galéria megtekintése

"Hibás vagyok én is, hibásak a játékosok is"

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 01. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Az olimpiai kvótát érő első helyért ment, a hatodikat szerezte meg a múlt héten Bergamóban rendezett Világ Liga-döntőben a magyar férfi vízilabda-válogatott. Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint „valamit ki kell találni” a hónap végén kezdődő vb-ig.

– Azt nem kérdezem, hogy csalódott-e. De azt igen: kiben, miért és mennyire?

– Sok mindenkiben és majdnem mindenben, hol jobban, hol kevésbé. Mindenekelőtt az eredmény fáj, hiszen nyerni mentünk Olaszországba. Ehhez képest a kínaiakat, a brazilokat és a házigazdákat legyőztük, a horvátoktól, az amerikaiaktól és az ausztráloktól is kikaptunk. Az, hogy nem jutottunk még a legjobb négybe sem, minden várakozást alulmúl.

– Melyik vereség bosszantja a leginkább?

 

– Az Egyesült Államok csapata elleni. Részint azért, mert azon a találkozón buktuk el a negyeddöntőt, részint meg azért, mert két másodperccel a vége előtt kaptuk a vereséget jelentő gólt. Igaz, az ilyesmi benne van a pólóban.

– Mi nincs benne?

– Az, hogy frusztráltság ide, viszonylagos motiválatlanság oda, az ötödik helyre sem értünk oda. Ezért hibás vagyok én is, hibásak a játékosok is.

„Hibás vagyok én is, hibásak a játékosok is”
„Hibás vagyok én is, hibásak a játékosok is”
Szabó Miklós / Népszabadság

– Ön miben?

– Az edzői pályán akadnak olyan pillanatok, amikor jobb, ha a tréner befogja a száját, és nem osztja meg a nyilvánossággal a gondolatait. A lényeg, hogy a produkció kritikáját saját magammal kezdtem, s csak azután jöttek sorra a fiúk. Akik közül – hogy valami jót is mondjak – Nagy Viktor kapusteljesítményével maradéktalanul elégedett vagyok.

– Mivel magyarázza a többiek kontraformáját?

– Mivel a Bajnokok Ligája hatos döntőjében két magyar csapat is érdekelt volt, a válogatott játékosok többsége számára később ért véget a szezon, s mivel alaposan kilúgozták magukat az idény végére, ők további egy hét pihenőt is kaptak. Ennek következtében nem tudtuk időben elkezdeni az előkészületeket, s az együttes sok mozgásra épülő, hatékony játékához elengedhetetlen fizikai felkészítésnek legfeljebb a harmadán voltunk túl, amikor Bergamóban már csobbanni kellett.

– A Világ Ligát a hagyományosnál kisebb játéktéren rendezték. Azt gondolná az ember, ez a mozgékonyabb játékosoknak kedvez...

– Az elutazás előtt ebben a hitben éltem én is. De most már kár a múlton rágódni, előre kell tekinteni mindannyiunknak. Nekem például valamit ki kell találnom a világbajnokságig.

– Éspedig?

– Maradjunk annyiban: a csapatszerkezet feltétlenül átalakításra szorul.

– Vannak, akik azt mondják, az a legnagyobb baj, hogy Kazany, vagyis a világbajnokság előtt az marad meg a játékvezetők fejében: a magyar csapat gyenge, fölösleges segíteni. Osztja ezt a nézetet?

– Egyáltalán nem. A bíráknak eddig is keveset köszönhettünk; hogy mást ne mondjak, a Világ Liga-sorozatban játszott mérkőzéseink között csupán egy olyan akadt, amelyen tőlünk kevesebb játékost állítottak ki, mint az ellenféltől. Mindennek dacára a játékosaim meg a kispadon ülők is mindig úriemberek módjára viselkednek a játékvezetőkkel, történjék bármi a medencében.

– A bergamói első hely olimpiai kvótát ért. Bár még semmi nem úszott el, máris hallani olyan hangokat, hogy bizonytalanná vált a magyar együttes riói részvétele. Meg tudja nyugtatni az aggodalmaskodókat?

– Még a megszokottnál is határozottabb leszek: további három esélyünk van a részvétel kiharcolására, és elképzelhetetlennek tartom, hogy ne legyünk ott a játékokon.

Szigeti szabadtéri

A férfiválogatott a jövő héten nemzetközi tornán vesz részt a Margitszigeten: csütörtökön Ausztrália, pénteken Spanyolország, szombaton Olaszország lesz a vendéglátó csapat ellenfele.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.