galéria megtekintése

A magyarok annyira jók, hogy inkább elmennek

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.

Soproni H. Lajos
Népszabadság

Csík János, a legsikeresebb magyar kézilabdaedzők egyike, nyolc éve, 60 esztendős korában úgy döntött, nem szerződik többé NB I-es klubhoz. Ebben az is szerepet játszott, hogy az élvonalban sok a külföldi, ő pedig szívesebben foglalkozik magyarokkal. Hogy ezt megtehesse, másodosztályú csapatokhoz szegődött. Aztán egy éve nyugdíjba ment. Majd nemrégiben – nem kis meglepetésre – a Vasas NB I/B-s női együttesének szakmai igazgatója lett.

– Attól félt talán, hogy ha az angyalföldiek felkérését elutasítja, nem hagyja majd nyugodni a lelkiismerete?

– Valóban, ezt is mérlegeltem, hiszen a Vasas nekem huszonöt éven át nemcsak munkahelyem, hanem a második otthonom is volt. Az igazán nagy eredményeimet is a Fáy utcában értem el. Tízszer nyertünk bajnoki címet, hetet – 1975-től – sorozatban. Ez idő alatt kétszer jutottunk be a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjébe. Mi több, 1982-ben a lányok BEK-győztesek lettek, de már nem velem, mert nyolc hónappal előtte átadtam a helyem Mocsai Lajosnak, mivel

nem lehettem egyszerre klubedző és a női válogatott szakvezetője is.

Ebből a diadalból csak kis rész az enyém, ám még ugyanabban az esztendőben az aranykorát élő Vasasra épülő, Győrvári, Rácz, Angyal, Barna, Gombai, Gódorné, Krámerné, Sterbinszky, Vadászné révén kilenc angyalföldi kerettagot számláló válogatottal újabb sikert arattunk. Szinte az egész ország ünnepelt bennünket, miután – rendre tízezres közönség előtt – ezüstérmet nyertünk a budapesti világbajnokságon. Ráadásul úgy, hogy az aranyérmes szovjet csapatot 15:13-ra legyőztük.

 

– Az utolsó bajnoki címét is Csík Jánossal szerezte az angyalföldi női kézilabdacsapat huszonkét évvel ezelőtt, aztán fokozatosan gyengült, és végül kiesett az első osztályból. Mi volt ennek az oka?

– A rendszerváltás következményeként az élsport állami tulajdonból magánkézbe került. A klub sokáig a vasas szakszervezethez, később az Ipari Minisztériumhoz tartozott, majd az állam a kilencvenes években kiszállt a támogatásából. Utána különböző káefték próbáltak rajtunk segíteni, nem sok sikerrel.

Fájó emlék, mert talán nem túlzás azt mondani, hogy a maga idejében ez az együttes hasonló rangot vívott ki magának a nemzetközi kézilabdaéletben, amilyet a Barcelona a futballban.

– Lehet, hogy most mégis lát esélyt a változásra, ezért is vállalt ismét szerepet?

– Természetesen számított az, hogy a Vasas újból az NB I-ben szeretne szerepelni. A feljutáshoz már megteremtődtek a feltételek, és mire a legjobbak közé kerülünk, feltehetően minden meglesz ahhoz, hogy az élvonalban tudjunk maradni. Nem kesergünk azonban, ha ez egy év alatt nem sikerül. További tervem, hogy a régi kiválóságokat megpróbálom újra bevonni a klub életébe, mert meggyőződésem: rájuk változatlanul nagy szükség van.

Hazai pályán
Hazai pályán
Forrás: Vasas SC

– Bizonyára jó néven veszik, különösen azok, akik mellőzöttnek érzik magukat, mint például több neves élvonalbeli edző, mert az NB I-ben inkább a külföldiek jutnak lehetőséghez. Ennyivel jobbak ők?

– Semmivel sem képzettebbek, itthon mégis elterjedt az a vélemény, hogy a spanyoloktól, a németektől vagy a franciáktól érkező szakemberek felkészültebbek, hiszen ezt az eredményeik is igazolják.

A világ legjobb kézilabdázóival a jó magyar edzők is sikeresek lennének. Az a játékos, aki teheti, most már jó ideje az említett országokban keres magának klubot, mert azokon a helyeken a tulajdonosok horribilis összegeket költenek a sportágra. Mennek utánuk az edzők, több is, mint ahányra szükség volna, ezért indultak el kelet felé, és találtak rá Magyarországra is.

Az más kérdés, hogy a világ minden részén elismert magyar edzőképzés azóta gyengébb, amióta az egyetemtől a szövetség vette át az oktatást.

– Milyennek tartja a mai magyar kézilabdázást?

– Néhány dolgon mielőbb változtatni kellene, mert a késlekedést évekre megsínyli a válogatottak teljesítménye. Például

sokkal több magyar játékost szerepeltetnék az élvonalban. Furcsa, hogy nyolc vagy akár még ennél is több külföldi kap helyet némely első osztályú együttesben.

Ilyen helyzetben a mieink vajon hogyan készülnek fel a nagy nemzetközi eseményekre? Császár Gábor annak idején egy éven át a kispadon ült, miután a veszprémiek hazahívták Franciaországból. Tudom, a gazdasági érdekek és az eredmény-központúság mindent felülír, ám ilyesmit akkor sem szabad megtenni, pláne nem azt állítani, hogy ez a magyar kézilabdázás érdeke...

– Remélem, nem haragszik meg a kérdésért: meddig akarja még csinálni?

– Egy évig mindenképpen. Az ambíciómmal és az energiámmal egyelőre nincs semmi gond, a nyugdíjamból hét esztendőt már elkézilabdáztam. Mostanáig hozzávetőleg háromezer meccsen ültem a kispadon, és huszonegyezer edzést vezettem. Hiányérzetem már aligha lehet...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.