galéria megtekintése

Miklós Edit: Miért ne valósulhatna meg a legszebb álmom?

0 komment


Bruckner Gábor

Szemek kikerekedve, szájak tátva: magyar síbravúrról cikkeznek a svájci, az osztrák meg az olasz lapok. Miklós Edit szombaton St. Moritzban, az alpesi Világ Kupa-sorozat lesiklóversenyében a harmadik helyet szerezte meg, s ezzel sporttörténeti tettet hajtott végre. A lejtő 27 éves magyar sztárja a svájci hegyekből adott interjút lapunknak.

Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség ügyvezető elnöke szerint a harmadik hely hozzávetőleg akkora szenzáció, mintha egy magyar futballcsapat a BL döntőjébe jutna. Mit szól ehhez?

Nem szeretném olyasmibe ütni az orromat, amihez nem értek. Márpedig a labdarúgásról fogalmam sincs.

Ugyanakkor minden jel arra utal, hogy a sípályán lassanként professzorrá avatják. Az olimpiai hetedik és a Világ Kupa-futamon tavaly Crans Montanában elért ötödik hely után most – a magyar alpesi sportolók közül elsőként – harmadik lett. Számított rá, vagy önmagát is sikerült meglepnie?

 

Azt nem mondanám, hogy teljesen váratlanul ért az eredmény, mert úgy vágtam neki az évadnak, hogy egy-egy versenyen akár a dobogó is meglehet. Persze tudtam: kizárólag akkor érhetem el a célomat, ha tökéletesen vagy csaknem hibátlanul megyek végig a pályán. St. Moritzban majdnem minden összejött, a felső szakasz mintaszerű volt, csak kicsit lejjebb, egyetlen kapunál rontottam. Utólag úgy érzem: azt bevehettem volna szűkebben is.

Arnd Wiegmann / Reuters

Mit mondjak, nekünk így is tetszett... De ennél sokkal érdekesebb, hogy mit mondtak a riválisok.

Mindenki áradozott, ölelgetett, rázta a kezemet, a svájci szövetség elnöke külön is odajött gratulálni. A telefonhívásaim számát és az SMS-eket még nem adtam össze, ahogyan a Facebook-oldalam üzenőfalára érkezett posztokat, kommenteket sem.

Csodálkozik? Ön ott állt a pódiumon, miközben a vert mezőnyben olyan világnagyságok búslakodtak, mint az olimpiai bajnok, négyszeres összetett VK-győztes amerikai Lindsey Vonn, a kétszeres ötkarikás első szlovén Tina Maze vagy a szintén kétszeres világbajnok osztrák Elisabeth Görgl. Őszintén: hitte volna ezt, amikor négy éve áttelepült Erdélyből?

Ha nem bíznék magamban, nem is csinálnám. A vetélytársak között nincs olyan, akit legalább egyszer ne győztem volna le, ezek után miért ne válhatna valósággá a legszebb álmom is? Semmi más nem kell hozzá, csak az, hogy majd egyszerre mindannyiuknál jobb legyek. Az eredmények azt igazolják, jó úton járok. Vagy inkább járunk, hiszen minden segítséget megkapok, így a sikerem a hazai sísport sikere is. A rövid távú célom, hogy minden lesiklóversenyen a legjobb tíz közé kerüljek, a hosszú távú tervem pedig jó ideje nem változott.

Arra utal, amit tavaly, Crans Montanában már pedzegetett? Hogy a cél 2018-ban az olimpiai aranyérem?

Ezzel kelek, ezzel fekszem. Ha minden jól alakul, talán tényleg sikerülhet. Mindenesetre már kimondani is borzongató érzés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.