galéria megtekintése

Katar megvette a focivébét

2 komment

R. Hahn Veronika

Úgy tűnik, a The Times és a The Sunday Times tényfeltáró újságírói megdönthetetlen bizonyítékokat ástak elő arról, hogyan vesztegette meg a FIFA katari alelnöke a szervezet döntéshozóit azért, hogy hazája kapja a 2022-es világbajnokság rendezési jogát.

Susana Vera / Reuters
Szinte példátlan a hírlap vasárnapi kiadásának történetében, hogy első tizenegy oldalát egyetlen témának szentelje: ezúttal a labdarúgó-vb „megvásárlása" uralja az újságot. A kollégák több hónapon át dolgoztak a sztorin, melynek megannyi részletét közlik még a következő napokban. Az állhatatos munkatársak által összeállított akta egy több száz millió e-mailt, faxot, telefonbeszélgetést, betétszámlaadatot és egyéb dokumentumot tartalmazó elektronikus adatbázis elemzésén alapul.

A kutakodás alapvető célja annak a sportvilágot évek óta foglalkoztató rejtélynek a földerítése volt: miként kaphatta meg egy mindenféle futballinfrastruktúrától és -hagyománytól mentes sivatagi ország a glóbusz legnagyobb tornájának szervezési jogát?

A tényfeltáró zsurnaliszták megállapították, hogy Katar szenzációs győzelmének kovácsa Mohammed bin Hammam, az ország labdarúgásának első számú vezetője volt. A hatvanöt éves sportvezető a határozat előtti évet a „lobbizásra" szánta. Saját vállalatának tíz titkos és illegális, kenőpénzek kiosztására létrehozott számláján keresztül több tucat átutalást bonyolított le. Alkalmanként akár 200 ezer dollárt is küldött negyven afrikai futballszövetség vezetőinek.

 

A megvesztegetett elöljárók a pénzért cserébe kvázi kötött mandátumot adtak a végrehajtó bizottság négy földrészről delegált tagjának: támogassák Katar pláyázatát a szavazáskor.

Meghökkentő, de Bin Hammam 400 ezer dollárt készpénzben is átadott az érintetteknek. Az akciókra jellemzően fényűző fogadásokon kerített sort.

Igaz, a legtöbbet nem az afrikai potentátok egyike, hanem Jack Warner, a Trinidad és Tobago szövetségét képviselő vb-tag kasszírozta: 1,6 millió dollárral gazdagodott.

A korrumpáltak hosszú listáján fellelhető a legendás libériai játékos, a visszavonulása óta emberi jogi aktivistaként és politikusként is ismert George Weah neve is, akinek 50 ezer dollárt juttattak tandíjak fedezésére.

A vizsgálat eredményét egyébként kritikus időpontban, napokkal a június 10-i brazíliai FIFA-közgyűlés, valamint a két nappal később kezdődő világbajnokság előtt publikálták.

Ráadásul Michael Garcia ezekben a napokban Ománban szemtől szembe hallgatja meg – a 2018-as és 2022-es pályázatokkal kapcsolatos korrupció feltárását célzó kétéves megbízása során először – a dohai bizottsági tagokat. A világszervezet etikai bizottságának elnöke nem tervez találkozást Bin Hammammal, aki már 2011-ben kegyvesztetté vált, miután a FIFA elnöki posztjához is pénzzel kívánt közelebb kerülni. A botrány után önként visszavonult a futball „csúnya világától".

Vasárnapi nyilatkozatában Jim Boyce, a FIFA elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy a végrehajtó bizottság száz százalékig támogatja Garcia munkáját. Ha a jogász megfelelő bizonyítékokat talál a korrupció gyanújára és a törvénytelen kifizetések ténye bebizonyosodik, „nem okozna neki nehézséget, hogy javasolja a szavazás megismétlését". A 2010 decemberi szavazáson Kataron kívül Dél-Korea, Ausztrália, az Egyesült Államok és Japán pályázatáról döntöttek az illetékesek.

Érdekesség, hogy a The Sunday Times cikkének parányi magyar vonatkozása is van, amennyiben a lap idézi Hargitay Péternek, Sepp Blatter korábbi szakértőjének Bin Hammamnak küldött e-mailjét. A PR-szakember, aki a 2018-as angol és a 2022-es ausztrál pályázat tanácsadójaként is dolgozott, naivnak mutatkozott, amikor azt írta: „Elképzelni sem tudom, hogyan gondolhatja komolyan Katar, hogy esélye lenne a győzelemre. A hőmérséklet egyszerűen lehetetlenné teszi a torna megrendezését."

Azóta tudjuk: a FIFA nem ismer lehetetlent.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.