galéria megtekintése

„Az arénánk a nemzeti bánat és pazarlás emlékműve lesz”

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 13. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Nem Magyarországról, hanem Brazíliáról van szó, ahol mind nagyobb botrányok kísérik a labdarúgó-vb előkészületeit. Elsősorban a hihetetlen mértékű korrupció és az ennek következtében duplájára-triplájára emelkedő költségek miatt.

„Eljött az idő, hogy a játékok megérkezzenek Brazíliába” – üzente a 2016-os olimpia házigazdájáról döntő küldötteknek Pelé, az egyetemes labdarúgás emblémája. Az érintettek hallgattak a futball egyetlen háromszoros világbajnok ideáljára: Rio de Janeiro kapta a legtöbb szavazatot, így a település a sportvilág fővárosává vált, hiszen a dél-amerikai metropolis ad otthont az idei labdarúgó-világbajnokságnak is. A dupla diadalt sokan magyarázták azzal: Brazília kínálta a legizgalmasabb történetet. Karnevál, szenvedély, öröm, játék: ezek voltak a sztori hívószavai. Az előkészületek viszont finoman szólva sem feleltek-felelnek meg a várakozásoknak...

Szurkolók–rendőrség mérkőzés Brazíliavárosban. A Garrincha stadion háromszor annyiba került, mint tervezték
Szurkolók–rendőrség mérkőzés Brazíliavárosban. A Garrincha stadion háromszor annyiba került, mint tervezték
Gustavo Froner / Reuters

A múlt évben milliós tüntetések voltak a nagyvárosokban, a tömeg oktatási, szociális reformokat és beruházásokat követelt, s demonstrált a vb-projektet jellemző korrupció ellen. Megindító volt, hogy a szegénysorból kitörő futballistaikonok sorra fejezték ki szolidaritásukat a tiltakozókkal. A kedélyek azóta sem csillapodnak; a helyzetet jellemzi, hogy a közvélemény-kutatóknak a válaszadók hetvenöt százaléka felelt úgy: korrupció szövi át a csúcsesemény előkészületeit.

 

„Létezik-e a világbajnoksággal összefüggő korrupció? Ehhez kétség sem férhet” – mondta Gil Castelo Branco, a Contas Abertas elnevezésű, a kormányzati kiadások átláthatóságáért küzdő szervezet alapítója a visszaélésekről terjedelmes cikket közlő Associated Pressnek. Az amerikai hírügynökség elemzései és a nyilvánosságra hozott vizsgálati anyagok megdöbbentő tényekkel egészítik ki a brazil „korrupcióirodalmat”.

Ahogyan az ilyen ügyeknél lenni szokott, ezúttal is arról van szó, hogy a beruházások az eredetileg előirányzott költségek többszöröséből készülnek el. A brazíliavárosi Garrincha stadion felhúzása például háromszor annyiba került, mint azt tervezték. Az építkezést végző konzorcium fővállalkozója az Andrade Gutierrez nevű cég. A vállalat 2008-ban 73 ezer dollárt fordított politikai szervezetek és kampányok támogatására, aztán egy választási ciklus alatt megötszázszorozta (!) e célra szánt kiadásait, így immár 37,1 millió dollárral patronálta a döntéshozókat. Nem lehet kizárni, hogy a vállalat nagylelkűségében része van a vb-pályázatok sorának... Pláne, hogy – miután a társaság óriási summával finanszírozta a politikusok programjait – a helyi kormányzat eltekintett annak a tizenhatmillió dolláros büntetésnek a behajtásától, amelyet a cégnek azért kellett volna befizetnie, mert öt hónapos csúszásban volt a munkálatokkal. Az idézett jelentés azt is kiemeli: a vállalat a felhasznált acél tizenkét százalékát hulladékként használta el, míg más építkezésnél csak az anyag öt százaléka ment a szemétbe. Az eredeti büdzsében volt olyan tétel, amelyre 4700 dollárt szántak, ám másfél milliót számoltak el...

Üzlet és politika egymásra talált a sportesemény rendezésekor: az ország fejlesztési forrásainak javát a vetélkedőkkel kapcsolatos beruházásokra fordítják évek óta, így azok, akik közpénzek lenyúlására szakosodtak, sokat nyerhetnek e projekteken. Az illetékesek igyekeznek is kihasználni az alkalmat, s ezt nem csupán a Gutierrez-példa jelzi. Az Odebrecht vállalat százhuszonnyolcszorosára növelte politikai támogatásait a ciklus során: a 2008-as 90 ezer dollár 2012-re 11,6 millióra emelkedett.

Az Andrade Gutierrez és az Odebrecht most egyaránt azt felelte a hírügynökségnek: az átutalt támogatások megfelelnek a jogszabályoknak, a váratlan növekedésre viszont nem kíván magyarázatot adni.

Ám megannyi polgár levonja a konklúziót: „A politikusok azoknak dolgoznak, akik a kampányukat finanszírozzák.” Zajlanak is vizsgálatok az érintettek ellen, de azok akár évekig is elhúzódhatnak, a kimenetelük pedig kétséges. Legalábbis a többség nem bízik abban, hogy a bűnösök meglakolnak tetteikért. Egyébként is: a pénz addigra már elfolyik, mire a bíró dönt.

Természetesen vannak olyanok, akik a projekt tisztaságát hangsúlyozzák. Mint például Claudio Monteiro, a kormány brazíliavárosi vb-megbízottja, aki úgy véli: a vizsgálat eredményei rosszak, de minden költés igazolható. Egyúttal felhívja a figyelmet arra: a tempírozás is azt jelzi, hogy a készítőknek nincs más szándékuk, mint a hangulatrontás.

A NOB-ot viszont aligha ez motiválta, amikor – példátlan módon – saját szakértőit delegálta az olimpia szervezőbizottságába, mivel nem látta garantáltnak, hogy a vállalt fejlesztések elkészülnek 2016-ra. Rá adásul annak sem mindenki örül felhőtlenül, ha az építkezések befejeződnek. Az AP-nek így fakadt ki egy brazíliavárosi biztonsági őr: „Nem a vb-rendezéssel, hanem a korrupcióval, a féktelen költekezéssel állok szemben. Ezzel a stadionnal például nem megyünk semmire. Az arénánk a nemzeti bánat és pazarlás emlékműve lesz.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.