galéria megtekintése

Müllerék

0 komment


Hajdú B. István

Már egészen kicsi koromban is gyanítottam, hogy a Müller német név lehet... Először Gerdről hallottam, akiről azt suttogták, hogy a Nemzet Bombázója. Őszintén szólva, sajnáltam azt a nemzetet, amelynek egy alacsony, szakállas ember a bombázója, hiszen akkoriban a bombázó nálam Bo Dereket, de minimum Bordán Irént jelentette.

A neve Müller, Thomas Müller
A neve Müller, Thomas Müller
Darren Staples / Reuters

Majd megtudtam, hogy ő futballista, de hát milyen bombázó az, aki sosem rúg bombagólt, az összes gólját az ötösön belülről szerzi, igaz, a válogatottban hatvankét meccsen szerzett hatvannyolc találata tiszteletet parancsolt.

 

Aztán jött Dieter, aki 1976-ban első válogatottságán a jugók elleni Európa-bajnoki elődöntőben csereként beállva három gólt ért el, és végül az Eb gólkirálya lett. Majd érkezett a ballábas, belőtt sérójú – mára azért ritkult az a séró – Hansi, aki a nyolcvanas évek elején Eb-t nyert, és világbajnoki döntőn is szerepelt.

A minden Müller német axióma igazságtartalmát a futballban nekem előbb Sándor kérdőjelezte meg, aki fáradhatatlanul bejátszotta az egész pályát kilencven percen keresztül – cirka húsz éven át.

Klose bebizonyította, hogy nem utolérhetetlen: Ronaldo 15 vb-gólja (jobb alsó sarokban egy ráadásfotó az utolsó gól utáni örömről)
Klose bebizonyította, hogy nem utolérhetetlen: Ronaldo 15 vb-gólja (jobb alsó sarokban egy ráadásfotó az utolsó gól utáni örömről)
Staff / Reuters

Később az 1990-es vb-n Luiz Antonio Corrêa de Costa a brazil csapatban tűnt fel, Müller néven. Costa Rica és Skócia ellen győztes gólt lőtt, de képességei és tudása alapján rejtély, hogy játszhatott ötvenhat meccset a selecaoban. (Kamasz korom legtöbbet látott Müllere persze a tévétornából ismert Müller Kati volt, aki meg nem mondom hány éven keresztül gimnasztikáztatta az országot, mert ugye „egy kicsi mozgás mindenkinek kell.”)

Majd pár éve mesébe illő módon berobogott Thomas a gőzmozdony. Ő a négy évvel ezelőtti világbajnokságon öt találattal és három gólpasszal gólkirály lett, most meg a portugálok ellen mesterhármast ért el, mindössze huszonnégy évesen már nyolc vb-gólnál jár. Mindezt tíz mérkőzésen érte el, tíz kapura lövésből.

Götze és Khedira öleli a mestert
Götze és Khedira öleli a mestert
Fabrizio Bensch / Reuters

Úgy gondolom, hogy Ronaldo és most már Klose tizenöt gólos abszolút vb-gólcsúcsát a következő években finoman fogalmazva is veszélyeztetheti. Ráadásul ő lehet a világbajnokságok történetének első kétszeres (háromszoros?) gólkirálya úgy, hogy valójában igazi posztja olyan, mint a lövése: megfejthetetlen.

A ghánaiak ellen szokásától eltérően kihagyott egy ziccert, de adott egy mértani pontosságú és fontosságú gólpasszt, ami sorsdöntő lehet a világbajnoki címhez vezető úton.

Tudj örülni a kis sikereknek! Ne azt nézd, milyen messze vagy még, hanem azt is, ahová már elértél!

Ez utóbbi már nem saját gondolat.

Hanem Péteré.

Müller Péteré.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.