galéria megtekintése

Nou Camp, csatatér

0 komment


Hegyi Iván

Az Atletico Madrid futballal kezdett Barcelonában, ám Koke vezető gólja után átállt a kick-boxra. Így aztán a listavezető nemhogy fordított, de – a vendégek sorozatos kegyetlenkedései nyomán – kettős létszámfölénybe került. Labdarúgó-beszámoló helyett akár hadijelentés is következhetne.


Pillinger Mihály, aki hajdanán egy évtizeden át volt az MTK klubel­nöke, régóta hangoztatja: a labdarúgás szabályalkotó testülete hiperkonzervatív. Ennélfogva nincs még egy sportág, amelyben jobban meg lehetne „ölni" a játékot, mint a futballban.
A korábbi sportvezető szavai ezúttal is bebizonyosodtak.

Messi (balra) és Suarez: abszolút főszereplők – a gólszerzőkön állt bosszút az Atletico
Messit Fernandez sem kímélte
Albert Gea / Reuters

A Barcelona–Atletico Madrid bajnoki rangadón – amelyet az As című spanyol lap így vezetett fel: „majdnem egy másik klasszikus" – a vendégcsapat előbb bátor letámadással meglepte a listavezetőt, ám az után, hogy a katalán együttes néhány perc leforgása alatt 0-1-ről 2-1-re alakította az állást, brutális bosszút állt a fordításért. Filipe Luis az első félidő végén kíméletlenül térden rúgta Messit, amiért Undiano Mallenco játékvezető azonnal kiállította, majd a második szakasz közepén Godin „adott" honfitársának, Suareznek, és második sárga kártyája után ő is lekulloghatott a pályáról.

 

Noha a mérkőzés bírája – nagyon helyesen – megtorolta a testi sértéseket, a futballt nem segíthette ki, hiszen a kettős létszámelőny (-hátrány) tönkreteszi a találkozót. Pláne, ha a vezető csapat úgy határoz: a továbbiakban nem rúgatja szét magát, és egészségét oltalmazva kímélő tempóban labdázgat. ­Miként azt a Barcelona tette a szünet után. Luis Enriquének még magyarázkodnia is kellett, de az edző felhorkant:

„Ha nem nyerünk, mondjuk, ­4-0-ra, már hitvány alakok vagyunk?!"

Ezzel szemben ­Diego ­Simeone, az ­Atletico trénere kijelentette: „Büszke vagyok csapatomra." Hogy miért büszke, az nem sejthető... Az viszont biztos, hogy hozzátette:

„Akkor sem változtattunk a filozófiánkon, amikor már csak nyolc mezőnyjátékosunk maradt." (Nem csoda: Si­meone szakvezetőként is ugyanazt a harcmodort kedveli, amely játékosként – vagy inkább gladiátorként – jellemezte. Ennek a metódusnak – filozófiá­nak nem nevezném – a lényege az inzultus.) Majd az edző odanyomott szóban a Barcelonának: „Az ellenfél két helyzetéből két gólt szerzett."

Messi és Suárez. Abszolút főszereplők
Fotó: Albert Gea / Reuters

Saul Niguez, a gólpasszt adó madridi középpályás is azt hangoztatta: „A kiállítások előtt volt esélyünk a sikerre. Ha tizenegyen játszunk, bármelyik csapatot le tudjuk győzni. Hogy aztán a piros lapok jogosak voltak-e vagy sem, azt nem tudom."
Dehogynem tudja, csak nem akarja mondani.

Amúgy pedig az Atleticóról az az általános vélemény, hogy rendkívül rossz volt a múlt hete, mert a védelmét ízekre szedte szerdán a Celta ­Vigo (2-3), majd szombaton megfizette a csapat a kíméletlenség árát. A Neymar, Jordi Alba, Messi, majd a Daniel Alves, Suarez akcióval felülkerekedő katalán együttesről viszont visszafogottsága ellenére is meglepően emelkedetten írnak világszerte, a Marca című spanyol sportlap főcíme például így szól:

„Megállíthatatlan Barcelona".

Az ESPN amerikai sportcsatorna internetes oldala pedig a következőképpen osztályozta a vörös-kékek játékosait:

Bravo 8 – Dani Alves 8, Mascherano 7, Piqué 7, Jordi Alba 8 – Rakitic 7, Busquets 7, Iniesta 7 – Messi 8, Suarez 8, Neymar 7. Claudio Bravo kapus sietett is megjegyezni: „Bár három fronton is versenyben vagyunk, az idén még nem nyertünk semmit."

Elkésett. A Daily Mirror című angol újság már kihirdette: „A Barcelonáé a bajnoki cím". Ám egyelőre csak az fix, hogy vezet a Barca (51 pont), második az Atletico (48), harmadik a Real Madrid (47 pont, az Espanyolt a Bernabeu stadionban 6-0-ra győzte le), és a katalán csapat egy mérkőzéssel kevesebbet játszott a másik kettőnél.

Az éllovasnak még tizenhét meccse van hátra...

Ez volt még
A német Bundesligában: Ba­yern München–Hoffenheim 2-0, Dortmund–Ingolstadt 2-0, Bréma–Hertha 3-3 (a hazai csapatban először játszott Kleinheisler, a 63. percben állt be).  Az élcsoport: 1. Bayern München 52 pont, 2. Dortmund 44, 3. Hertha 34.
Az olasz Serie A-ban: Napoli–Empoli 5-1, Chievo–Juventus 0-4, Genoa–Fiorentina 0-0. A Milan-Internazionale mérkőzés lapzárta után ért véget. Az élmezőny: 1. Napoli 50, 2. Juventus 48, 3. Fiorentina 42,
4. Internazionale 41.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.