galéria megtekintése

Ne keresd a kiemelt nőt!

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 02. számában
jelent meg.

Árvay Sándor
Népszabadság

Cherchez la femme! – jellemezheti most helyzetét Dumas szállóigévé vált mondásával a franciául tökéletesen beszélő Serena Williams, hiszen alig kezdődött meg a US Open tenisztorna, a női viadal kiemelt játékosainak jó részét valóban keresni kell...

A világelső szempontjából ez úgy néz ki, hogy a tábla felső ágán rajta kívül már nincs a top 10-be tartozó játékos – Serena leghamarabb a döntőben találkozhat „minőségi” ellenféllel –, mivel az orosz Marija Sarapova (3.) az utolsó pillanatban sérülés miatt visszalépett, a szerb Ana Ivanovics (7.), a cseh KarolinaPliskova (8.) és a spanyol Carla Suarez-Navarro (10.) „saját jogon” kikapott, ráadásul a jegyzett távozók táborához csatlakozott a szerb Jelena Jankovics (21.), az amerikai Sloane Stephens (29.) és az orosz Szvetlana Kuznyecova (30.) is. Volt világelsők, Grand Slam-bajnokok, nagy reményű ifjú tehetségek alkotják e kompániát, melyet bármely tornaigazgató azonnal örömmel szerződtetne, ha ismert klasszisjátékosokat kellene toboroznia.

Safarova: hello, goodbye!
Safarova: hello, goodbye!
Matthew Stockman / AFP

A címvédő amerikai sztár edzésnek is alig nevezhető 6:0, 2:0-ás meccsel kezdett – az orosz Vitalija Gyacsenko sérülésre hivatkozva feladta a reménytelen labdaszedést –, s az idei három Grand Slam-tornát megnyerő Serena a folytatásban sem számíthat komoly ellenállásra. A térfelén még hadban állók közül a lengyel Agnieszka Radwanskát (15.) vélhetően könnyed falatként fogyasztja el, a svájci Belinda Bencic (12.) már valamivel nehezebb dió lehet, feltéve, ha az ifjú rivális túljut a másik Williams, a 23. helyen kiemelt Venus elleni meccsen. Csűrhetjük, csavarhatjuk: jelenlegi formájában Serena eddig is a US Open legnagyobb esélyese volt, most pedig még simább lett az aranykapuhoz vezető út. Még akkor is, ha éppen az ilyen letisztított úton lehet a legnagyobbat esni...

 

Jó példa erre a WTA feltörekvő tehetségének, a Rising Star kitüntetés birtokosának, a világrangsor 38. helyén álló Daria Gavrilovának az esete. Az ifjúsági olimpia aranyérmese, a US Open korábbi junior bajnoka minden bizonnyal áldotta a sorsot, amikor kiderült, hogy nyitófordulós ellenfele, Sarapova visszalép a tornától, így a selejtezők döntőjéből érkező, úgynevezett szerencsés vesztes kerül az útjába. Csaknem száz rangsorhelynyi volt a „fórja”, ám a nagy tornákon még ismeretlen, tizennyolc esztendős orosz Darja Kazatkina (133.) derékba törte álmait (6:2, 4:6, 7:5). A hatalmas csata csak azért nem nevezhető orosz derbinek, mert Gavrilova immár Melbourne városában él, és ausztrál színekben szerepel. Tegyük hozzá: a belgiumi edzőközpontban trenírozó győztes moszkvai tinédzser juniorként tavaly hazavitte a Roland Garros trófeáját, s a felnőttek között is nyert már négy ITF-tornát.

De térjünk vissza a főtáblás klasszisok világához! Abban kedden folytatódott az augusztusról szeptemberre tolódó csillaghullás. Az ámuló közönség a párizsi döntős cseh Lucie Safarova (6.) villámgyors búcsújának lehetett tanúja: az ukrán Leszja Curenko alig több mint egy óra alatt „intézte el” őt (6:4, 6:1). Meglepetés a Roland Garros-elődöntős Bacsinszky Tímea (14.) rajtveresége is; a svájci-magyar versenyzőt a cseh Barbora Strychova ejtette ki (7:5, 6:0). A mezőny másik ágán zajló őszi nagytakarítás a második kiemelt Simona Halep előtt tisztítja az utat. A román teniszezőnő a nagy vetélytárs Serena produkcióját „másolta”: ő sem tudta végigjátszani a nyitómeccsét, mert 6:2, 3:0-as vezetésénél az új-zélandi Marina Erakovic sérültet jelentett.

Magyar vonatkozású hír, hogy az immár brit színekben szereplő Konta Johanna simán vette az első akadályt (6:3, 6:0 az amerikai Chirico ellen). Az viszont, hogy Babos Tímea (WTA-73.) mire ment a 2011-es US Open-bajnok, 22.-ként kiemelt ausztrál Samantha Stosur ellen, csak lapzárta után, magyar idő szerint szerda hajnalban derült ki.

Az urak küzdelméről csupán távirati stílusban. A tábla felső ágán a tavalyi finalista japán Nisikori (4.) és a közönségkedvenc francia Monfils (16.) búcsúzott a kiemeltek közül. A kétszeres US Open-bajnok spanyol Nadal (8.), ha nem is könnyen, egy játszma elvesztésével teljesítette első feladatát az ifjú horvát tehetség Coric ellen (6:3, 6:2, 4:6, 6:4).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.