galéria megtekintése

Oda-vissza a jövőbe

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 16. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Két párosítás tekintetében megismétlődik az idei nyolcaddöntő a jövő év februárjában és márciusában a labdarúgó Bajnokok Ligájában: a Schalke a Real Madriddal, a Manchester City a Barcelonával találkozik.

A Bundesliga és a Premier Liga képviselője egyáltalán nem örül e lehetőségnek, hiszen a „királyi gárda” tavaly 6-1-gyel és 3-1-gyel intézte el a gelsenkircheni alakulatot, míg a katalán együttes 2-0-lal és 2-1-gyel búcsúztatta angol vetélytársát, melynek klubigazgatója a baszk származású, a Real Sociedad (187) és a Barcelona csapatában (223) több mint 400 bajnoki mérkőzést játszó, 22-szeres spanyol válogatott Txiki Beguiristain.

Hol van már az idei gól? A Schalke februárban hatot kapott Gelsenkirchenben a Real Madridtól
Hol van már az idei gól? A Schalke februárban hatot kapott Gelsenkirchenben a Real Madridtól
Ina Fassbender / Reuters

A britek közül nem boldog a Chelsea sem, mert kifogta a PSG-t, amelyet az előző negyeddöntőben az idegenben elért góllal kiejtett ugyan (1-3, 2-0), de nincs kizárva, hogy egyszer volt Londonban kutyavásár... Jobban járt az Arsenal a Monacóval és a Bayern München a Sahtyor Donyeckkel, amely februárban soha nem az igazi. (Háborús körülmények között meg végképp nem az, még ha – nulla ellenében – tizenkettőt bevágott is a Debrecent kiselejtező BATE Boriszovnak.)

 

A többi német reprezentáns azonban nem repes a boldogságtól, hiszen – ahogyan a Schalke – a Leverkusen sem favorit madridi vetélytársával szemben, a Dortmund pedig BL-döntős szereposztást kapott. (Ugye, emlékeznek még 1997-re? Borussia–Juventus 3-1, München, vezette Puhl –hírnevéhez méltón.)

Egyetlen párharc van, amelyben biztos az esélyleső továbbjutása, így aztán az FC Basel és a Porto labdarúgói tárt karokkal várják egymást. Nem úgy, mint a második számú tornán, az Európa Liga mezőnyében a Sevilla és a Mönchengladbach, az AS Roma és a Feyenoord, az Eindhoven és a szentpétervári Zenit, a Tottenham és a Fiorentina, a Celtic és az Internazionale.

Az utóbbi kettő is találkozott már BEK-döntőben (1967-ben, Lisszabonban, ahol a skót csapat nyert 2-1-re). Azt a meccset a német Kurt Tschenscher dirigálta. Ő azonban – Puhl Sándorral ellentétben – „csak” vb-elődöntőig jutott: a Hollandia–Brazília mérkőzésen (2-0) sípolt húsz évvel az előtt, hogy honfitársunk a Brazília–Olaszország csúcstalálkozót vezényelte 1994-ben...

BAJNOKOK LIGÁJA

A NYOLCADDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Február 17. (visszavágó: március 11.)

PSG–Chelsea

Sahtyor Donyeck–Bayern München

Február 18. (március 10.)

Schalke–Real Madrid

FC Basel–Porto

Február 24. (március 18.)

Manchester City–Barcelona

Juventus–Dortmund

Február 25. (március 17.)

Leverkusen–Atletico Madrid

Arsenal–Monaco

EURÓPA LIGA

A LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT

Február 19. és 26.

Young Boys–Everton

Torino–Bilbao

Sevilla–Mönchengladbach

Wolfsburg–Sporting Lisszabon

Ajax–Legia Varsó

Aalborg–FC Bruges

Anderlecht–Dinamo Moszkva

Dnyepropetrovszk–Olimpiakosz

Guingamp–Dinamo Kijev

Trabzonspor–Napoli

Villarreal–Salzburg

AS Roma–Feyenoord

Eindhoven–Zenit Szentpétervár

Liverpool–Besiktas

Tottenham–Fiorentina

Celtic–Internazionale

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.