galéria megtekintése

Old Trafford: Moyes End?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 27. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Ferguson ellen fordultak a United szurkolói a megannyi blamázs után.

Manchesterben két olyan dolog is történt kedd este, amire az utóbbi két évtized alatt nem akadt példa, és ezek közül az volt a kevésbé sokkoló, hogy a United egyetlen évadon belül elszenvedett vereségei két számjegyűre emelkedtek a City elleni kudarccal (0-3).

Sokkal inkább megdöbbentően hatott, hogy az Old Trafford stadion közönsége elkeseredésében Sir Alex Ferguson ellen fordult. Merthogy – mint köztudomású – múlt évi szakvezetői búcsújakor ő választotta utódául David Moyest, a sorozatos csapásoktól meggyötört drukkerek pedig immár saját ikonjukat hibáztatják a balul elsült csere miatt.

„A kiválasztott” – ez állt még kedden is a United kemény magjának szektorául szolgáló Stretford Endre kifüggesztett molinón Moyes fényképe mellett.

 
Moyes: van min töprengeni
Moyes: van min töprengeni
Phil Noble / Reuters

A drapéria vélhetően nem sokáig marad ott. A kiválasztottból – a szurkolói rigmusokból kiindulva – hamarosan kiebrudalt lesz, ha ugyan magától nem mond le a tréner, akinek keze alatt sorra dönti a negatív rekordokat a csapat.

Már most biztos, hogy a United kevesebb ponttal fejezi be a jelenlegi kiírást, mint eddig bármelyiket a Premier Liga története során. Ha nem volna épp elég a rovásán, Moyesnak azt is nehezen feledik a szurkolók, hogy nem tud mit kezdeni az óriási fogásként igazolt Juan Matával, aki az MU-ban csak árnyéka korábbi önmagának. Napok óta terjed az interneten az a – természetesen egy szemfüles Chelsea-drukker által kreált – kép, amelyen José Mourinho telefonjának kijelzője látható tucatnyi nem fogadott Mata-hívással.

A manchesteri „vörös ördögök” szurkolóinak lelki egyensúlyán semmit sem javított, hogy a városi rivális mindössze negyvenhárom másodpercig hagyta reménykedni őket: ennyi időbe telt ugyanis Dzekónak, hogy megszerezze a vezetést a 167. manchesteri derbin. Íme egy újabb „csúcs”: ennél hamarabb még sosem kapott gólt a United az Old Trafford stadionban. A vörösök fejetlen játékát hűen jellemzi, hogy – a védők sajátos megoldásait látva – többen edzőbuktatást gyanítanak a háttérben.

Az ellenfelet ez vajmi kevéssé érdekelte: a három ponttal a City előrébb lépett a tabellán. Az élen ugyan jelenleg a Chelsea (69) áll, ám a manchesteri kékek (66) két meccsel kevesebbet játszottak a londoniaknál, akikhez képest még a harmadik helyezett Liverpoolnak (65) is egymeccses elmaradása van.

Arsene Wenger kezéből, úgy látszik, ismét kicsúszott a Premier League-trófea, ráadásul az Arsenalnak – a most megsérült Walcott kiesésén túl – Ramsey, Koscielny, Wilshere és Özil hiányával is meg kell küzdenie az évad hátra levő részében. Nem is tetszett vidámnak a mester a Swansea elleni döntetlen (2-2) után; bánatában még a bírók szapulásáról is megfeledkezett.

– Nem a bajnoki cím megszerzése a legnagyobb gondunk. Jobban tesszük, ha a hátunk mögé tekingetünk inkább – ismerte el a francia tréner. A jelek szerint tehát az Emirates stadionban marad a szokásos jelszó: majd jövőre... Az „ágyúsok” nyilván nem járnak örömtáncot azért sem, amiért legközelebb a Manchester Cityt fogadhatják.

Az Arsenal helyzetét nem könnyítette meg, hogy az Everton kedden megszerezte a negyedik győzelmét zsinórban. A liverpooli csapat a Newcastle otthonából vitte haza a három pontot a Mersey partjára, cserébe három gólt hagyva a St. James’ Parkban (0-3). Az 57 pontos kékek ezzel az ötödik helyig vándoroltak a tabellán, ráadásul nekik is van egy halasztott meccsük. S még a Tottenham (56) is bőven versenyben lehet a nemzetközi kuparészvételt érő helyekért.

Wenger „vigasza”: a hétközi forduló legnagyobb tanulsága bizonyosan az, hogy most David Moyesnak lenni a legrosszabb Angliában. A közhangulatra jellemző, hogy a Manchester Evening News hiánypótló online programmal állt elő: megalkotta a „Moyes-kifogásgenerátort”. A játék lényege, hogy az ember begépel egy tetszőleges problémát, megnyomja a gombot, mire Moyes (már legalábbis a fotója) előáll egy „briliáns” magyarázattal. Nem fogják kitalálni, melyik újság vette át elsőként a nagy szerű újítás hírét: a Liverpool Echo.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.