galéria megtekintése

A legrosszabb forgatókönyv vár Magyarországra

4 komment

NOL

A Törökország-Izland és a Lettország-Kazahsztán mérkőzés eredményétől függött, hogy pótselejtező nélkül, egyenes ágon kijuthat-e a magyar futballválogatott a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságra. A legrosszabb történt, a kazahok és a törökök is nyertek, Magyarországra pótselejtező vár.

Az már a Feröer elleni 2–1-es győzelemmel végződő mérkőzés után kiderült, hogy a magyar csapat a harmadik helyen végzett csoportjában, így legrosszabb esetben is pótselejtezőt játszhatunk az Eb-részvételért. Az pedig ma este derült ki, hogy nem juthatunk ki a legjobb harmadikként, közvetlenül a tornára.

A magyar csapatnak nem volt a saját kezében a sorsa. A Törökország-Izland és a Lettország-Kazahsztán mérkőzés eredményétől függött, mi történik vele. Mivel Törökország hazai pályán, Konyában megverte a már biztos Eb-résztvevő izlandiakat, Kazahsztán pedig idegenben győzött Lettország ellen, a törökök jutottak ki legjobb harmadikként az Eb-re.

Lettország-Kazahsztán 0:1

 

Törökország-Izland 1:0

Percről percre

22:54 Élő közvetítésünk véget ér. Köszönjük a figyelmüket és a türelmüket.

22:50 Meccsek ma még: a hollandok kiestek, 3:2-es vereség lett a vége a csehek ellen. Az olaszok 0:1ről fordítva 2:1-re verték a norvégokat, Horvátország Máltán győzött 1:0-ra, Belgium 3:1-re győzött Izrael ellen, Bosznia-Hercegovina 3:2-re Cipruson, Wales pedig 2:0-ra verte Andorrát.

22:41 A pótselejtezőn Dánia, Svédország, Ukrajna vagy Írország lehet az ellenfél.

22:37 Véget ért a török-izlandi és a lett-kazah meccs is. Pótselejtező nélkül, a legjobb harmadikként Törökország jutott tovább az Európa-bajnokságra, Magyarországnak pótselejtezőt kell játszania.

22:34 Egy perccel később egy hasonló izlandi szabadrúgás elakadt a török sorfalban.

22:33 Inan csavarta szabadrúgásból. az izlandi kapus repült, de nem érte el. Hatalmas gól volt.

22:32 Gólt rúgott Törökország! Ez pótselejtezőt jelent Magyarország számára.

22:27 A törökök közül a Calhanoglut váltó Tosun kap reklamálásért sárgát.

22:25 Turan forgatta meg a tizenhatoson belül az izlandi védőket, de a lövése mellément, az oldalhálót találta el.

22:21 Gökhan Töre tartott rá Bödvarsson lábára. Brutális belépő volt, azonnal piros lapot kapott.

22:20 Kiálítás Konyában.Tíz emberrel a törökök.

22:16 Sigthórsson fejelt hat méterről a jobb alsó mellé.

22:14 Konyóban Turan tüzeli a török közönséget. Ezt kell is, a Hürriyet online szavazásán a válaszadók 46 százaléka vélte, hogy a csapat nem jut ki az Európa-bajnokságra.

22:11 A lett kapus, Vanins véd ki egy húszméteres bombát. A jobb oldalon megiramodó kazah balhátvéd, Somko tűzte rá.

22:08 Kuat kapott egy labdát Nuszerbajevtől, lefutott három lett védőt is, majd 12 méterről ballal a bal alsó sarokba ba lőtt.

22:06 Baj van. A kazahok gólt rúgtak Rigában. Így még jó nekünk, de ha a törökök is rúgnak egy gólt és mind a két csapat nyer, akkor Magyarországra pótselejtező vár.

21:57 A  lettek elkezdtek hajtani. Sabala, majd Zjuzins harcolt ki egy-egy szögletet – amelyekből aztán nem lett semmi –, utánuk pedig Rakels ugrott ki egy labdával, de ezt les miatt leintették.

21:56 Tufan kifejeli a Sigurdsson szabadrúgását a bal oldalról.

21:52 Gudmondsson beadását a becsúszó Aziz oldalhálóra rúgta, ami után a másik oldalon Inan tizenhatoson kívülről érkező lövését Kristinsson védte.

21:47 Konyában Izland kezdi a második félidőt.

21:35 Ami még az A-csoport másik meccsét illeti, Csehország már 2:0-ra vezet Amszterdamban Hollandia ellen. A hollandok teljesen szét vannak esve a tavalyi brazíliai világbajnokságon megszerzett harmadik helyük után, jelenleg a negyedikek az A-csoportban, és ha nem verik meg a cseheket, a török-izlandi meccs eredményétől függetlenül nem jutnak ki az Európa-bajnokságra. A selejtezők során Izland oda-vissza megverte őket, és úgy tűnik, ezzel a meccsel a csehek is megteszik - igaz, rengeteg nagy játékosuk sérült.

Fotó: Umit Bektas / Reuters

21:34 A törökök jobbak az izlandiaknál, a másik meccsen pedig a kazahoké volt a legnagyobb helyzet, szóval szó sincs arról, hogy megnyugodhatnánk.

21:32 Vége az első félidőnek, gól egyik meccsen sem született. A két döntetlen Magyarországnak jó.

21:28 Bjarnason kapott egy labdát a török tizenhatoson belül, de elhagyta.

21:25 A kazahok rákapcsoltak, de egyelőre eredmény nélkül

21:22 A lett-kazah meccsen Nuszerbajev indította a felfutó Engelt, aki az ötös jobb sarkáról szúrta rá a labdát. Vanins bravúrral mentett.

21:20 Bödvarsson a török kapu előtt vizsgázik rosszul labdakezelésből Bjarnason remek ívelése után

21:18 Konyában a törökök rúghatják az első szögletet. Cahanoglu rúgja, az izlandi védők kifejelik.

21:16 A lett-kazah meccs érdemi esemény nélkül csordogál.

21:14 Volkan Sen elcsúszik egy szabadrúgás utáni lövésnél, a labda a kaputól balra hagyja el a pályát.

21:11 Gudmonddson kapja az első sárgát.

21:08 Itt az első jele, hogy Kazahsztán tényleg nyerni akar. Sonko balról ívelt a kapu elé, Szujumbajev tízméteres lövését jobbra vetődve védi a kapus, a kipattanó Kuaté lett, ő viszont az ötös bal sarka előtt egyszerűen eltörte ballal a labdát, amely a hosszú sarok mellett hagyta el pályát.

21:06 Rigában nyomasztó a hazai mezőnyfölény. A játékidő 80 százalékában a letteknél van a labda.

21:04 Az első török helyzet, de Özyakup mellélőtte középről, 17-18 méterről a Volkan Sen által legurított labdát.

20:57 Helyzetbe kerültek a lettek.  Visnakovs tört be a tizenhatos területére, de a kazah kapusnak sikerült elrúgnia előle a labdát, , de aztán túl hosszan tolta meg a labdát, amelyet a belga K.V.C. Westerlo csatára túl hosszan tolt meg maga előtt.

20:55 A lettek beszorították a kazahokat, de helyzet sem Rigában, sem Konyában nem volt még.

20:54 A Sport1 párhuzamosan adja a két meccset adja, de a török-izlandin van a hangsúly.

Fotó: Umit Bektas / Reuters

20:53 Az izlandiak egyik szabadrúgása után alakulhatott volna ki helyzet a török kapu előtt, de a törökök kifejelték a labdát.

20:50  A kazah válogatott edzője, Jurij Krasznozsan több kulcsjátékost is pihentetett néhány napja Hollandia ellen. Neki személyesen is érdeke a győzelem, ha a kazahok nem győznek, ő távozik a válogatott éléről.

20:48 A lényeg még egyszer, hogy Törökország és Kazahsztán se nyerjen, mert akkor ott vagyunk az Európa-bajnokságon.

20:46 Rigában és Konyában is elkezdődött a meccs.

Egy kis matematika

Magyarország csoportharmadik lett, 15 pontot (Észak-Írország ellen 1, Románia ellen 2, Finnország ellen 6 és Feröer-szigetek ellen 6) pontot visz magával az összevetésbe, amelyből kiesnek a csoporthatodikok (esetünkben Görögország) ellen szerzett pontok. A legjobb csoportharmadik a csoportelsőkhöz és csoportmásodikokhoz hasonlóan egyenes ágon kijut az Eb-re.

Törökország még annak ellenére megelőzhette a magyar válogatottat a harmadik helyezettek versenyében, hogy az utolsó mérkőzés előtt csak 9 pontja volt. Ez azért fordulhatott elő, mert Kazahsztán az utolsó volt a csoportjukban, őket kétszer is legyőzték, míg az utolsó előtti lettekkel kétszer is döntetlent játszottak. (A csoportutolsók elleni eredményeket nem veszik figyelembe a harmadikok rangsorában). A  kazah vezetésnél megfordult a két csapat közötti sorrend, így a törökök szempontjából pozitív fordulat következett be, kettő helyett rögtön hat pontot vihettek magukkal.

Így állnak a csoportharmadikok

1. Törökország 16 pont

2. Magyarország 15 pont

3. Horvátország 14 pont

4. Dánia 12 pont

5. Svédország 12 pont

6. Írország 12 pont

7. Bosznia-Hercegovina 11 pont

8. Szlovénia 10 pont

A ma esti meccsek tétje nem volt kevesebb, mint hogy közvetlenül Eb-résztvevő lehet-e a magyar labdarúgó-válogatott, negyvennégy év után újra. Ráadásul már huszonkilenc év telt el azóta is, hogy nagy nemzetközi tornára kijutott a válogatott, legutób az 1986-os mexikói világbajnokságon szerepeltünk. Már a pótselejtezős helyezés is bravúr, ez legutóbb 1997-ben sikerült, akkor csúfos kudarc lett a vége Jugoszlávia ellen, hazai pályán elszenvedett 7-1 után idegenben 5-0-ra kaptunk ki, és nem jutottunk ki az 1998-as franciaországi vb-re.

A-CSOPORT

Lettország–Kazahsztán 0–0

Riga, Skonto-stadion.

V: Steven McLean (skót)

Lettország: Vanins – Gabovs, Dubra, Gorkss, Maksimenko – Cauna, Laizans, Zjuzins, Visnakovs – Sabala, Rakels. Szövetségi kapitány: Marian Pahars A kispadon: Ikstens (k.), Steinbors (k.), Kurakins, Tarasovs, Kamess, Freimanis, Ikaunieks, Fertovs, Jagodinskis, Kozlovs, Karasausks, E. Visnakovs

Kazahsztán: Pokatyilov – Engel, Malij, Szujumbajev, Somko – Doszmagambetov, Logvinyenko, Kuat, Szmakov – Nuszerbajev, Hizsnyicsenko. Szövetségi kapitány: Jurij Krasznozsan A kispadon: Bojcsenko (k.), Szidelnyikov (k.), Gurman, Kuantajev, Aitbajev, Bejszebekov, Koniszbajev, Nurgalijev, Gyeterijev, Scsetkin

A-CSOPORT

Törökország–Izland 0–0

Konya, Konya Büyüksehir Stadion. 

V: Gianluca Rocchi (olasz) Törökország: Babacan – Özbayrakli, Balta, Aziz, Erkin – Tufan, Inan, Özyakup, Sen, Calhanoglu, Turan. Szövetségi kapitány: Fatih Terim A kispadon: Akyüz (k.), Günok, Tasdemir, Gülüm, Yokuslu, Öztekin, Töre, Topal, Bulut, Tosun, Erdinc, Sahan

Izland: Kristinsson – A. Skúlason, Árnason, R. Sigurdsson, Saevarsson – B. Bjarnason, Gunnarsson, G. Sigurdsson, Gudmundsson – Bödvarsson, Sigthórsson. Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrímsson

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.