galéria megtekintése

Labdát vált a földgömb

2 komment

Júliustól kaucsuk helyett műanyaggal játsszák az asztaliteniszt, újabb emblémájától válik meg a sportág. De miért váltanak?

Pécsi Dani dr. 1926-ban megjelent Ping-pong című könyvében azt írja: „Az asztali tennisz-labda anyagául a játékszabály azt írja elő, hogy az fehér celluloid-labda legyen, alakja szabályos gömb, kerülete 114,3 és 120,65 mm között mozogjon. Ennek kimondása azért vált szükségessé, mert régebben az asztali tennisz-játékhoz különböző nagyságú és színű labdákat használtak, ami természetesen zavarólag hatott a játékra és a játékosokra egyaránt."

A labdamizéria szinte egyidős a pingpongsporttal
A labdamizéria szinte egyidős a pingpongsporttal
David Gray / Reuters

A nyolcvannyolc esztendeje született kiadvány a bizonyíték rá: a labdamizéria szinte egyidős a pingpongsporttal. S most újabb történelmi dátum közeleg: a nemzetközi szövetség verdiktje szerint július elsejétől az eddig használt kaucsuk alapanyagúak helyett kizárólag műanyagból készült labdákat szabad használni valamennyi jelentős versenyen. Rövid időn belül tehát a sportág újabb emblémája lesz az enyészeté, hiszen nem volt olyan régen, hogy az asztaliteniszezők átálltak a 21 pontig tartó játszmákról a 11 pontnál véget érő szettekre...

 

A kaucsuklabda használata amúgy egy angol üzletember, bizonyos Gibbs nevéhez fűződik, aki az 1890-es évek elején amerikai útja során nagyobb mennyiséget halmozott fel az eredetileg kisgyermekek számára készített fehér játékszerből, hogy a családja körében oly kedvelt asztaliteniszt ezzel, s ne a korábban használatos gumilabdával játssza. Francia sportszerkereskedő barátja, bizonyos Jaques egy alkalommal nála vendégeskedett, s annyira megtetszett neki az új fajta labdával űzött játék, hogy szabadalmaztatta azt. A labda különleges hangjáról pingpongra keresztelte a sportágat, amely kisvártatva elindult világhódító útjára.

Kaucsukkal nyerte mind a huszonkét világbajnoki címét a múlt század húszas, harmincas éveiben Barna Viktor, azzal játszotta minden idők leghosszabb poénját, a két és negyed órán át tartó labdamenetet az 1936-os vb-n a kolozsvári Paneth és a lengyel Erlich; azzal vált a sportág legendáinak egyikévé a kilencszeres vb-aranyérmes Sidó Ferenc, azzal hódította el a férfi-csapatvilágbajnoki címet 1979-ben a Jónyer, Klampár, Gergely álomtrió, s azóta is azzal verik laposra jószerével valamennyi ellenfelüket a kínaiak.

Júliustól viszont jön a műanyag. De vajon miért?

Faragó Judit, a Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség lényegében főtitkári teendőket ellátó vezérigazgatója szerint nem lehetett tovább halogatni a váltást, mert a celluloid gyártása során olyan mérgező anyagok képződnek, amelyek súlyosan károsítják az egészséget, ezért a labdák előállítását már jó ideje tiltják megannyi országban. A kaucsuklabdák transzportjával is folyamatosan gondok voltak, mert gyúlékonyságuk miatt nagyobb tételben nem szállíthatták azokat repülőn, csak hajón. A magyar sportvezető elmondta azt is: a nemzetközi szövetség már két éve meghozta határozatát a váltásról, így nem jogosak azok a kritikák, amelyek szerint nem jut elég idő az átállásra. Az más kérdés, hogy az immár nyolc gyártó által készített új labdák tesztelése, tökéletesítése folyamatosan zajlik, s az „igazi" megszületéséig még el kell telnie kis időnek.

Máshogy szól
Máshogy szól
Leonhard Foeger / Reuters

Tóth Krisztina, a napokban MOB-érdeméremmel kitüntetett játékos már túl van jó néhány próbán, s azt tapasztalta: a műanyag labda valamivel magasabb ívben pattan, mint a kaucsuk, kisebb falssal játszható meg, aminek az adogatások esetén különös jelentősége lehet. A hétszeres Európa-bajnoknő úgy véli, hosszabb labdamenetek várhatók, így akár látványosabbá is válhat a játék jövőben.

„De ami a legnagyobb különbség, az az erőteljesebb hangja. Ha erről keresztelnék el a játékot, aligha kapná a pingpong nevet" – tette hozzá Faragó Judit.

Akárhogyan is, a határidő közeledtével a sportági szereplőkön kezd eluralkodni a pánikhangulat, hiszen senki nem tudja, mit hoz számára a változás. Ráadásul mifelénk még elvétve lelhető csak fel az új labda, és bizonytalan, mikor érkezik belőle nagyobb mennyiség az országba. Ahogyan egyelőre azt sem tudni, mi lesz a sorsa a klubok, versenyzők birtokában lévő sok mázsányi kaucsuknak, s hogy kizárólag az élvonalban vagy az alacsonyabb osztályokban is kötelezővé teszik-e a műanyag használatát. Ami viszont fix: a régi játékszer nemzetközi „búcsúfellépését" az augusztusi, nandzsingi ifjúsági olimpián tartják.
Noha „pattogni" utána is lehet, már nem lesz érdemes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.