galéria megtekintése

Maracana: az első döntő?

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 18. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Fabregas elismeri és a chileiek is pontosan tudják, hogy már a második csoportkörben az „életéért” játszik a spanyol címvédő.

Az elefánt a spanyolokra fogad
Az elefánt a spanyolokra fogad
Stringer / Reuters

„Újabb nagy mérkőzés a Maracanában” – írta a Marca című spanyol sportnapilap, nyomban hozzátéve, hogy az előző fellépés fájdalmas volt a spanyol válogatott számára. A Konföderációs Kupamúlt évi döntőjében az együttes 3-0-ra kikapott a brazil csapattól, és az a mérkőzés ugyanolyan gyötrelmekkel járt, mint most Brazíliában a hollandok elleni, világrengető vb-bemutatkozás (1-5)...

Ezzel együtt sem Vicente del Bosque szövetségi kapitány, sem a játékosok, de még a spanyol szurkolók sem vesztették el a fejüket és a derűlátásukat. A szakvezető kijelentette: senki nem szuggerálhatja belé a tömeges cserét, és a drukkerek is csupán néhány poszton változtatnának az összeállításon. A közvélemény együttese ma estére ez: Casillas – Azpili cueta, Javi Martinez, Sergio Ramos, Jordi Alba – Pedro, Busquets, Xabi Alonso, Koke, Iniesta – Diego Costa.

 

Azaz csak Piqué, Xavi ésDavid Silva nem őrizné meg a helyét, s még a – szokásától eltérően – hibát hibára halmozó Casillas is benn maradna a csapatban! (David Silvát főként azért követelik ki a tizenegyből, mert 1-0-ás spanyol vezetésnél eldönthette volna a meccset, de – sokak szerint – elszórakozta a helyzetét.

A megmentő? Fabregas Del Bosque kapitány szemei előtt
A megmentő? Fabregas Del Bosque kapitány szemei előtt
Marcos Brindicci / Reuters

Az ibériai drukkerek szerint nem Casillas kontrafor mája, hanem a középpályás lezsersége határozta meg a hollandokkal vívott mérkőzés kimenetelét, mert ha David Silva a hálóba küldi a labdát, akkor 2-0-ra alakul, így viszont egy perccel később 1-1-re módosult az állás.)

Del Bosque különben nem mindenben hallgat a hívekre – ha hallgat rájuk egyáltalán –, mert valószínűleg beveti az első meccsen mellőzött Fabregast. A Barcelonától a Chelsea-hez szerződő középpályás elszántan említette: „Úgy kell játszanunk, mintha döntőt vívnánk, és úgy, hogy mi vagyunk a világbajnokok. A továbbjutás szempontjából élet-halál a tét. Két választásunk van: győzni vagy győzni.”

Megszólalt a korábbi ideál Raul is, aki azt mondta: „Botrányos nyitány volt, de továbbra is bízom Iker Casillasban és a csapatban.”

A spanyoloknak van mit feledtetniük
A spanyoloknak van mit feledtetniük
Fabrizio Bensch / Reuters

A honosított Diego Costa pedig – akinek egyáltalán nem kedvez, hogy a brazil publikum valóságos közellenségnek tartja – azt emelte ki: „Tanulnunk kell a leckéből, még egyszer ilyen összeomlás nem ismétlődhet meg.” A chileiek persze tudják, hogy nekik nem feltétlenül kell győzniük a csoport második helyének megszerzéséhez, hiszen a spanyolok 1-5-ös gólkülönbsége a döntetlent is roppant értékessé teszi. Amúgy is nagy eredmény volna az iksz...

Ám Esteban Paredes, a dél-amerikaiak harminchárom esztendős, sokat tapasztalt csatára kijelentette: „Mi nem a döntetlenért érkezünk a Maracana stadionba.Nincs olyan csapat, amellyel szemben ne alkalmaznánk a letámadást, a spanyol válogatott sem kivétel. Nekimegyünk, annál is inkább, mert lélektani előnyben vagyunk.

Jól mondja Fabregas: ellenfelünk az életéért játszik.” Azért jobb az óvatosság: Chile csapata sincs még a nyolcaddöntőben. Előfordulhat, hogy nem is lesz. A továbbjutáshoz a világbajnoki címvédőt kellene kiejteni, és – 1-5 ide vagy oda – volt már ennél könnyebb feladat is a futball történetében...

Ez lesz ma

A csoport: Horvátország–Kamerun (Manaus, magyar idő szerint 24).

B csoport: Ausztrália–Hollandia (Porto Alegre, 18), Chile–Spanyolország (Rio de Janeiro, 21).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.