galéria megtekintése

Mindig nagy dobás

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 14. számában
jelent meg.


Révész Sándor
Népszabadság

A támadók arra valók, hogy bemutassák a legszebb játékokat, a védők meg arra, hogy elrontsák azokat. Az NBA All Star-meccsein a legjobbak játszanak, akik a közönségnek támadnak, úgy röpködnek a kosár fölött, mintha szárnyuk nőtt volna, viszont sokkal kisebb ambícióval védekeznek, mint a tétmeccseken. Ebből következik, hogy az All Star-mérkőzéseken lehet látni a világon a legeslegszebb kosárlabdát. Meg a legtöbb kosarat. Egyre többet.

Az első All Star-meccsek eredményei az ötvenes években még hasonlítottak a bajnoki mérkőzésekéihez, de később mindinkább elszakadtak azokéitól. Az utóbbi nyolc évben sohasem dobott a két főcsoport-válogatott együttesen 260 pontnál kevesebbet. Az All Star-találkozók történetében eddig kétszer jutottak 300 pont fölé: 2012-ben és 2014-ben. Tavaly 163:155-re győzött a keleti csapat. Ez volt eddig a gólcsúcs. Ha a tendencia folytatódik, akkor holnap este...

Az All Star-gála amúgy bundából született. Az amerikai kosárlabdaéletet sokkolta az 1950–51-es évad nagy botránya, amelynek keretében letartóztatták az egyetemi bajnokság legnagyobb sztárjait. Az akkor még csak néhány éve működő NBA ugyan nem volt érintett az ügyben, de az eset az egész amerikai kosárlabdasportra árnyékot vetett. Ezért találta ki Haskell Cohen, az NBA akkori píárfőnöke, hogy – miként a baseball-ligában – a kosárlabda-bajnokságban is ereszszék össze évente egyszer a keleti és a nyugati főcsoport legjobbjait, hátha ezzel sikerül visszanyerni a közönség kegyeit.

 

Kevesen hittek benne, de az ötlet bevált: 1951. március 2-án rendezték Bostonban az első All Star-mérkőzést, és holnap este játsszák a hatvannegyediket. (1999-ben a bajnoksággal együtt a gálát is elvitte a sztrájk.) További adalékok: ötödször látja vendégül az eseményt a New York-i Madison Square Garden, s az eddigi 63 találkozóból 37-et nyertek a keletiek, 26-ot a nyugatiak.

A kezdő ötösökbe azok kerülnek, akik a legtöbb szavazatot kapják a szurkolóktól. A többieket a főcsoporthoz tartozó csapatok mestereinek szavazatai alapján választják ki. Azok az edzők irányítják a két válogatottat, akiknek a csapata az élen áll a főcsoportjában. Amikor a nyolcvanas években már nagyon megunták a Los Angeles Lakersszel folyvást élen álló Pat Riley-t, hoztak egy olyan szabályt, hogy két egymást követő évben nem dirigálhat ugyanaz a tréner.

A felvezetés győztese a legtöbb vokssal beszavazott Stephen Curry
A felvezetés győztese a legtöbb vokssal beszavazott Stephen Curry
Reuters/USA Today Sports

Most nincs ilyen probléma, az idei alapszakasz két csodacsapata, Mike Budenholzer Atlantája és Steve Kerr Golden State Warriorsa tavaly ilyenkor egyáltalán nem állt az élen. A sérültek helyére az NBA illetékes vezetője jelöl ki helyettest. A Nyugatról beszavazott öt kezdő közül az idén hárman (Blake Griffin, Anthony Davis és Kobe Bryant) nem lépnek pályára. Viszont ott lesz a legtöbb (jó másfél millió) szavazatot kapott Stephen Curry, az élen álló Warriors varázslatos irányítója, valamint az ifjabbik Gasol, Marc. Az ő testvére, Pau a keleti kezdő ötösbe került be majdnem egymillió vokssal.

A keletiek közül csak LeBron James kapott nála több szavazatot. Meglepetés: az Atlantából egyetlen játékost sem juttattak a szurkolók a kezdőbe. A szezon legkiemelkedőbb játékosainak egyike, a Portlandet az élbolyba lendítő Damian Lillard és a jó öreg Dirk Nowitzki csak a sérültek kijelölt helyetteseiként kezdhet majd „Nyugaton”. A padon vár majd a sorára az utóbbi három All Star-mérkőzés legértékesebb játékosa, Kyrie Irving, Kevin Durant, Chris Paul, és rajtuk kívül még Tim Duncan, James Harden, Chris Bosh meg Russell Westbrook...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.