok lenni!” A megtiszteltetés számomra óriási, de a felelősség, amit a nyakamba vettem, szintén hatalmas.

Még megkérdezem a főszereplőtől, előfordult-e vele, hogy amikor hajnalban elindult a halásztelki családi házból, megszokásból nem Törökbálint, hanem a Kőér utca felé vette az irányt. Azt feleli, eddig soha, bár ezen maga is csodálkozik, mert mégiscsak bő két évtizedet töltött el a tizedik kerületi uszodában.

– Ám az embernek néha muszáj odébb állnia. Levegőváltozásra volt szükségem, ennyi történt, semmi több – mondja már a büfében, de aztán hirtelen vége szakad a diskurzusnak, mert csitri lányok népes csapata fordul óvatosan a kisváros új sztárjához, s papírlapokat dug a kiszemelt orra alá. „Alá tetszene írni ezeket?” – kérdik félszegen, és „Laci bácsi” csak körmöl, körmöl...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.