galéria megtekintése

Óriási balesetet úszott meg Alonso, Rosberg nyert

0 komment


Boda András

Hatalmasat bukott Fernando Alonso a Forma–1-es világbajnokság idénynyitó versenyén, az Ausztrál Nagydíjon, miután Esteban Gutierrez-zel ütközött: a McLaren a levegőbe repült, majd falba csapódott és a felismerhetetlenségig összeroncsolódott. A spanyol versenyző nem sérült meg, az eseménydús futamot Nico Rosberg (Mercedes) nyerte Lewis Hamilton (Mercedes) és Sebestian Vettel (Ferrari) előtt.

Óriási baleset történt az idei első Forma–1-es futamon, Melbourne-ben, a nagydíj tizenkilencedik körében. Fernando Alonso (McLaren) épp az újonc Haas csapat egyik versenyzőjét, Esteban Gutierrezt próbálta előzni, amikor a két autó összeakadt.

Alonso autója előbb a falnak ütközött, a levegőbe repült, megperdült a tengelye körül, majd – még mindig nagy sebességgel – megint falnak ütközött. Az autó fejtetőn állt meg, és a felismerhetetlenségig összeroncsolódott.

A balesetről sokat elárul, hogy Esteban Gutierrez a roncs láttán első kérdésével rögtön Alonso iránt érdeklődött: „Rendben van?" A spanyol végül kimászott a roncsból, nem sérült meg. A baleset miatt a futamot félbeszakították, a versenyzők visszatértek a bokszutcába.

 

A futam újraindítása után az addig is remeklő Sebastian Vettel (Ferrari) állt az élen, a második Nico Rosberg (Mercedes) a harmadik pedig Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) volt.

Ilyen darabok maradtak az autóból
Ilyen darabok maradtak az autóból
JASON REED / Reuters

A verseny egyébként a nagy balesetig sem volt eseménytelen, a rajt pillanataitól kezdve akadtak izgalmak. A szombati kvalifikáción a Lewis Hamilton (Mercedes), Nico Rosberg, Vettel, Räikkönen, Max Verstappen (Toro Rosso), Felipe Massa (Williams) sorrend alakult ki az élen, ám a vasárnapi startnál alaposan összekuszálódott a mezőny.

Vettel – remekül indulva – rögtön megelőzte mindkét Mercedest, csapattársa, Räikkönen pedig az első kanyar után zárkózott fel mögé. A címvédő háromszoros bajnok, a pole-ból induló Hamilton az ötödik helyre esett vissza. Miközben a brit próbált újra felzárkózni, addig a középmezőnyben egymást érték a látványos csaták, többek között az igen tehetséges újonc, Jolyon Palmer (Renault) vívott látványos küzdelmet Valtteri Bottas-szal.

Alonso nagy balesetét és a repülő rajtot követően előbb az okozott izgalmakat, hogy Räikkönen autója kigyulladt, ezért a finn kénytelen volt feladni a futamot. Később aztán az idén már Ferrari-motorral üzemelő, s ettől jelentősen felgyorsuló Toro Rosso pilótái dobták fel a futamot. A holland Max Verstappen – aki tavaly briliáns előzéseivel hívta fel magára a figyelmet – és csapattársa, a spanyol Carlos Sainz hosszú körökön ár csatázott egymással.

Mindeközben az élen Sebastian Vettel elveszítette előnyét: a futam félbeszakítása nem jött jól neki, elfogyott az előnye, majd sem a gumiválasztása, sem pedig az utolsó kerékcseréje nem volt tökéletes, így visszaesett a harmadik helyre. Az idénynyitón végül Rosberg nyert, Hamilton második, Vettel pedig harmadik lett.

Rosberg mellett akad egy másik nyertes is: győzelemmel ért fel ugyanis az, hogy a francia Romain Grosjean hatodik helyen futott be az újonc Haas csapat versenyautójával, vagyis az amerikai csapat első futamán pontot tudott szerezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.