galéria megtekintése

Nyomasztó körülmények között készül az Európa-bajnok

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 14. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Szegedi edzéskörülményei miatt még inkább dicséret illeti a gyógypedagógus végzettségű súlylökő Márton Anitát. Az újdonsült fedett pályás Európa-bajnok egyébként – újabb furcsaság – a Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője.

„Ha valaki a páromnak és az edzőm feleségének szerez állást, ad két lakást, szó lehet a költözésről” – mondja Márton Anita. A fedett pályás Európa-bajnoki címet 19,23 méteres lökéssel elhódító versenyző egyelőre marad Szegeden, hiszen minden a Tisza-parti településhez köti.

Igaz, a városi stadion – ahol egykor a SZEOL futballcsapata játszott az NB I-ben – nem ékessége Csongrád megye székhelyének: bár még nem teljesen az enyészet az úr, ütött-kopott minden. A tornaterem zsúfolt. Diákok röplabdáznak, így Anita nem tudja megmutatni, hogyan is készült az Európa-bajnoki aranyra. Ezért irány a súlyemelők helyisége, ahol helyére kerül a „bástya” – a dobókör szélét hivatott helyettesíteni –, ám lecsavarozni nem lehet: két tárcsát tesznek mögé támasztéknak, ám az a dobások során így is elmozdul. Anita teremgolyót használ, amely ugyanúgy négykilós, mint szabadtéri „testvére”, csak nagyobb és bőrborítású, mert óvni kell a padlót.

Európa-bajnok Magyarországon
Európa-bajnok Magyarországon
Mirkó István

 

– Most, hogy jobb idő van, már a szabadban edzek – említi. – Hétfőn érkeztem haza Prágából, de szombaton már Portugáliában, a dobó Európa Kupán veszek részt, nem lehet lazítani. Most szerda délelőtt súlyokat emeltem, az eddigi csúcsaim: szakításban kilencvenöt, guggolásban kétszázöt és fekve nyomásban száztíz kiló.

A szabadtéri dobókör környéke sem kerülhetne be a Szegedet népszerűsítő idegenforgalmi prospektusba. Bár látszik, hogy a pályamunkások használták a fűnyírót, a miliő nem is kicsit nyomasztó.

– A dobókört edzőm, Eperjesi László készítette, ő betonozott is. Kellett, mert a régi már nagyon megsüllyedt.

Eperjesi a kezdetektől a mestere. Szerinte öröm Anitát felkészíteni, minden tréner ilyen tanítványt kíván magának. – Itthon nincs ellenfele – jelenti ki –, ami jó is meg nem is, de az, hogy egyedül van, az eredményein nem látszik. Elérheti még a húsz métert is.

Kiderül, esős idő után a golyó annak ellenére eltűnik a talajban, hogy gyakran a műfüves labdarúgópályáról hozott granulátumot szétszórják. Az is szembeszökik, hogy a futóedzésekre használt futballpályát övező salakos ovális matuzsálemi korú. – Ha esik, annyira átázik – magyarázza Márton –, hogy a körözést magunk között négyszáz méteres síkúszásnak hívjuk.

Anitának azonban a szövetségnek köszönhetően nem kell mindig Szegeden szenvednie: egy hetet Budapesten a Syma-csarnokban, egy hetet Tatán az olimpiai központban, januárban két hetet Cipruson töltött, a dobó Európa Kupa után pedig Portugáliában marad kéthetes edzőtáborban, aztán áprilisban Montenegróban gyakorolhat.

A történet tizennégy esztendővel ezelőtt kezdődött. Márton a Szegedi VSE-ben ismerkedett meg az atlétikával, majd 2007-ben – a jobb feltételek reményében – a Békéscsabához igazolt. A helyi atlétikai klub tagja volt 2012 végéig, aztán újra Szeged, de immár a Titán TC következett. Ám hősünk nem ingázott Szeged és a békési megyeszékhely között, ugyanis mindig a Tisza-parti városban sportolt. Ez a helyzet jelenleg is, bár néhány hónapja ismét a Békéscsaba versenyzője. Az ok egyszerű: a pályák, a termek bérléséért fizetni kell, ezt pedig a csongrádi egylet már nem tudta vállalni.

– Úgy volt, hogy nyolc-tíz cég is segít, végül egy adott pénzt. A békéscsabaiak állják a nem csekély költséget, a béremet, s nemcsak az enyémet, hanem a gerelyhajító Bogdán Annabelláét is. A tervek szerint jóvoltukból néhány hónap múlva új dobópálya épül az SZVSE sporttelepén.

Aki a fotója alapján képzeli el Márton Anitát, az meglepődik a személyes találkozásnál. Az Eb-győztes alacsonyabb a vártnál.

– Százhetvenkét centire nőttem, a kolléganőim tíz-tizenöt centivel magasabbak; a szám kétszeres olimpiai bajnoka, az új-zélandi Valerie Adams csaknem kétméteres. A többieknek hosszabb a kezük, igaz, én gyorsabb, lendületesebb vagyok náluk, és ez is számít.

Anita tavaly Zürichben harmadik lett a szabadtéri Eb-n; most Prágában, a fedett pályás kontinenstalálkozón országos csúccsal győzött. Az idén nyáron Pekingben lesz a világbajnokság.

– Vébén még sohasem jutottam döntőbe, remélem, most ez is sikerül. Szerencsés alkat vagyok, a versenyeken sokkal messzebbre száll a kezemből a golyó, mint az edzéseken. Régebben jártam pszichológushoz, nagyon hasznos relaxációs technikákat tanultam, felspannolt állapotban is jól tudok teljesíteni.

Hazaérkezése után, ha Szegeden nem is, Békéscsabán ünnepelték, a polgármesteri hivatalban köszöntötték. Érthető: az ottani klubnak szerzett dicsőséget. Ha valaki az interneten rákeres az egyesületre, érdekes névre bukkan: „BUDA-CASH Békéscsabai AC”. A cég, amely az utóbbi napokban a brókerbotrányról híresült el, 2014 végéig támogatta a helyi egyesületet. Amikor kitört a balhé, már nem voltak kapcsolatban, ám úgy tetszik, a világháló nehezen követi a módosítást...

Amúgy is egy egészen másik súlyos ügyről akartunk írni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.