galéria megtekintése

Liget és sziget

0 komment

Árvay Sándor

Történelmi helyszínen, a ­sportág ­hazai szövetsége 1907-es ­alakuló ülésének otthont adó Városligeti Műjégpályán lesz a magyar Davis Kupa-válogatott hétvégi találkozója. S noha nem a csúszós, hideg felület lesz a játéktér, a rendezők mégis abban reménykednek: a vendég iz­raelieket sikerül jégre vinni.

Még akkor is, ha a Vajdahunyad vára előterében „felfújt", 1500 nézőt befogadni képes fehér óriásbuborékban apró szemcsés vörös pályaborítást tálalt a házigazda a salakpályás játéktól idegenkedő látogatók számára.

Két évtizeddel ezelőtt a trükk már bevált: a szupersztárokból ­álló ausztrál válogatott alulmaradt a Kisstadionba hordott salakon. Akkor a Philippoussis, Woodbridge, Woodforde trió 3:2-es legyőzésével a Világcsoportba jutott a Noszály Sándor, Krocskó József, Köves Gábor, Markovits László összetételű magyar együttes.

Ezúttal persze nem ugyanaz a helyzet, mint 1995 szeptemberé­ben. A mostani győztes még nem juthat feljebb, hiszen további két mérkőzés vár még rá: a nyáron Szlovákia együttesével, az őszi helyosztón pedig a Világcsoport e heti fordulójának valamelyik vesztesével – mondjuk, Svájc válogatottjával – kell találkoznia.

 
Fucsovicsnak bravúr kell
Fucsovicsnak bravúr kell
Koncz György / Népszabadság

Az is igaz, hogy a jelenlegi vendégek közt nincsenek olyan klasszisok, mint amilyen kiváló játékosok annak idején az ausztrál csapatban voltak. Dudi Szela, az izraeliek veterán éljátékosa a 89. az ATP rangsorában. Akár ő is „megfogható", a második számú teniszező ellen pedig összejöhet két magyar győzelem. Párosban viszont nehéz a helyzet, hiszen a harminckilenc éves Jonathan Erlich ma is e szakág legjobbjai közé tartozik, s a jelenlegi kapitány, Eyal Ran oldalán megannyi nagy siker részese volt. A ma délután egy órától a Nagy Péter–Szela, Fucsovics Márton–Amir Weintraub szereposztásban kezdődő párharc esélyeit illetően maradjunk annyiban: bravúr kell a diadalhoz még akkor is, ha a magyar Davis Kupa-csapat tizenhat esztendő után ismét felkerült a zónaküzdelmek I. osztályába.

Ahogyan hazánk is visszatér a nemzetközi versenyek körforgá­sába, helyben adva lehetőséget a játékosok felzárkózására.

Áprilisban és májusban Szegeden három egyaránt tízezer dollár összdíjazású torna, Győrött két női verseny lesz, s a szövetség terveiben WTA-viadal is szerepel, miután a szervezet négy esztendőre 3,5 milliárd állami forintot kapott. A Margit-szigeten a szörnyű állapotban levő gazos salakpályák helyén kemény pályás teniszcentrum emelkedik; az ősszel – továbbá a következő három évben – már ott rendezik a junior csapat-világbajnokság küzdelmeit.

Menetrend

Ma, 13 óra: Nagy Péter–­Dudi ­Szela, Fucsovics Márton–Amir Weintraub.

Holnap, 12: Fucsovics, Gödry ­Levente–Edan Lesem, Jonathan Erlich.

Vasárnap, 12: Fucsovics–Szela, Nagy–Weintrau.

A mérkőzéseket az M4 Sport élőben közvetíti.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.