galéria megtekintése

„Megszokásból nincs védés”

3 komment


Hegyi Iván

Kérlelhetetlen realista Király Gábor, a harminckilenc éves, 99-szeres válogatott kapus. Noha tizenhét esztendeje tagja a nemzeti együttesnek, először játszhat pótselejtezőt, alapelve pedig: nem beszélni vagy spekulálni, hanem készülni kell.

– Szomorú?

– Nem. Én abban hiszek, amiért megdolgozunk. Márpedig a török–izlandi és a lett–kazah meccs végeredménye nem rajtunk múlt. Nem is néztem a mérkőzéseket a tévében, csupán az internetes eredményközlő oldalra pillantottam rá újra és újra.

– Csak ezúttal nem kapcsolta be a televíziót, vagy máskor sem követi a találkozókat?

 

– Azt nem mondanám, hogy nem követem azokat, mivel az összefoglalókat rendszerint megnézem. Az egyenes közvetítéseket azonban soha nem kísértem figyelemmel; talán azért nem, mert évtizedek óta napról napra ugyanazt csinálom, amit a képernyőn láthatnék.

– Ha nem szomorú, akkor most milyen a lelkiállapota?

– Kiegyensúlyozott. Amióta válogatott vagyok, először játszhatunk pótselejtezőt. (A jugoszlávok elleni 1-7 és 5-0 1997-ben volt, míg Király 1998 márciusában, az osztrákok 3-2-es bécsi legyőzésekor mutatkozott be a címeres mezes csapatban – a szerk.) Sőt: a kvalifikációs sorozat folyamán szinte végig abban a tudatban voltunk, hogy meglehet a csoport harmadik helye.

– S a pótselejtezős továbbjutás?

– Alapelvem: nem beszélni és spekulálni, hanem tenni kell. Nem az a fontos, mit mondunk és az sem, melyik csapat az ellenfél. A lényeg: miként készülünk fel. A lehetőség még él, de minden egyes hét a nulláról indul, azaz – hogy a saját portámon söpörjek – megszokásból nincs védés. Ráadásul ez csapatsportág. Ebben akkor sem biztos a siker, ha nyolcvan százalékban helyesen rakod ki a puzzle-t.

– Mindig ilyen szigorú?

– Vannak tapasztalataim, és közel a negyvenhez is tanulok. Hozzáteszem: már a kezdet kezdetén elsajátítottam, hogy az ember mindenhol és mindenkor igyekezzék a maximumot nyújtani. Ezt vittem magammal külföldre. Vagyis nem ott ébredtem rá erre: az alapokat itthon rakta le két mesterem, Szarka Zoltán és Hegedűs Péter. Aztán persze hasonló impulzusokat kaptam odakinn a bosnyák Enver Marics edzőtől, a korábbi jugoszláv válogatott vb-n is járt kapusától.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

– Ha a pótselejtező első meccsén ön áll a háló előtt, akkor a századik válogatottságát ünnepelheti...

– Ne folytassa! Egyrészt ugyanúgy készülök, mintha először kerülhetnék a csapatba, másrészt az én szerepléseim számánál sokkal fontosabb a két kvalifikációs mérkőzés.

– Bár tiszteletre méltó a pályafutása, Eb-n koronázhatnák csak igazán királlyá!

– Ezt sem mondani kell. Megélni.

Playoff, torna: kiemelés tőlük

A magyar válogatott kiemelt lesz a pótselejtezők vasárnap délelőtti sorsolásán. Honfitársaink Dánia, Írország, Norvégia vagy Szlovénia együttesével találkozhatnak november 12. és 17. között. Az UEFA egyúttal közzétette a jövő évi Európa-bajnokság kiemelését. Az első kalapba a rendező Franciaország, a címvédő Spanyolország, valamint Németország, Anglia, Portugália és Belgium, a másodikba Olaszország, Oroszország, Svájc, Ausztria, Horvátország, továbbá Bosznia-Hercegovina, Ukrajna vagy Csehország együttesének egyike kerül (a kedvezményezettség e sorrendjében).

Dél-amerikai vb-selejtezőcsoport: argentin slamasztika

Argentína labdarúgó-válogatottjának pontja már van, gólja még nincs a 2018-as világbajnokság dél-amerikai selejtezőcsoportjában. Az együttes az első fordulóban 2-0-ra kikapott otthon Ecuador csapatától, most pedig 0-0-t ért el Paraguayban.

A brazilok viszont javítottak: Willian duplájával és az általános meghökkenésre beválogatott harmincöt éves Ricardo Oliveira góljával 3-1-re nyertek Venezuela legjobbjai ellen (a vendégektől Christian Santos volt eredményes). Uruguay együttese 3-0-ra lesöpörte Kolumbia csapatát (gól: Godin, Rolan, Hernandez), míg Chile együttese fordulatos meccsen győzött 4-3-ra Peruban (gól: Farfan 2, a második 11-esből, Guerrero, illetve Alexis Sanchez, Vargas 2–2). Szintén százszázalékos az ecuadori válogatott, amely ezúttal Bolívia gárdáját múlta felül 2-0-ra (gól: Bolanos és Caicedo, 11-esből). Az állás két forduló után: 1. Uruguay 6 pont (5-0-ás gólkülönbség), 2. Ecuador 6 (4-0), 3. Chile 6 (6-3), 4. Paraguay 4, 5. Brazília 3 (3-3), 6. Kolumbia 3 (2-3), 7. Argentína 1, 8. Peru 0 (3-6), 9. Venezuela 0 (1-4), 10. Bolívia 0 (0-4).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.