galéria megtekintése

Giggsszel nem lesz gikszer?

0 komment

R. Hahn Veronika

Húsvét hétfő délután két óra körül a Manchester United bennfenteseinek egyike riasztotta a brit média színe-javát, jelezve, hogy csak idő kérdése a 2013. július 1-től hat évre kinevezett David Moyes edző menesztése. Már a kiszivárogtatás ténye is bizonyítja, milyen felismerhetetlenül megváltoztak a viszonyok nem egészen egy év alatt az Old Trafford környékén.

It's over
It's over
Stefan Wermuth / Reuters

Sir Alex Ferguson regnálása alatt elképzelhetetlen lett volna, hogy bármilyen személyi döntés a tervezett időpont előtt kerüljön a nyilvánosság elé.

A találgatásokat megerősítve kedd reggel – a szabályoknak megfelelően még a New York-i tőzsde nyitása előtt – a Twitter közösségi hálón keresztül jelentette be a menedzsment, hogy Moyes „elhagyta a klubot”. A szűkszavú közlemény egyetlen mondatot tartalmazott még: „Hivatalosan is köszönetet mondunk mindazért a kemény munkáért, becsületességért és tisztességért, amit a szakvezető a feladata teljesítése közben nyújtott”.

 

A Glazer család kiakolbólította a skót tréner két asszisztensét is. A szezon hátralévő három bajnoki találkozójára a legendás játékos, de újonc edző, Ryan Giggs készíti fel társait.

Az ötven éves Moyes sorsát az általa tizenegy éven át irányított Evertontól vasárnap délután elszenvedett 2-0-ás vereség pecsételte meg. A tulajdonosok szemtanúi voltak Liverpoolban a United minden koncepciót, s a csapatra korábban jellemző elszántságot nélkülöző vergődésének. Be kellett látniuk: jobban járnak, ha kifizetik a Moyesnak járó mintegy 4,5 millió fontos bánatpénzt, de nem bízzák rá a nyári átigazolási időszakra félretett nagyjából 200 millió fontot.

A Manchester United mostani szereplését világszerte a római birodalom összeomlásával hasonlítják össze. A hússzoros – a Ferguson-érában tizenháromszoros – angol bajnok a Premier Ligában tizenegyszer kapott ki, az Angol Kupa harmadik fordulójában a Swansea, a Liga Kupa elődöntőjében a sereghajtó Sunderland ütötte ki. Ilyen körülmények között valóságos csoda volt, hogy a BL-ben bejutott a legjobb nyolc közé, de a Bayern München 4-2-es összesítéssel felülmúlta.

Giggs, folytassa!
Giggs, folytassa!
Wolfgang Rattay / Reuters

Húsvét vasárnapra matematikailag lehetetlenné vált, hogy az MU a Bajnokok Ligája-részvételt jelentő negyedik helyen zárja a bajnokságot. Nemhogy Európa elitjéből rekesztette ki magát csaknem húsz év óta először, de – a lista hetedik helyén rostokolva – az „ősellenségétől”, a vezető Liverpooltól 23, míg a fiatal spanyol tréner, Roberto Martinez irányítása alatt szárnyaló Evertontól 12 ponttal lemaradva még az Európa Liga-szereplésre is szerény az esélye.

A korábban érinthetetlen, újabban viszont nemegyszer bírált Ferguson személyes kiválasztottja, akitől Sir Alex a folytonosságot remélte, nyilvánvalóan nincs birtokában elődje taktikai és vezetési képességeinek. Fokozódó elbizonytalanodása, a logikával ellenkező, kiszámíthatatlan csapatösszeállításai és még érthetetlenebb cseréi, a játékosok ösztönzésének látható hiánya mind hangosabb elégedetlenséghez vezetett az öltözőben.

Ráadásul már-már katasztrofálisak voltak a téli transzferek is. A még az Evertonban sem brillírozó Fellaini, majd a Chelsea-től elcsábított Mata megvásárlása összesen több mint 60 milliót emésztett fel, de semmi hasznot nem hozott.

A „meghalt a király, éljen a király!” mottó jegyében a legfontosabb most az: ki lép a csalódást keltő Moyes helyére. A jelöltek listáját a holland válogatott szövetségi kapitánya, a tapasztalt Louis van Gaal vezeti, de felmerült a Dortmund élén álló Jürgen Klopp, az Atletico Madrid-sikerkovács Diego Simeone, valamint a PSG-tréner Laurent Blanc neve is. Az utóbbi mester otthonos az Old Traffordon: 2001 és 2003 között a Manchester United védője volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.