galéria megtekintése

Nagy alkalmakhoz klasszikus fazon dukál

0 komment


Bodnár Zalán

Döntöttek a szurkolók: hagyományos stílusú mezben lép pályára a magyar válogatott a franciaországi labdarúgó-viadalon.

A miénknél szerencsésebb sorsú futballnemzeteknél általában kétévente ismétlődő aktus, hogy a válogatott csapat mezszállító cége nagy csinnadratta közepette bemutatja az együttes új szerelését, amelyet a soron következő világ- vagy Európa-bajnokságon viselnek a futballisták. Nálunk a szereléseket gyártó sportszermárka honi képviselőjének évtizedek óta nem volt ilyesmire „gondja”, hiszen 1986 óta nem fenyegetett a kijutás veszélye nagy tornára, harminc éve pedig a divat még közel sem játszott olyan szerepet a futballban, mint manapság. Hogy mást ne mondjunk: ma már a mez hátán található felirathoz a betűtípust kiválasztani is fontos üzleti döntés, akkoriban viszont a számon kívül semmi más nem szerepelt ott.

Nagy Ádám, Lovrencsics Gergő, Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán és Juhász Roland az új mezben
Fotó: MLSZ

Idén azonban mozgósítania kellett az alkotóenergiáit a Magyar Labdarúgó Szövetség hagyományos beszállítójának, az Adidasnak, hiszen a német Bernd Storck szövetségi kapitány vezette magyar válogatott a Norvégia elleni pótselejtezőn kiharcolta az Eb-kvalifikációt. Majdhogynem kapkodni kellett, mert mindez tavaly november közepén történt, amikor a papírforma szerint sikeres országokban rendre már be is mutatják az új kollekciót (nem utolsósorban azért olyankor, a karácsonyi ajándékkeresés okozta jól ismert fejfájást enyhítsék sokaknak). Nálunk május ­19-én, az utolsó hazai felkészülési mérkőzés, az Elefántcsontpart elleni találkozó előtt mutatták be és hozták forgalomba hivatalosan az új szerelést.

 

A fazonról és a stílusról a szurkolók dönthettek. – Kíváncsiak voltunk, mire nyitott az ország. Készítettünk egy klasszikust és egy újszerű, trendi, vékony csíkozású szerelést, és bizony meglepődtünk, hogy a rajongók mind a piros, mind a fehér szerelés eseté­ben a hagyományos mellett tették le a voksukat – mondta lapunknak Császári Attila, az Adidas magyarországi igazgatója. Hozzátette: elképzelhető az is, hogy a zöld vállrész döntött a voksolásnál, mert így a trikolór mindhárom színe, a piros, a fehér és a zöld is megjelenik a mezen. Talán nem túlzás a megállapítás: a nemzeti karakterjegyek gyakran tükröződnek a futballválogatott mezszínéhez való ragaszkodásban. Argentínában például elképzelhetetlen, hogy ne függőleges kék-fehér csíkos mezben lépjen pályára a válogatott, míg Németország, amelynek fekete, piros és sárga színek vannak a zászlajában, idén zöld-szürke kombinációban is játszani fog az Eb-n.

Kívül domború, belül sima
Fotó: MLSZ

Az nem újdonság, hogy ezek a dresszek izzadságelvezető, hőátalakító funkcióval is bírnak, a magyar válogatott új meze is megfelel a nemzetközileg elfogadott standardnak. Feltűnést kelt az izmokat jobban kiemelő, a korábbinál szűkebb fazon, ám játékosfüggő, ki milyen méretet választ, és közvetlenül a bőrre veszi-e a mezt vagy aláöltözetet használ.

Bár egyik korábbi dresszt sem igyekszik megidézni a friss garnitúra – ahogy az egyre nagyobb divat több klubcsapatnál és válogatottnál is –, ám jóval inkább közelít a hősi idők meggypirosához a színe, mint az utóbbi évek mezeié. Újdonság, hogy a futballszövetség címere ezúttal a sortra került, míg a magyar címer természetesen maradt a szív fölött. Rá­adásul háromdimenziós címerről van szó, ami kívülről úgy látszik, mintha afféle páncél lenne, ami még a bőrt is lecsiszolja a mellkasról – ám belülről teljesen sima. Ej, ha még gólt is tudna rúgni!... 

Szép játék

A címben jelölt állandósult szókapcsolat akkor is jelen lesz az Európa-bajnokság csoportmeccsein, ha történetesen rendre kilencvenpercnyi „favágást” látunk majd a pályán. Merthogy ez a hivatalos labda francia neve: Beau Jeu, azaz Szép Játék.

A francia nemzeti színekben pompázó labdát – ahogy az a világ- és Európa-bajnokságokon évtizedek óta szokás – az Adidas készítette 18 hónapnyi tervezőmunka után. A sportszergyártó cég közlése szerint a ­2014-es vb labdáján, a Brazucán nem volt indokolt sokat változtatni, mert kiválóan vizsgázott, elsősorban a tapadásán és a levegőben repülés közbeni láthatóságán igyekeztek most javítani. A részt vevő válogatottak november óta ismerkednek az új labdákkal. Érdekesség, hogy most először lesz külön hivatalos labdája a csoportkörnek és az egyenes kieséses szakasznak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.