galéria megtekintése

Magyar ezüst az öttusa Eb-n

0 komment

MTI

Ezüstérmet szerzett a magyar férfi váltó az öttusa Eb-n, a női váltó a 7. helyen végzett.

Ezüstérmet nyert a Harangozó Bence, Málits István páros az angliai öttusa Európa-bajnokság férfi váltó versenyében.

A magyarok hatodikak voltak a 2x100 méteres úszásban, majd sokáig jól álltak a vívásban, de a végén több vereség becsúszott, így végül abban is csak egy ellenfelüket, a svájciakat tudták megelőzni a hét párost felvonultató mezőnyben. A lovaspályán viszont hibátlanul, mindössze egy másodperces időtúllépéssel mentek végig, ezzel pedig összesítésben a hatodik helyről a negyedikre léptek előre, vagyis ismét versenybe szálltak az éremszerzésért.

A lövészetekkel kombinált 4x800 méteres futás első felében nem sokat változott a sorrend az élcsoportban, az oroszok, az ukránok és az olaszok haladtak dobogót érő pozíciókban, míg Harangozó némileg felzárkózva az előtte indulókra stabilan őrizte a negyedik helyet.

 

A váltás után viszont furcsa lövészetek következtek, Málits az öt zöld lámpát csak tizenkét kísérletből tudta összehozni, de az előtte lévők sem céloztak pontosan az ismét rákezdő esőben, így nem nőtt a különbség. Sőt, inkább csökkent, mert a 23 éves magyar versenyző - aki korábban még nem indult sem Eb-n, sem vb-n a felnőttek között - jól futott, s a következő sorozatra négyen gyakorlatilag együtt álltak a lőállásba. Ez már jobban sikerült Málitsnak, így az ukránok második váltótagja mögött kezdte meg az utolsó kört, s mivel továbbra is szaporán szedte a lábát, míg ellenfelei közül többen görcsösen futottak, szinte biztossá vált az ezüstérem. A magyarok mögött az olaszok értek be a célba, akik nagy küzdelemben őrizték meg harmadik helyüket a felzárkózó britekkel szemben. Az élről induló oroszok csak ötödikek lettek.

"Szerencsére akadtak olyanok, akik nálam is rosszabbul lőttek - kezdte értékelését az MTI-nek Málits. - A futás most jól sikerült, talán azért is, mert a szokottnál több időt töltöttem a lőállásban, így többet pihenhettem, meg azért is, mert láttam, hogy néhányaknak nem igazán megy. Ami a korábbiakat illeti, a vívásunk a végéig jó volt, aztán kicsit visszaestünk, de a hibátlan lovaglásunkkal újra versenybe tudtunk szállni" - mondta, hozzátéve: ő a nap elején titkon bízott abban, hogy beférhetnek az első három közé.

Harangozó úgy fogalmazott, hogy előzetesen nagyobb mezőnyre számított, s akkor azzal kalkulált, hogy az első öt között végezhetnek. Végül egészen elöl - a győztestől mindössze hat másodperccel lemaradva - fejezték be a versenyt, köszönhetően annak, hogy a lovaglásban és a kombinált számban is a második legjobb teljesítmény volt az övék.

Eredmények (férfi váltó):

1. Ukrajna (Jurij Fedecsko, Dmitro Kirpuljanszkij) 1472 pont

2. Magyarország (Málits István, Harangozó Bence) 1466 (úszás: 1:58.12 perc/346 pont, vívás: 16 győzelem/20 vereség/197 pont, lovaglás: 299 pont, lövészet-futás: 11:16.0 perc/624 pont)

3. Olaszország (Valerio Grasselli, Tullio De Santis) 1459
Csütörtökön és pénteken a férfi, illetve női hagyományos verseny selejtezőjét rendezik, majd a hétvégén a döntőket, melyekben nyolc-nyolc olimpiai kvótát osztanak.

Hetedik helyen a magyar női váltó

A női váltón hetedig helyen végzett Ormándi Rebeka és Szávai Liliána. A magyar páros a nap elején ötödik volt a 2x100 méteres úszásban, majd nyolcadikként, azaz utolsóként zárta - jelentős ponthátránnyal - a vívást. Emiatt összesítésben is visszacsúszott a nyolcadik helyre, aztán a lovaspályán is sok pontot "hagyott ott", így a kombinált számot nyolcadikként kezdhette meg. Mindkét váltótagnak 2x800 métert kellett futnia és közben kétszer kellett lőnie a továbbra is zuhogó esőben, 14 fokban. A magyarok közül Ormándi kezdett, aki megelőzte ír ellenfelét, majd a hetedik helyet később Szávai is magabiztosan őrizte meg. Az aranyérmet a németek szerezték meg, másodikként az orosz, harmadikként pedig a litván váltó futott a célba.

Eredmények (női váltó):

1.   Németország (Lena Schöneborn, Annika Schleu) 1397 pont

2. Oroszország (Jekatyerina Huraszkina, Szvetlana Lebegyeva) 1372

3. Litvánia (Lina Batuleviciute, Emilija Serapinaite) 1359

...7. Magyarország (Ormándi Rebeka, Szávai Liliána) 1258 (úszás: 2:08.18 perc/316 pont, vívás: 14 győzelem/28 vereség/175 pont, lovaglás: 259 pont, lövészet-futás: 13:12.0 perc/508 pont)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.