galéria megtekintése

Miénk ez a cirkusz

3 komment

Munkatársainktól

Öt dolog, amelyet a Rióban vasárnap befejeződött nyári ötkarikás játékokon tanultunk a birkózóktól, a cselgáncsozóktól, a gyeplabdázóktól, a vízilabdázóktól és a családoktól.

Békaperspektíva

Ha egy sportág szabályai lassan a komplikált matematikai képleteknél is bonyolultabbak, akkor előbb-utóbb számítani lehet arra, hogy lekerül a játékok műsoráról. Még akkor is, ha kötöttfogású változata az ókori olimpiák műsorán is szerepelt; akkor is, ha a tradíció alapján néhány éve még nem tört lándzsát felette a NOB; meg azzal együtt, hogy világklasszis birkózók korábban a sport nagyágyúi közé tartoztak. Akkor a győzelmet a két váll jelentette, nem kellett lemenni békába, látványos akciók adták az izgalmat. Most ketten egymásnak támaszkodnak, majd az egyik versenyzőnek le kell térdelnie, a másiknak pedig mögéje, a bírói döntések a szakértőknek is fejtörést okoznak... Rio után megtanultuk: tus, vége, érdekes volt valaha, de ezt a birkózásnak nevezett cirkuszt el kell felejteni.

Tóth Krisztián
Szabó Miklós / Népszabadság

 

Negyvennyolc

Tóth Krisztiántól egy ország tanulta meg, hogy tőle bizony ne várjon az égvilágon semmit. A 90 kilós dzsúdós, aki a nyolcaddöntőben negyvennyolc másodpercig hősiesen ellenállt a kínai Cseng Hszün-csaónak, ipponnal elszenvedett veresége után így magyarázta a „rövidítést”: – Mindenkit agyonnyom az olimpia.

Majd hozzátette: – Otthon senkinek nem felel meg semmi. Ha valaki aranyat nyer, akkor az folyamatosan kokszol; ha valaki ezüstérmet szerez, akkor az miként rontotta el a döntőt...

A huszonkét esztendős cselgáncsozó beszélt még arról is, hogy az interneten „borzalmas” cikkeket olvasott. Arról viszont egyetlen szót sem ejtett, vajon a nemzeten kívül van-e még felelőse annak, hogy nem engedett a negyvennyolcból...

Gyep meg labda

„Tökéletes csapatot alkotunk” – mondta Facundo Callioni, az argentin férfi gyeplabda-válogatott csatára. Noha az együttes a csoportmérkőzések során 2:1-es vereséget szenvedett India csapatától, és döntetlent ért el Hollandia, valamint Németország együttesével szemben, tehát nem volt makulátlan, Callioni lelkesedése érthető, hiszen a dél-amerikai ország öt meccsen győztes legjobbjai első ízben nyertek olimpiai bajnoki címet.

Ráadásul olyan viadalon arattak, amelyen a brazilok 12:0-ra kikaptak a belgáktól, egyaránt 9:0-ra az ausztráloktól és az új-zélandiaktól, 9:1-re a britektől, 7:0-ra a spanyoloktól.

Ha hozzátesszük, hogy akad sportág, amelyben Argentína huszonhárom esztendeje képtelen felnőtt-tornát nyerni, akkor akár arra a következtetésre is juthatunk, hogy a hokiban is van gyep meg labda...
Azaz lehet még ebből argentin nemzeti sport.

Matinéműsor volt a magyar-szerb
Illyés Tibor / MTI

Leértékelt póló

Nem növelte a vízilabda világszerte alacsony presztízsét a riói torna, főként a lebonyolítás visszásságai miatt­ nem. A nőknél teljes érdektelenségbe fulladt a csoportkör, mert nem lehetett kiesni; a férfiaknál ugyancsak képtelenség volt komolyan venni az alapszakaszt, mert nyolc csapat jutott a knock out-etapba, holott legfeljebb négy-öt számottevő válogatott van a világon. Sok meccs – megmagyarázhatatlan dramaturgia nyomán – bundagyanús végeredménnyel zárult. Szintén a nyári leértékelés része volt, hogy a magyar–szerb rangadót helyi idő szerint reggel kilenckor játszották, üres lelátók előtt. Az ad hoc jelleget sugárzó bíráskodás és a zölddé váló víz még inkább tragikomikus színezetet adott a viadalnak. Fájdalmas volt megtanulni, miként árazzák be újabban a sportágat.

Családi kör

Sokan gondolhatták úgy, mint Kozák Danuta édesapja korábban, amikor azt nyilatkozta: képtelenségnek tartja, hogy két ember jól kijöjjön egymással, ha napi huszonnégy órát együtt tölt. Most már ő is másként látja: Danuta a vőlegénye, Somogyi Béla edzősködése mellett nyert három aranyat Rióban.

Három arany, egy ezüst, két boldog ember: Hosszú Katinka és Shane Tusup
Szabó Miklós / Népszabadság

A minta hasonló volt: Hosszú Katinka már régóta férjével, Shane Tusuppal készül. Annak az együttműködésnek szintén három olimpiai aranyérem lett az eredménye. S ugyancsak a férje, Zsivoczky Attila edzette Farkas Györgyit, aki hétpróbában nyolcadik helyezést ért el. Még inkább megtanultuk tisztelni a családot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.