galéria megtekintése

Norvég-magyar: „Néhány szép perc ára oly kevés...”

19 komment


Hegyi Iván, Oslo

A magyar labdarúgó-válogatott harmincnégy esztendő után legyőzte a norvég együttest (1-0). Az Európa-bajnoki pótselejtező első meccsén Oslóban Király századszor állt a kapuban, az újonc Klein­heisler góllal mutatkozott be: nagy az esély, hogy a csapat vasárnap kijusson a 2016-os franciaországi tornára.


Már-már a Beatles amerikai fogadtatását idézte az, ahogyan a norvég válogatottat üdvözölték az oslói fiatalok csütörtök este az Ullevaal stadionnál. A forgalom leállt, a bakfisok eksztázisban sikítoztak, biztonsági emberek tartották kidülledt szemekkel és kidagadt erekkel a kifeszített köteleket, nehogy a labdarúgókra zúduljon az átszellemült tömeg. De nem voltak egyedül a norvég fővárosban a magyar futballisták sem: több száz honfitársunk érkezett az Eb-pótselejtezőre, és napközben ugyanúgy élvezte a novemberben errefelé egészen szokatlan, vakító verőfényt, ahogyan a nyaknál lazán kigombolt ingben és ugyancsak lezser zakóban közlekedő helyiek. A nyolcfokos északi tavaszban sétálók között volt az LGT-ben és a Skorpióban is muzsikáló Frenreisz Károly, aki nyilván tömegközlekedési eszközzel ment a meccsre. Metróval.

Aztán a harmadik percben Skjelbred, a negyedikben Hovland érkezett, de – szinte csodával határos módon – nem került a magyar hálóba a labda. A középpályás tízméteres lövését a századszor válogatott Király fejedelmi mozdulattal hárította, jóllehet úgy festett, hogy Henriksen gólpasszt adott középpályás társának; a szöglet után pedig a norvég középhátvéd talán azt hitte, hátul van, mert valósággal kifejelte a labdát a kapuból.

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

 

A magyar együttes a kilencedik percben adott először életjelet magáról. A nem kis meglepetésre a kezdő tizenegybe állított, a címeres mezt először viselő Kleinheisler – miután Fiola átadása felperdült a lábán – korántsem elfogódottan a jobb sarokra lőtt, de Nyland hárított, pedig ez a rúgás sem volt a kapus szempontjából legényálom. Még kevésbé tetszett annak a ghánai származású Tettey néhány belépője, és a felhevült középpályás veszedelmes „szereléseit” a test test elleni küzdelemhez messzemenően hozzászokott Clattenburg angol játékvezető is megelégelte, méghozzá már a huszadik percben. A brit bíró nem sokkal később „egyenlített”: Gerának ugyanúgy a sárga kártyát mutatta fel, mint Tettey-nek (épp az accrai születésű norvég játékos elleni szabálytalanságért).

Majd a 26. percben Bernd Storck, a magyar válogatott újoncavató német szakvezetője a mennybe ment, míg Nyland, a norvég kapus a pokolra szállt. Elek passzát a másodszor próbálkozó Kleinheisler ezúttal ballal küldte a jobb sarokra, s bár a lövés védhető volt, Nyland különös mozdulattal a hálóba ütötte azt (0-1).

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

Öt perccel később Király lábbal mentett, és sokat köszönhetett Söderlundnak, aki – Skjelbred jó ütemű passza után – ziccerhelyzetből „hazaadott”. A norvégok úgy támadtak, hogy teljességgel hatástalanok voltak, részben azért is, mert nem egy esetben a lövés elé vetette magát az áldozatkészen védekező magyar labdarúgók egyike. A skandinávok csak a meccs előtti nyilatkozataikban tetszettek feltűnően magabiztosaknak: tettben jóval kevésbé mutatkoztak markánsaknak, mint szóban... S az első félidő végén már annak örülhettek, hogy csak 1-0-ra vezet a magyar csapat, mert Kleinheisler – megint Kleinheisler – labdája Szalain felperdült, Elek négy méterről szerezhetett volna gólt, de általános meghökkenésre fölé fejelt.

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

A második félidő ugyanúgy a magyar térfélen kezdődött, mint az első; a norvégok akcióit legjobbjuk, Skjelbred szervezte, és a szintén szembeszökő játékintelligen­ciával futballozó Gera hárította el elsőrendű helyezkedéssel, megannyi passz „leolvasásával”. (Kár, hogy a visszavágón a szellemi vezér – sárga lapjai miatt – nem játszhat.) Aztán az 55. percben Dzsudzsák akár eldönthette volna a párharcot, de – Elek átadása után – hét méterről úgy lőtt, hogy a látszólag kiszolgáltatott helyzetben lévő Nyland hárítani tudott. Az ellentámadás végén Ellabdelloui lefutotta Kádárt, aki a tizenhatoson belül lerántotta a marokkói gyökerű jobbhátvédet, ám Clattenburg – thank you very much! – elnézte a szabálytalanságot. Azt viszont észrevette a szigetországi sporttárs, hogy nem sokkal később a támadó bekk „feldobta” magát a tizenhatoson belül, és sárga lappal büntette az ezúttal valóban szimuláló labdarúgót.

Ez lesz még

Pénteken: Bosznia-Hercegovina–Írország (tv: Sport1, 20.30). Visszavágó: nov. 16.

Szombaton: Ukrajna–Szlovénia (Sport2, 17.45), Svédország–Dánia (Sport2, 20.30). Visszavágó: nov. 17.

Szűnni nem akart az északi fölény, de az sem segített a házigazdákon, hogy Király váratlanul elejtette a labdát, mert Fiola a kapuvonalról mentett. S ekkor már csak szűk húsz perc volt hátra...

Fotó: Hegedüs Gábor / Népszabadság

Lepergett egyenlítés nélkül, Helland fejese után a felső léc felülértékelhetetlen segítségével. Úgyhogy a vasárnapi budapesti visszavágó előtt kedvező helyzetben van a norvégokat harmincnégy hosszú év után legyőző magyar válogatott, olyannyira, hogy most már komoly az esélye a negyvennégy szűk esztendőt követő Eb-részvételnek. Frenreisszel dúdolhattuk Oslóban és remélhetően dalolhatjuk a hét végén odahaza is: „Néhány szép perc ára oly kevés, nem kell hozzá más, csak pár csepp méz...”

Ez lesz még:

NORVÉGIA–MAGYARORSZÁG 0-1 (0-1)

Labdarúgó Eb-pótselejtező, Oslo, 27 000 néző.

Jv.: Clattenburg (angol).

Norvégia: Nyland – Elabdellaoui, Hovland, Forren, Högli – Skjelbred (Helland, 86.), Johansen, Henriksen, Tettey, Berget (Elyounoussi, 74.) – Söderlund (Pedersen, 61.).

Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Németh, Kleinheisler (Nagy, 72.), Gera, Elek, Dzsudzsák (Lovrencsics, 76.) – Szalai (Priskin, 91.).

Gól: Kleinheisler (26.).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.