galéria megtekintése

Négy, három: ennyi elég

0 komment


Hegyi Iván

Nem jó most angol szurkolónak lenni. Napjaink brit szigetországi drukkere kicsiny, mint Wales. Fagyos, mint Izland. Pláne, hogy a franciák a létszámemelés elleni demonstrációt tartottak negyvenöt percen át az izlandiak ellen. Kampányoltak már a kibővített mezőny mellett is, gondoljunk csak az albánok elleni 2-0-ás mérkőzésre, amelyen még a kilencvenedik percben is 0-0 állt a táblán.

 De a negyeddöntők utolsó találkozóján egészen egyszerűen „kivégezték" Jégország mesehőseit. Az első félidőben úgy bántak el velük, mintha a francia szövetségi kapitányt Guillotine-nak hívnák. Az ötös számú vágóhíd adaptációja közben meg forgatták a kést az angol szívekben. „Ezek" küldtek haza bennünket... – morogtak maguk elé a britek, amikor Hannes Thor Halldorsson kapus már negyedszer szedte ki a labdát a hálóból, és még nem érkezett el az izlandiak számára megváltó szünet.

Paul Pogba és a szerető karok. A sajtó még nem dédelgeti a csapatot
Paul Pogba és a szerető karok. A sajtó még nem dédelgeti a csapatot
Carl Recine / Reuters

Franciaország persze egészen másként reagált, mint Anglia. Városai azonban nem hasonlítottak Reykjavíkhoz, ott ugyanis a lakosság negyede – 30 ezer ember – egybegyűlt a belvárosi dombon felállított óriás-kivetítő előtt. A francia tévécsatornák többször is élőben kapcsolták az izlandi főváros legkedveltebb közösségi terét, ahol rekordot döntött a népsűrűség. Az Európa-bajnokság rendező országában nincs efféle kirajzás. Párizsban persze nem csupán a Stade de France-ban, hanem az Eiffel-toronynál lévő szurkolói zónában is zsúfolt ház volt, de az a tapasztalatom, hogy a vendéglátó ország különböző területein korántsem telnek meg a kávéházak a házigazdák meccsei idején, a találkozókat ugyanis zömmel otthon nézik a franciák. Ez a korábbi terrortámadások és az Eb-re is kiterjesztett rendkívüli állapot, az terrorveszély miatt van így, még akkor is, ha három mérkőzéssel a kontinenstorna befejezése előtt azt lehet mondani: a nagyját már megúsztuk. (Lekopogom annyiszor, ahány meccs még hátra maradt.)

 

A „Les Bleus" iránt az érdeklődés természetesen hatalmas, az utcák szinte kiürülnek, ha a kékek pályára lépnek, de a világ változik, a népek már csukott ablakok mögött, klimatizált szobában nézik a meccseket, nem úgy, mint – mondjuk – 1990-ben Itáliában, ahol az olaszok vb-mérkőzéseinek idején valamennyi lakásból egybecsengően kihallatszott minden mámoros gólkiáltás. Abban viszont nincs különbség, hogy a zsalugátereken belül Franciaországban is ébred a remény, azaz mind többen játszanak el a gondolattal: hátha Paul Pogba és társai nyerik az aranyérmet...

Eddig erről az itteni drukkerek többsége nem ábrándozott, három okból sem: 1. az idősebbek azt mondogatták, ugyan hol van ez a garnitúra az 1984-es, szintén Franciaországban rendezett Európa-bajnokság győztes francia válogatottjától; 2. első négy mérkőzése mindegyikén „köhögött" az együttes; 3. Didier Deschamps szakvezető öt találkozón négyféle összeállításban küldte pályára csapatát.

Az ötödik találkozóra – a jelek szerint – megtalálta az igazi formációt, különös tekintettel Antoine Griezmann irányító szerepére. A csatárok mögé visszavont madridi játékos nagyszerűen dirigált, és nem torpant meg a gólszerzést illetően sem, ahogyan e tekintetben Olivier Giroud és Dimitri Payet is megmutatta: nincs megállás! (Erre mondta Yannick Stopyra, a nyolcvanas évek 33-szoros francia válogatott csatára: „A Griezmann, Giroud, Payet hármasnál nincs jobb az Eb-n." S ez nem különösebben elfogult vélemény, ha figyelembe vesszük, hogy a trió tagjai összesen tíz gólt értek el eddig.) Giroud azonban egyáltalán nem „szállt el" sem magától, sem az 5-2-től, amelyet fél gőzzel ért el a második félidőben kímélő tempóra váltó együttes, mert az elsöprő győzelem után azt mondta: „Ha ennyit hibázunk hátul az elődöntőben, akkor a németek súlyosan megbüntetnek bennünket." Deschamps szintén nem akart lehorgonyozni a látványos ötös fényénél: „Az eszem már a következő mérkőzésen jár, mert a kvalitások alapján a német csapat a legjobb a mezőnyben, ehhez kétség sem férhet."

A francia játékosokat a L'Equipe sem dédelgette. Igaz, a sportújság – amely az Izland–Anglia 2-1 után ezzel a szalagcímmel jelent meg: „Zseniális!" – most azt jelentette első oldalán: „Majdnem tökéletes." Ám a kezdő tizenegy labdarúgóit a következőképpen osztályozta: Lloris 6 – Sagna 5, Koscielny 5, Umtiti 4, Evra 4 – Pogba 6, Griezmann 8, Matuidi 5 – Moussa Sissoko 7, Giroud 8, Payet 6.

Aron Gunnarsson, az izlandiak csapatkapitánya. Emelt fővel távcozhatnak
Aron Gunnarsson, az izlandiak csapatkapitánya. Emelt fővel távozhatnak
Carl Recine / Reuters

Elgondoltam, micsoda sértődés lenne odahaza, ha egy Eb-negyeddöntőben aratott 5-2-es diadal után négyesek, ötösök, hatosok lennének túlsúlyban... Habár praxisunk ebben nincs, hiszen ilyen messzire emberemlékezet óta nem jutott a válogatott, amely a legjobb nyolctól most egy lépésnyire volt, de a belgák elleni 0-4-et látva nem állítható, hogy az egyenes kieséses szakaszban közel állt a bravúrhoz. Viszont hasonlóképpen köszönt el, mint Izland csapata, melyet a tapsuk sajátos ritmusáról, valamint a „Huh!" felkiáltásról elhíresült szigetországi szurkolók ugyanolyan lelkesen búcsúztattak, akár a honfitárs drukkerek a magyar labdarúgókat. Lars Lagerbäck, az izlandiak svéd szakvezetője is emelkedetten említette: „Outsiderekként érkeztünk, és negyeddöntősökként távozunk. Nagyon büszke vagyok a játékosokra, akik a négy és fél együtt töltött év minden pillanatában fejlődtek." Ezt igazolja az a lapvélemény, mely szerint az Európa-bajnokság végeredményétől függetlenül Izlandé a torna csapata.

Azért a portugál–walesi és a francia–német elődöntőt feltétlenül lejátsszák.

S ahogyan hallom, a döntő sem marad el

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.