galéria megtekintése

Messiás megy Manchesterbe

A világ legrosszabbul őrzött titkainak egyike lepleződött le hétfőn ebédidőben. Angol futballszakértők régóta rebesgetik, hogy Pep ­Guardiola, a világ legnagyobb becsben tartott edzője, úton van a Bayern Münchentől a Manchester City felé. Mégis meglepetést keltett, hogy az erről szóló közleményt éppen akkor hozták nyilvánosságra, amikor az érdeklődés középpontjában (a határidő éjféli lejárta előtt) a játékosátigazolások álltak.

Az angliai kedélyeket különösen megtépázta az a vasárnap esti információ, amely szerint a Chelsea nem hosszabbította meg a csapat „kapitánya, vezére és élő legendája”, John Terry szerződését. A harmincöt éves védő tizennégy éves kora óta elválaszthatatlan tagja a nyugat-londoni gárdának, így elképzelhetetlen, hogy pályafutását Angliában folytatná.

Csapadékos idő. Guardiola már Angliára készül
Csapadékos idő. Guardiola már Angliára készül
Michaela Rehle / Reuters

Az „égszínkékek” viszont figyelemre méltó bravúrt hajtottak végre a negyvenöt éves katalán géniusz – és szolgálatainak – megszerzésével, hiszen csak az angol klubok közül a Manchester United és a Chelsea is hajtott Pep Guardiolára. A City kommünikéje megerősítette: a szerződés az idén nyáron hivatalba lépő trénerrel három évre szól. A bejelentésben pénzről nem esik szó, arról azonban igen, hogy „a megbeszélések a 2012-ben elindított próbálkozások felelevenítését célozták”. A pontosítás abból a szempontból érdekes, hogy a City abban az évben vívta ki – Robert Mancini irányításával – első bajnoki címét a Pre­mier Ligában, s ezt civilizáltabb csapatok nem az edző kiakolbólítására tett erőfeszítéssel ismerik el.

 

A Barcelonából továbbálló Guardiola a City helyett akkor New Yorkot választotta, hogy ott kipihenje magát, feltöltődjék, és tökéletesítse angolnyelv-tudását. Brit újságírók egyszer megkérdezték tőle: igaz-e, hogy Sir Alex Ferguson a visszavonulása előtt felkereste őt Amerikában, és felajánlotta neki a Manchester United edzői tisztét? Guardiola azt válaszolta: az MU menedzsere valóban meghívta egy elegáns New York-i étterembe, ahol drága borokat fogyasztottak. Hozzátette: „Lehetséges, hogy felkínálta, legyek az utóda, de egy szót sem értettem abból, amit mondott.” 

A szellemes nagymester eddigi edzői rekordja rendkívül imponáló. Manchesterbe költözésekor három spanyol és legalább két, de minden valószínűség szerint ugyancsak három német bajnoki trófeát csomagolhatnak be segítői a minimum két Bajnokok Ligája-serleg és egy tucat egyéb díj mellé. A szakvezető legnagyobb érdeme és erénye azonban az a labdarúgó-filozófia, amelyet nem biztos, hogy Angliában olyan nagyon értenek és értékelnek majd…

A világ leggazdagabb klubjai egyikének tekintett City a Manuel Pellegrini iránti tisztelete jeléül vetett véget a találgatásoknak. A vezetőség közölte: a chilei tréner „teljes erejével az évadból hátralévő feladatokra koncentrál, és ehhez minden érintett támogatását élvezi”. A kihívások nem csekélyek, hiszen az Abu Dhabi United Group Investment and Development Limited ellenőrzése alatt álló csapat bejutott az Angol Kupa ötödik fordulójába, a Liga Kupa döntőjébe, a Bajnokok Ligájában a legjobb tizenhat közé, a bajnokságban pedig a Leicester mögött a második helyet foglalja el. Pellegrini nem pusztán eredményes, hanem az angol bajnokság legrokonszenvesebb edzői közé tartozik, ritkán veszti el a türelmét és csap össze az ellenfél képviselőivel vagy a játékvezetővel.

Guardiola ismételten hangoztatta az angol futball iránti szenvedélyét. Érthető: a Guardian előrevetítése szerint az edző évi fizetése 15 millió font lesz, és a nyáron 150 milliót költhet átigazolásokra. A Daily Mirror biztos abban, hogy a City nyer a sztármenedzser alkalmazásával. Amint azt a lap leszögezi, a katalán edző sikereinek kulcsa a gyorsaság és a dominancia a pályán. A sokat emlegetett és Münchenben is megvalósított tiki-takával csapatai folyamatosan képesek tartani vagy alig hat másodpercen belül visszaszerezni a labdát. Az első feltételezések szerint Guardiola érkezése az eddig kevés esélyhez jutó fiataloknak kedvez majd az Etihad stadionban, míg az olyan befolyásos, de lassúbb játékosok, mint Yaya Touré, elgondolkozhatnak a jövőjükön. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.