galéria megtekintése

Magyarok a világ legjobbjai ellen

0 komment


Őri B. Péter

Parádés programmal kezdődik ma Moszkvában és Szentpéterváron az A csoportos jégkorong-vb: Oroszország–Csehország és Egyesült Államok–Kanada meccs is lesz az első napon. A hét esztendő után ismét a legjobbak között szereplő magyar válogatott holnap kezd Szlovákia együttese ellen.

A 2009-es svájci világbajnokságon a kanadai válogatott 9:0-ra győzte le a magyar együttest, ám a meccs után a juharlevelesek vezetői gratuláltak a magyaroknak, mondván: soha sem tapasztalták, hogy vesztes csapatot úgy ünnepeljen a közönsége, mintha az megnyerte volna a tornát.

Szentpétervár vb-re vár
Anatoly Maltsev / MTI/EPA

Valóban, szurkolni nagyon tud a magyar, főleg ha jégkorongról van szó. (Bizonyítják ezt a barátságos hazai meccsek telt házai is.) Ismét sokan kerekedtek fel, hogy holnaptól Szentpéterváron buzdítsák honfitársainkat. A csapat ezúttal is pályára korcsolyázik Kanadával szemben, ám a többi hat együttes elleni meccs is csemege minden magyar drukkernek. Elképzelhető, hogy – akárcsak hét éve – mindegyik riválisától kikap a válogatott, de az elitben jégre lépni még mindig a csoda kategóriájába tartozik. Annak ellenére is, hogy az utóbbi időben sokat fejlődött a társaság, hiszen Rich Chernomaz együttese a világranglistás helyezése alapján (19.) a tizenhat tagú mezőny leg­gyengébbje.

 

– Akkor sem lennék csalódott, ha kiesnénk – mondta lapunknak Kovács Csaba szövetségi elnök –, de meglepetésre is képesnek tartom a csapatot. Az erőnléttel nem lesz gond, technikailag is sokat javultak a játékosok. Ha mégsem maradnánk benn, akkor a visszatérésre nem kellene hét évet várni.

Így játszanak

A magyar keret. Kapusok: Hetényi Zoltán, Rajna Miklós (mindkettő Fehérvár), Vay Ádám (Debrecen). Hátvédek: Dudás Jesse, Sagert Kalvin (mindkettő DVTK), Garát Zsombor, Mestyán István, Stipsicz Bence (mind MAC), Szirányi Bence, Wehrs Kevin (mindkettő Fehérvár), Vas Márton (Fassa). Csatárok: Banham Frank, Bartalis István, Benk András, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Nagy Gergő, Sarauer Andrew (mind Fehérvár), Erdély Csanád (Sioux Falls), Galló Vilmos (Linköping), Magosi Bálint (Briancon), Nagy Krisztián (MAC), Sebők Balázs (KalPa), Sofron István (Klagenfurt), Vas János (Slavia Prága).

A magyarok meccsei. Szombat: Szlovákia (11.15). Vasárnap: Kanada (11.15). Május 10.: Franciaország (19.15). Május 11.: Finnország (19.15). Május 13.: Egyesült Államok (15.15). Május 14.: Fehéroroszország (15.15). Május 16.: Németország (19.15).

Minden mérkőzést a Sport Tv közvetít.

Reális cél, hogy a válogatott gyakrabban váltson osztályt. Noha a vb előtti öt barátságos meccsből hármat elvesztett, az A csoportos Kazahsztán és az orosz B csapat elleni 3:2-es vereség miatt nem kell szégyenkeznie. A kisebb kisiklást a szlovénoktól elszenvedett 0:3 jelentette, a sokáig a legjobbak között szereplő osztrák együttest pedig kétszer is sikerült legyőzni (4:0, 3:1).

A magyar válogatott keretében hét olyan játékos – köztük a sokra hivatott Stipsicz Bence és Galló Vilmos – kapott helyet, aki még nem szerepelt semmilyen vb-n. Ezzel együtt az elnök nem tartja rossz­nak, hogy két nagyon nehéz ellenféllel kezd az együttes, hiszen a keretben sok a rutinos honosított hokis, s talán jobb is, hogy a megszorítható csapatokkal később kell játszani.

Nehezíti azonban a helyzetet, hogy Németország és Franciaország, azaz a jövő évi vb két házigazdája védettséget élvez, tehát a magyarok akkor is kiesnek, ha például hetedikek lesznek Szentpéterváron, de mögöttük a két következő rendező valamelyike található, és a moszkvai csoport hetedikjének jobbak a mutatói.

Addig azonban még sokszor lesz szó pakkról, bodicsekről, tilos felszabadításról. Igaz, az orosz és az amerikai válogatottban lesznek hiányzók az NHL rájátszása miatt, ám a címvédő Kanadának kevesebb az ilyen gondja, mivel klubcsapataival az a csúfság esett meg, hogy egyikük sem jutott be a play-offba. Ami biztos, a tavalyi aranyérmes csapatból csak néhányan maradtak, de utódaik is nagyon jól megélnek a jég hátán.

Mai menü

A csoport (Moszkva): Svédország–Lettország (15.15), Oroszország–Csehország (19.15). A többi résztvevő: Dánia, Kazahsztán, Norvégia, Svájc.

B (Szentpétervár): Egyesült Államok–Kanada (15.15), Finnország–Fehéroroszország (19.15).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.