galéria megtekintése

Madrid, Monaco: megy a műsor

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 17. számában
jelent meg.


Hegyi Iván
Népszabadság

Kedden folytatódnak a labdarúgó Bajnokok Ligája visszavágói a nyolc közé jutásért. Monacóban az otthonában 3-1-es vereséget szenvedő Arsenal vendégszerepel, míg Madridban az Atletico ellen Németországban 1-0-ra nyerő Leverkusen lép fel.

A Monaco átlagnézőszáma a legalacsonyabb a francia ligában: a hercegség csapatára meccsenként mind össze 8147-en kíváncsiak. Na lám – derülhetnek fel a magyar labdarúgás korifeusai –, ugye, hogy odakinn sem minden fenékig tejföl? Ám,mielőtt igazolást nyerhetne bármelyikük is, érdemes feleleveníteni, hogy a nem különösebben kurrens együttes a következő mérleget produkálta a Bajnokok Ligája mostani évadában: 4 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, 7-2-es gólkülönbség. Igaz, a gárda nem konkurál a Marseille 50 018-as vagy a PSG 45 712-es nézőátlagával, viszont – mint lát ható –hét BL-meccsen mindössze két gólt kapott. Sőt: az utóbbi 23 tétmérkőzéséből tizenötöt megnyert, ötöt döntetlennel zárt, és mindössze hármat veszített el.

Ma este úgy fogadja az Arsenalt, hogy Angliában 3-1-re győzött...

Noha a klub tulajdonosa, az orosz Dmitrij Ribolovljov – a Forbes magazin múlt évi listája szerint – a földkerekség 146. leggazdagabb embere, nagy meglepetés volna, ha a Monaco a nyolc közé jutna. Illetve London után már az volna a szenzáció, ha nem jutna oda... Pedig világcsodák nincsenek a csapatban: a négy legismertebb játékos az egyaránt portugál Ricardo Carvalho és Joao Moutinho, a francia Toulalan, valamint a bolgár Berbatov. Van még három brazil (a válogatott keretébe első ízben meghívott Fabinho, továbbá Wallace és Matheus), egy horvát (Subasic kapus) és jó néhány afrikai légiós, mint a tunéziai Abdennour, a mali Almamy, a marokkói Dirar, a nigériai Elderson. A kezdőben maximum két francia szerepel majd, ám e labdarúgók egyike (Kondogbia) is közép-afrikai gyökerű, bár a franciaországi Nemours-ban született.

 
Atletico Madrid: kupatanács
Atletico Madrid: kupatanács
Juan Medina / Reuters

A visszavágón nemcsak a házigazdák lesznek otthon: Arsene Wenger, az Arsenal trénere 1987 és 1994 között a Monaco együttesét dirigálta, és 1988-ban bajnoki címig, 1991-ben francia kupadiadalig vezényelte csapatát. Az Arsenallal ötször – legutóbb tavaly – nyerte el az FA Kupát és háromszor a bajnoki aranyérmet, de ahhoz képest, hogy majdnem húsz éve (1996 óta) Londonban van, szerény a készlet, főként, hogy egyetlen európai trófeával sem egészítette ki a kollekciót. Nemzetközileg bizony csak csúzlizik az ágyúsoknál, és a párharc első, brit szempontból siralmas felvonása most sem ígér sok jót. Bár minden viszonylagos: az Arsenal folyton kiesik, a túlélőművész Wenger viszont bármit átvészel...

Hasonló stratégiát egyelőre szükségtelen kialakítania a német Roger Schmidtnek, akit a Salzburg edzőjeként fedezett fel a Leverkusen, és nem csinált rossz vásárt vele. A Bayernek a Bajnokok Ligájában selejtezőt kellett játszania, de most már az is elképzelhető, hogy a német csapat a negyeddöntő mezőnyébe kerül, mivel odahaza 1-0-ra felülmúlta a tavalyi finalista Atletico Madridot. (Azóta újabb két alkalommal 1-0-ra, míg egyszer-egyszer 3-0-ra és 4-0-ra győzött, azaz szériában öt sikeres tétmeccset abszolvált beszedett gól nélkül.) A BL-ben csak a Monacótól kapott ki (kétszer 1-0-ra), további hét mérkőzése közül hatot megnyert. Ám ugyanúgy nincs nagy közönsége, mint a Monacónak: a 30 210 szurkolót befogadó BayArenában jegyzett 29 161-es átlagával a tizenharmadik a Bundesligában. (Igaz, az első tizenegy közé csakis 40 ezren felüli középértékkel lehet bekerülni. Na ja, Németországban még a harmadik ligás listavezető Dynamo Dresdennek is 22 363-as nézőátlaga van...)

Szupersztárok Leverkusenben sincsenek, bár a bosnyák Spahicért, a görög Papadopuloszért, a brazil Wendellért, a török Calhanogluért, a dél-koreai Son Heung Minért rajong a Bayer publikuma, csakúgy, mint a spanyol apuka és német anyuka gyermekeként született Gonzalo Castróért vagy a marokkói papától és német mamától származó Bellarabiért. (Már mindketten játszottak a német válogatottban.)

S milyen népszerűek lennének a fiúk, ha kiejtenék az Atleticót, amely a leverkuseni találkozótól fogva nyeretlen (Sevilla 0-0, Valencia 1-1, Espanyol 0-0). A továbbjutás kivívása így sem lesz egyszerű, már csak azért sem, mert a Leverkusen spanyolországi kupastatisztikája 3 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség. Az egyik „ikszet” 2004-ben a Real Madrid, a másikat 2010-ben éppen az Atletico vendégeként érte el az együttes.

A világ annyira felgyorsult, hogy az öt évvel korábbi kezdőcsapatokból egyetlen játékos sem futballozik már az Atleticónál és a Bayernél...

BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Ma

Atletico Madrid–Leverkusen 0-1 (tv: Sport1, 20)

Monaco–Arsenal 3-1 (Digisport1, 20.15)

Holnap

Barcelona–Manchester City 2-1 (Digisport1, 20.15)

Dortmund–Juventus 1-2 (Digisport2, 20.35)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.