galéria megtekintése

Magyarokkal bővülhet az osztrák bajnokság mezőnye

2 komment


Őri B. Péter

Kangyal Balázs, a korábbi sikeres válogatott jégkorongozó, aki 2009-ben a svájci A csoportos vb-n a magyar együttes csapatkapitánya volt, nem unatkozik mostanában: klubja, a MAC Budapest – ahol szakmai igazgató – bejutott a magyar ligasorozat elődöntőjébe, és az osztrák bajnokság szervezői örülnének, ha a klub az ősztől náluk szerepelne.

– Készülnek a hosszú utazásokra?

– Annyira még ne szaladjunk előre. Az osztrák illetékesek e héten jártak nálunk, ismerkedtek a körülményekkel. Hétfőn kapunk egy listát arról, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnünk. Például akkor derül ki, hol fogadhatjuk ellenfeleinket, maradhatunk-e a Tüskecsarnokban, vagy más helyszín után kell néznünk. Részvételünkről a végleges döntés áprilisra várható.

MAC Budapest (kékben): egy osztállyal feljebb?
MAC Budapest (kékben): egy osztállyal feljebb?
Veres Viktor / Népszabadság

 

– Lenne pénzük e nagy kalandra?

– Pontos összeget még nem tudunk. Öt magánember a klub tulajdonosa, a fővárostól pedig engedélyt kaptunk, hogy használhatjuk a Budapest nevet. Ha valóban játszhatunk az osztrák bajnokságban, számítunk az önkormányzat anyagi segítségére is. Tudni kell: nem mi jelentkeztünk, az osztrákok kerestek meg minket. Nagyon szeretnék ugyanis, hogy egy kétmilliós nagyvárosban játszó csapat is bekapcsolódna a sorozatukba.

– Mondhatni szerencséjük van: jelenleg ugyanis Budapesten a MAC a sportág reprezentánsa, és már nem a nagy múltú FTC, illetve az Újpest...

Kangyal Balázs
Kangyal Balázs
Teknős Miklós / Népszabadság

– Ez tény. Az osztrákoknál nagyon sokat számított, hogy – akárcsak Fehérváron – nálunk is nagyon jó az utánpótlás, az akadémiának háromszáznegyven gyerek a tagja.

– Az elődöntő első meccsére az osztrák bajnokságban szerepelt játékosokkal megerősített fehérvári farmcsapat ellen ezren voltak kíván­csiak. Sikerül majd növelni a nézőszámot?

– A külföldi együtteseknek nagy a vonzerejük. Látogatottság tekinteté­ben már az FTC és az Újpest előtt járunk, ám szurkolóinkra a családias biztatás a jellemző. Ha valóban szerepelhetünk majd az osztrákoknál, gondolom, hangos lesz majd a MAC B közép is. Sportágunkat még mindig körülveszi egyfajta romantika: az anyagiaknak és a létesítményeknek köszönhetően már nem vagyunk a szegény ember legkisebb gyermeke, de a közönség még mindig így tekint a magyar hokira. Jól jelzi ezt: ha a válogatott itthon játszik, kilenc-tízezren mindig kíváncsiak rá.

Van pénz

Az még nem dőlt el, hogy 14 csapatosra emelik-e az osztrák liga létszámát, vagy marad a 12 tagú mezőny, és klubokat cserélnek.

Az tény: a MAC mellett a Diósgyőr, két olasz és egy-egy osztrák, illetve szlovén alakulat közül választhatnak az illetékesek. A magyar bajnok, kupa- és ligagyőztes diósgyőri együttes beadta a jelentkezését a sorozatra. Náluk is a héten jártak az osztrák szakemberek.

– Diósgyőrben nagyon népszerű a jégkorong. Csarnokunk egy tekintetben – de az sem kizáró ok – van hátrányban az osztrák sorozatban szereplő együttesek arénáihoz képest; ez pedig a férőhelyek száma – mondta lapunknak Egri Gergely ügyvezető. – Bemutattuk terveinket a bővítésről. Klubunk egyre eredményesebb, anyagi helyzete stabil, a város és a csaknem ötventagú támogatói kör elő tudja teremteni a részvétel költségeit.

Az osztrák szakemberekkel utánpótlásvonalon már három éve állunk kapcsolatban. A szakmai színvonal javítása, a játékosok fejlődése, valamint a válogatott még eredményesebb szereplése miatt nagyon hasznos lenne, ha a fehérvári együttes mellett további egy-két magyar csapat szerepelhetne a hazainál erősebb osztrák bajnokságban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.