galéria megtekintése

Ma még csak pofon van

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 15. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Csötönyi Sándor, a szövetség elnöke szerint egyáltalán nincs válságban a magyar boksz.

– Kovács István olimpiai és világbajnok ökölvívó lapunknak adott interjújában élesen bírálta a sportág vezetését. Kritikájában rámutatott: a magyar bokszolók nem szereztek érmet az utóbbi három olimpián, a sportágnak nincsenek széles körben ismert klasszisai, s mind kevesebb a műhely. Egyetért e kórképpel?

Egyáltalán nem. Először is tisztázzuk: nem a szövetség feladata az utánpótlás-nevelés, a kiválasztás és a képzés a klubokban zajlik. A szervezetnek viszont kötelessége megteremteni a feltételeket, finanszírozni az edzőtáborokat, működtetni a versenyrendszert. Ami a konkrétumokat illeti: amikor 1996-ban elnökké választottak, hatvankilenc szakosztály működött az országban, ma viszont száznegyvenkettőt tartunk számon. Az kétségtelen, hogy régóta nem állt versenyzőnk az ötkarikás dobogón. De nem árt tudni azt, hogy a magyar ökölvívás összesen tíz olimpiai aranyérmet szerzett. Ezek közül hármat Papp László nyert, s 1972 után legközelebb 1996-ban sikerült győzni. Idehaza tehát nem naponta születnek a bokszzsenik. Arról nem szólva, hogy egy évtized alatt seregnyi klasszist veszítettünk el. Profinak állt – Kovácson kívül – Erdei Zsolt, Balzsay Károly, Bedák Pál és Zsolt, Nagy János...

Csötönyi: Nem könnyű jó bokszolót találni FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Csötönyi: Nem könnyű jó bokszolót találni Fotó: Teknős Miklós

 

A felsoroltak mindannyian olimpikonok voltak, többen pedig akkor váltottak, amikor már túljutottak pályafutásuk csúcsán. Annál inkább szembeszökő, hogy nem sikerült pótolni őket, miközben a birkózás vagy a cselgáncs élversenyzők sorát vonultatja fel.

Az ökölvívás helyzete komplikált. A rendszerváltás után megrendült a korábban bázisként működő nagy klubok helyzete, az egyesületek nem tudták eltartani versenyzőiket. A bokszolóknak munkát kellett vállalniuk, többen az éjszakai életben helyezkedtek el. Ma is csupán néhány bunyós tud megélni a sportból. Jellemző, hogy Bacskai Balázs, aki 2010-ben Európa-bajnoki címet nyert, elment dolgozni, mert a Vasastól kapott fizetéséből nem tud megélni.

Korábban sem voltak jobbak a kondíciók, de lettek olimpiai érmek. Mi változott?

Az biztos, hogy a szakmai munka minősége nem romlott. Itt vannak azok az edzők, akik a korábbi kiválóságainkat felfedezték és felnevelték. Elfelejtették volna, hogyan csinálták? Nem hiszem. Arról van szó, hogy nem könnyű jó bokszolót találni: a technika, az erő, az állóképesség, a taktikai érzék fejleszthető, ám az ütőgyorsaságra és a bátorságra nem lehet megtanítani a gyerekeket. Mindemellett a sportág nincs is a fókuszban: ha a teniszező meccset nyer egy nemzetközi tornán, akkor cikkek sora foglalkozik vele, míg a bokszolónak abban az esetben sem jut ekkora figyelem, ha ötkarikás kvótát szerez.

Abban semmi szerepe nincs a szövetségnek, hogy nem sikerült felépítenie olyan ideált, mint Kovács vagy Erdei volt?

Ez nem döntés kérdése. Hús nélkül csak hamis gulyáslevest lehet készíteni. Ugyanakkor több bokszolónkban ott van az esély, nem szólva arról, hogy megannyi utánpótláskorú tehetségünk bontogatja szárnyait. Ebben nagy segítséget nyújt a kiemelt állami támogatás.

Mire költik az évi több százmillió forintos extrát?

Az alapok megteremtésére: megnyitottunk négy akadémiát, s kialakítottunk nyolc regionális központot. A fejlődés már az első évben látványos: rengeteg gyerek kezdett el bokszolni. Hétvégente úgynevezett pofonpartikat rendezünk, amelyeken régen látott nagyságú mezőnyök gyűlnek egybe. Ez elősegíti azt is, hogy a boksz még több hátrányos helyzetű gyereknek nyújtson kitörési lehetőséget.

Ám eddig éppen azt ecsetelte, hogy a fiatalok elvándorolnak, mert nem látnak jövőképet, mivel a klubok nem tudják eltartani őket.

A pluszforintoknak köszönhetően a rendszerben tarthatjuk a versenyzőinket. Ez pedig még azok számára is jó befektetésnek mutatkozik, akik nem a társadalmi hasznot, csak az olimpiai eredményeket nézik, mert amíg olimpiai bajnok bokszoló – bizonyos számítások szerint – huszonhétmillió forintból nevelhető, más sportágakban a félmilliárdot is elérheti a ráfordítás.

Lehet, hogy olcsó a projekt, de mostanában nem működik...

Ezzel nem értek egyet. Én nagy eredménynek tekintem, hogy a szövetségnek egyetlen forint tartozása sincs, miközben a nemzetközi utánpótlásversenyeken sorra szerezzük az érmeket. A fiatalok – reményeim szerint – beérnek majd, ám addig sem engedem, hogy azokat bántsák, akik az egész életüket az ökölvívás szolgálatának szentelték. Ők a rosszabb napokon is velünk maradtak. És amikor új termek, ringek átadásán veszünk részt, vagy a kicsiket nézzük, úgy érezzük: jönnek majd jobb idők is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.