galéria megtekintése

Óriások

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 14. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Fájdalmas a mi sorsunk. Amíg mi vért izzadva izgulunk a fiúkkal a tévékészülék előtt ülve, hogy mások juttassanak ki végre egy Európa-bajnokságra, addig a futballnagyhatalmak nevetve kvalifikálják magukat.

Hogy most csak Izlandot és Albániát említsük.

Előbbi második lett csoportjában a törökök és a hollandok előtt. Mi a titka? Nyilván a sok gejzír, ami nekünk nincs. Igaz, minden második gyerek futballozik, bár eléggé szánalmas körülmények között. Arrafelé nincs egyetlen szuperstadion sem, ahol a meccsek idején méltóságteljes templomi csend uralkodna, inkább jellegtelen, kis lelátós, csarnokszerű pályákat építettek viszonylag olcsón, de azokból sokat.

 

Ami a korszerű, piacszerű futballfejlesztést illeti, még van mit tanulniuk. A taóról változatlanul azt hiszik, hogy kínai filozófiai kategória, s egyelőre arról sincs információnk, hogy Sigmundur Davíd Gunnlaugsson miniszterelnök komplett edzőközpontot építtetett volna a kertje végébe magánstadionnal a bálnavadászok adójából.

És mégis továbbjutottak, nyilván a világszerte rettegett, agresszív sportdiplomáciájukkal.

Az albánok más kategória. Ők megtanulták a leckét, már minden második albán álmából felkeltve is tud bármilyen irányba tolódni, ha kérik. Innét van, hogy megverték Lisszabonban a portugálokat, s megelőzték Dániát, valamint – némi drónos rásegítéssel – Szerbiát. (A felröppent bundahírt egyelőre hagyjuk az UEFA-ra, noha – a klubtorna-selejtezők reformján és az Eb-létszámemelésen túl – már abban sem lehet bízni.) Nagy ország ez is, hárommilliós, mint Izland, irigylésre méltó futballmúlttal: 1954 és 1963 között összesen egy nemzetközi meccset játszott a válogatottja, van tehát min nosztalgiázni.

Itt jegyezzük meg, hogy a selejtezőkből egyből kijutó tizennyolc ország közül nyolc nálunk kisebb lélekszámú, három pedig 10-11 milliós; csak hogy ne mindig kisországozzuk le magunkat, mondván, bezzeg a nagyoknak könnyű.

Amint azt az izlandi és az albán példa mutatja, csak a legnagyobbaknak az.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.