galéria megtekintése

Lasztik és plasztik

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 27. számában
jelent meg.


Pető Péter
Népszabadság

Szeptember 15-től kizárólag futball- vagy klubkártyával lehet jegyet venni a labdarúgó-válogatott találkozóira, valamint az NB I-es csapatok bajnoki és Magyar Kupa-mérkőzéseire. Azaz e segédeszköz nélkül nem váltható belépő. A reform dilemmáira az MLSZ-től kértünk választ.

Mi a különbség a futball- és a klubkártya között? Abban az értelemben semmi, hogy mindkét típussal lehet belépőt vásárolni a nemzeti csapat és az NB I-es együttesek találkozóira egyaránt. Mégis van differencia: az MLSZ adja ki a futballkártyát, amelyet feltehetőleg a semleges, illetve a főként válogatott meccseket látogató drukkerek váltanak majd ki. A klubos változatot a tizenhat NB I-es társaság állítja ki drukkereinek. Ezzel ülhetnek a rajongók a hazai szektorba, illetve kaphatnak kedvezményeket kedvenc csapatuktól, miként a futballkártya-tulajdonosok az MLSZ-től.

Jogvédők... FTC-szurkolók, akik nem lépnek be a stadionba, mert a kártyát nem hajlandók kiváltani
Jogvédők... FTC-szurkolók, akik nem lépnek be a stadionba, mert a kártyát nem hajlandók kiváltani
Banczik Róbert

Hogyan lehet kiváltani a kártyát? A „segédeszköz” beszerzéséhez egy alkalommal mindenképpen személyesen kell megjelenni a kiállító helyek egyikén. Az MLSZ Budapesten a Dalszínház utcában, valamint a Bálna kereskedelmi és kulturális központban üzemeltet majd irodát, és a klubok mindegyike is működtet állomást. Ugyanakkor sok idegesség megspórolható, ha a szurkoló az interneten ellenőrzi, mikor vannak nyitva az egységek. Különben könnyen lyukra futhat az érdeklődő, mert a kibocsátók nem nonstop fogadóegységet tartanak fent.

 

Mit tegyenek azok, akik vidéken, NB I-mentes övezetben élnek? Ők sem spórolhatják meg a személyes látogatást. Logikus, ha mérkőzésnapon próbálják beszerezni a kelléket. (Az előírások szerint a csapatoknak akkor is nyitva kell tartaniuk kártyaosztó részlegüket.) Az MLSZ a válogatott meccsekre speciálisan készül. Az érdeklődő előzetesen online regisztrálhat, megjelölheti, hol szeretné átvenni a pakkot, így a helyszínen felgyorsul az ügyintézés, hiszen ott már csak az azonosítás és az előkészített kártya átadása marad feladatul.

De mire jó ez az egész? Az MLSZ mindenekelőtt a beléptetéskor kialakuló tömegjeleneteket próbálja megakadályozni az intézkedéssel. A szövetség azzal érvel: a kérdés már akkor eldőlt, amikor jogszabályban követelték meg a névre szóló jegyek kiállítását, azaz újabban csak a rendszer működését igyekeznek felgyorsítani. Hiszen a törvényi előírások betartása azt eredményezi: ha sok, előzetesen nem regisztrált „első drukker” érkezik egyszerre a létesítményhez, törvényszerű a sor kialakulása. Egy pénztáros egy perc alatt általában egy jegyet tud kiadni, azaz néhány száz látogató egyidejű megjelenése azt eredményezheti, hogy sokan nem jutnak be kezdésre az arénába.

Az egyszeri külföldi vendégeknek és a VIP-látogatóknak is ki kell váltaniuk a kártyát? A külföldi látogató valamelyik fényképes igazolványával válthat belépőt. A VIP-vendégekre viszont az általános szabályozás vonatkozik. A „nagyon fontos emberek” elvben annyi kedvezményt kapnak, hogy a létesítménybe a segédeszköz nélkül bejuthatnak. Ám a stadionba lépéskor a rendezők felveszik az adataikat, s még a meccs idején kiállítják számukra a névre szóló kártyát.

Mire jó a kártya, ha a biztonságot nem növeli? Az MLSZ hangsúlyozza: ez a reform nem a biztonsági projektek egyike. A rendbontók kiszűrését a videókamera-rendszer kiépítése, nem pedig a beléptetés módjának változása garantálja.

Hova kell ülnöm, ha semleges szurkolóként lépek a stadionba? Fontos, hogy úgynevezett harmadik csapat kártyájával is lehet jegyet venni az NB I-es meccsekre. Mindig a hazai klub feladata kijelölni a semleges drukkereket fogadó szektort. Ez alól akkor kaphat felmentést, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy saját klubkártya-tulajdonosai megtöltik majd a lelátókat.

Jogszerű-e, hogy az MLSZ és a klubok személyes adatokat kezelnek? Az MLSZ már évekkel ezelőtt, az önkéntes kártyarendszer bevezetésekor bejelentette az illetékes hivatalnak a rendszer kiépítését, s kérte annak auditálását. Az adatvédelmi hatóságok akkor mindent rendben találtak. A futballszövetség a szisztéma kiterjesztése után ismét maga kérte az ellenőrzést; ez a vizsgálat még tart. Ugyanakkor, amint az MLSZ illetékese kiemelte, eddig egyetlen ügyben sem marasztalták el az adatgazdákat, így a szövetséget, a klubokat és az informatikai rendszert üzemeltető céget.

Összegzésünk. A kártya bevezetése logikus lépés, ám egyelőre úgy tetszik, a tájékoztatás a klubok és a szövetség részéről sem volt teljes, ezért nem zárható ki, hogy az átállás időszakában sorok kígyóznak majd a kártyaállomások körül. Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a reform arra ösztönzi a drukkereket:mind többen váltsák meg elővételben, illetve az online felületen a belépőjüket, hogy elkerülhető legyen a torlódás a kasszáknál és a beléptetésnél. Ez nem jelent mást, mint közeledést a nemzetközi gyakorlathoz. Ám érthető, ha az efféle intézkedések feszültséget váltanak ki, mivel az eljárások bevezetése semmiféle futballszakmai fejlődéssel nem párosul. Márpedig a labdarúgás alapvetően a labdarúgásról szól...

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.