galéria megtekintése

Négyszáz vegyes: Hosszú-táv

0 komment


Bruckner Gábor

Semmi kétség, a legjobb helyre kerültek a kontinens klasszis úszói Berlinben, hiszen nagy ívű karrierjüket a nagy ívek legfőbb helyszínén, a helyi kerékpárstadionban fényesíthetik.

Hosszú az eredményhirdetésen. Bolondot csinált a mezőnyből
Hosszú az eredményhirdetésen. Bolondot csinált a mezőnyből
Kovács Anikó / MTI
A „vizes" Európa-bajnokság medencés versenyeit a német főváros bunkerként földbe bújtatott velodromjában tartják ugyanis, és – noha a két sportág között legföljebb annyi a hasonlóság, hogy mindkettőben hajtani kell veszettül – már az első napon azt rögzíthettük, a mi fürdőruhás honfitársaink is rendkívül otthonosan mozognak az amúgy szokatlan környezetben.

Az úszóversenyek nyitónapjának délelőttjén – amikor majdnem 18 fokig is fölkúszott az ablakba kirakott hőmérőben a higany, s még előtte voltunk a délutáni, november közepét idéző esőnek – szinte minden a terveknek megfelelően alakult. A tíz egyéni számban induló (!) Hosszú Katinka éppen 400 m vegyesen, vagyis specialitásainak egyikében kezdte meg a nagymenetet, és a mezőny legjobb idejével (4:21,53) kvalifikálta magát az esti döntőbe. „Vegyes párja", Verrasztó Evelyn a rangsor ötödik eredményével (4:41,15) szintén a fináléba jutott, miként nyolcadikként (3:50,35) becsusszant a nyolcak közé Kis Gergő is 400 m gyorson.

Aztán utóbbi volt az első, akinek a magyarok közül este ismét csobbannia kellett, ám hamar bebizonyosodott, nem véletlenül aggódott már akkor, amikor a selejtező után kikászálódott medencéből: „Iszonyúan kiúsztam magam, de muszáj volt mennem teljes erőből. Ezek után fogalmam sincs, mi lesz a döntőben..." Nos az lett, hogy az ajkai sportoló „megőrizte" nyolcadik helyét, igaz, reggeli idejénél majdnem három másodperccel gyengébbet produkálva (3:53,13).

 

A folytatásban még megnéztük, hogy a 100 m hát középdöntőjében Bernek Péter a 11. (54,93), Balog Gábor pedig a 12. időt érte el az összesítésben, így kedden mindkettejüknek a nézőtéren jut csak hely a szám fináléja alatt, de aztán már minden tekintet egyetlen irányba fordult.

Az immár a világ úszósportjának legnagyobb egyéniségei között emlegetett Hosszú sorakozott fel a paravánok mögött, és mint az utóbbi időben mindig, most is végtelen magabiztosság sugárzott róla, amikor 400 m vegyes döntőjében a rajtkőre lépett. Nem sokkal később pedig – sokadszorra – kiderült, mindez nem póz, hanem egyszerűen önismeret.

Verrasztó Evelyn a selejtezőben
Verrasztó Evelyn a selejtezőben
Michael Kappeler / MTI/EPA

Most írjam azt, hogy már megint bohócot csinált egész Európából? Pillangón még úgy, ahogyan tartotta a magyar címvédővel a tempót a spanyol Belmonte Garcia, de háton már három testhosszra nőtt Katinka előnye, mellen pedig szinte beláthatatlan távolságra kerültek tőle a többiek, míg ő már nem is az Európa-, hanem a világcsúcsrészidőt ostromolta. Az utolsó, gyorsban megtett százon már nem a riválisokkal, csupán az órával vívott harcot, s bár ezt végül elveszítette – saját Európa-rekordjától végül is elmaradt hetvenkét századdal: 4:31,03 –, a győzelmet olyan fölénnyel szerezte meg, amilyen differenciával csak egészen kivételes klasszisok szoktak nyerni. (Verrasztó Evelyn 4:40,61-gyel hatodikként csapott célba.)

Csak az a második kétszáz...

Kezdetnek nem rossz – szögezhettük le jobb híján, hiszen a vállalkozó szellemű csillagnak csupán arra volt ideje, hogy átrohanjon a lihegőn. Mindössze 100 méter férfi mellnyi szusszanás jutott neki következő fellépése előtt. Az ő pihenője alatt Gyurta Dániel berlini fő számának középdöntőjében az összesítésben a negyedik időt érte el (59,58), ám a kétszer akkora táv londoni bajnokát ismerve kéretik még véletlenül sem legyinteni, s a keddi döntőre nagyon is odafigyelni. S máris újra Hosszún volt a sor, 200 m háton azonban igazolódott, amit az emberi teljesítőképesség határáról mesélnek: Katinka úgy lett nyolcadik a középdöntőfutamában (összességében meg 16.), hogy majdnem kilenc másodpercet rontott reggeli eredményén (2:20,04)...

Már csak két programpont volt hátra a magyar szemlélő számára: elsőként az, hogy dokumentálta Cseh László 50 m pillangón 23,95-ös idővel megszerzett 15. helyét (ily módon a másnapi döntőtől való távolmaradását), aztán meg az, hogy meghallgatta Hosszú Katinkát, miután az egész csarnok meghallgatta vele együtt a Himnuszt.

– Olyan gyorsan kezdtem a vegyest, ahogyan talán még sosem, kétszáznál két másodperccel jobb voltam, mint bármikor – értékelte teljesítményét fülig érő szájjal a már hétszeres Európa-bajnoknő (akinek Gyárfás Tamás, a hazai szövetség elnöke adta át az aranyérmet), majd így folytatta: – Ezért maradt el a kontinensrekord, de annyi baj legyen, ettől még nagyon boldog vagyok.

Kíváncsi voltam, ha újra startolhatna, másképp csinálná-e. És igazi „katinkás" válasz érkezett a kérdésre. – Nem hiszem. Így legalább tudom, hogy már csak a második kétszázon kell javulnom a fejlődéshez.

Fejvakarós bólogatás volt a reakció: ha csak úgy nem...

ÚSZÁS.

Férfiak.

400 m gyors: 1. Velimir Stjepanovics (szerb) 3:45,66, 2. D'Arrigo (olasz) 3:46,91, 3. Lelliott (brit) 3:47,50, ...8. Kis Gergő 3:53,13.

4x100 m gyors: 1. Franciaország (Mehdy Metella, Fabian Gilot, Florent Manadou, Jeremy Stravius) 3:11,64,
2. Oroszország 3:12,67, 3. Olaszország 3:12,78

Nők.

400 m vegyes:

1.Hosszú Katinka 4:31,03, 2. Belmonte Garcia (spanyol) 4:33,12, 3. Willmott (brit) 4:34,69, ...6. Verrasztó Evelyn 4:40,61.

4x100 m gyors: 1. Svédország (Michelle Coleman, Magdalena Kuras, Louise Hansson, Sarah Sjöström) 3:35,82, 2.Hollandia 3:36,26, 3. Olaszország 3:37,63.

MŰUGRÁS.

Csapatversemy:

1. Oroszország (Viktor Minibajev, Nagyezsda Bazsina), 2. Ukrajna, 3. Németország.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.