galéria megtekintése

Micsoda tandem!

0 komment

R. Hahn Veronika

Együtt már tíz arannyal és ragyogó rekordokkal büszkélkedhet Laura Trott és Jason Kenny, a Rióban ötször a dobogó tetejére álló két pályakerékpáros.

Szem nem maradt szárazon sem a riói Velodrome-ban, sem a versenyeket közvetítő – és 10 órás, zászlóshajóként számon tartott hírmagazinját egy órával késleltető – BBC stúdiójában, amikor kedd késő este Jason Kenny megnyerte a férfi pályakerékpárosok keirinversenyét. Bár az addigra – Peking és London után – összesen öt olimpiai aranyéremmel büszkélkedő huszonnyolc éves Kenny a futam legnagyobb esélyese volt, elsősége nem nélkülözött izgalmakat. A keirin döntője harmadik nekifutásra kezdődött el, miután először maga a brit és kolumbiai riválisa, a hangzatos nevű Fabian Hernando Puerta Zapata szabálytalanul megelőzte a felvezető motorbiciklit. A két rakoncátlankodónak szerencséje volt, hogy nem zárták ki a versenyből. Ha Kenny a második baklövésben ártatlan volt is, a feszültség oly mértékben a tetőfokára hágott, hogy a szurkolók joggal aggódtak, nem akadályozza- e meg az izgalom a favorit bevonulását a halhatatlanságba?

 Jegyes páros
Jegyes páros
Matthew Childs / Reuters

Mire a hidegvérű Kenny óriási hajrával maga mögé utasította ellenfeleit, huszonnégy éves menyasszonya, Laura Trott néhány perccel már túl volt második riói aranyérmének megszerzésén, és könnyekkel a szemében drukkolt a tribünről. A filigrán szőke lány – 2012-höz hasonlóan – a női csapatok üldözőversenyében győztes négyes tagjaként, majd az óriási fizikai kihívást jelentő összetett viadalon, a hat számból álló omniumban nyert aranyérmet.

 

Az észak-angliai Cheshire-ben élő, az impozáns manchesteri Velodrome-ban edző pár külön-külön és együtt lélegzetelállító rekordokat tart. Trott négyszeres aranyérmesként a legsikeresebb brit női olimpikon, megelőzve az egy nappal korábban az egyéni díjlovaglásban a harmadik ötkarikás elsőségét megszerző Charlotte Dujardint. A szebbik nem brit képviselői közül mindeddig csak kettejüknek sikerült megismételniük egyéni olimpiai győzelmüket. Kenny a Peking óta sikert sikerre halmozó brit kerékpárosok orákulumát, a BBC stúdiójába visszavonuló Sir Chris Hoyt érte utol az aranyérmesek listáján. A legfényesebben csillogó ötkarikás érmek tekintetében lekörözte a brit sport ötszörös bajnok lovagját, az evezős legenda Sir Steve Redgrave-et.

A brit közvélemény a londoni olimpia idején puszta véletlen folytán értesült a kerékpárosok romantikus kapcsolatáról. A fotósok David Beckhamet kapták lencsevégre egy strandröplabda-mérkőzésen, ám a háttérben a csókolózó Trott és Kenny is látható volt. Az azóta jegyességre lépő szerelmesek jövőre készülnek oltár elé állni. Míg a pályakerékpározásban egyformán sikeresek, személyiségük aligha lehetne különbözőbb. Laura Trott extrovertált alkat, a brit sport legkönnyebben azonosítható fényességeinek egyike, a szponzorok kedvence, több vezető brand „arca". Legfeljebb percekre marad távol a szociális hálótól, a Twitteren csaknem negyedmillióan követik, így azt a kedd esti üzenetét is olvashatták: „Hú de imádom Jasont! Remélem, a gyerekeink örökölnek valamit a génjeinkből". Kenny annál visszafogottabb, zárkózott karakter, aki ennek megfelelően nem látható reklámokban, megélhetését a UK Sport intézmény támogatása fedezi. A menyasszony már az olimpia előtt annak a reményének adott hangot, hogy vőlegényét a játékok után lovagi rangra emelik, így hamarosan Lady Lauraként mutatkozhat be. Riói tündöklése alapján viszont saját jogán számíthat a királyi megtiszteltetésre, a Dame Laura Trott címre.

Twenty years after

Nagy-Britannia már öt nappal a nyári játékok befejezése előtt teljesítette célkitűzését, az ötven érem megszerzését. A lista második helyezése alapján több hitetlenkedő, irigy hang szólalt meg, kétségbe vonva a brit atléták tisztaságát. Anna Meares kétszeres olimpiai és tizenegyszeres világbajnok ausztrál kerékpárosnő furcsállja, hogy „a britek az olimpián olyan versenyeken tarolnak, amelyeken korábban sehol nem voltak". A valóság az, hogy a brit kerékpár-szövetség tudatosan az olimpiákra hegyezi ki az előkészületeket, és a játékokra fókuszolja a finanszírozást. Rióra több mint 30,2 millió fontot –10,8 milliárd forintnyi összeget – áldozott. A brit olimpiai sikertörténet 1996, az egy árva aranyat hozó atlantai olimpia után kezdődött. A sportfanatikus John Major kormányfő vezette be a „nemzeti lottót", melynek nyereségéből Rio előtt már több mint 300 millió font került át a UK Sport pénzügyi alapon keresztül a tuti sikert ígérő ágazatokhoz. A The Guardian szerint a UK Sport kiváló szakembereket nevez ki a teljesítményekért felelős igazgatói posztokon; különösen a pekingi és londoni brit kerékpáros-sikerek atyjának tekintett Peter Keen megbízatása jelentett sokat. Nem mellesleg: elit brit sportoló nem akadt fenn hazai vagy olimpiai doppingellenőrzésen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.