galéria megtekintése

Külön szám

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 09. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Két hét óta szinte csak napi két órát aludt, szervezett, intézkedett, tárgyalt. A szakértők szerint kilencven százalékban neki köszönhető, hogy a Gyulai István emlékére kedden rendezett atlétikai Magyar Nagydíj a sportág minden idők legszínvonalasabb hazai versenyévé vált. A háttérmunka főhőse Spiriev Attila, a szövetség és a viadal sportigazgatója.

– Hogyan aludt?

– Azt a két órát jól. Két hete napi átlagban ennyit tudtam az alvással tölteni. Köszönet a csapatom minden tagjának a fáradozásáért. Pihenni egy ideig még nem fogok, ez az esemény sok utómunkával is jár.

– Ritkaság, hogy egyetlen atléta sem lép vissza...

 

– Sérülés, illetve kisebb betegség miatt volt lemondás, de az, aki elígérkezett, eljött és rajthoz is állt.

– Mit szól a meglepetésekhez? A két Merritt vereségén csodálkoztak a nézők.

– Nem mindig a nagy nevek nyernek. A száztíz gáton Ariesnél az idén nemcsak Fehérváron futottak jobban, ami pedig a négyszázas LeShawnt illeti: a bahamai hipertehetség idei legjobb idejével győzte le az amerikait. A húszéves Steven Gardinerről még nagyon sokat hallunk!

Spiriev és Gardiner
Spiriev és Gardiner
Szabó Miklós

– Mindenki azt mondja: nagyrészt Spiriev Attilának köszönhető, hogy minden idők legrangosabb hazai atlétikai versenye volt az idei Gyulai István emlékverseny.

– Ezt nem szeretném kommentálni.

– Miért éppen most tudtak ilyen parádés mezőnyt verbuválni?

– Ötödik éve szisztematikusan raktuk össze – hadd fogalmazzak így – a terméket, építettük fel a mind erősebb brandet. A versenynaptár szempontjából sikerült jó dátumot találnunk, már csak azért is, mert a feleségem július hetedikén ünnepli a születésnapját. Nem lehetett más választásom: csakis jó bulit szervezhettem neki, ha már az utóbbi időben oly keveset látott...

– Mekkora szerepe volt az ön sok évtizedes kapcsolatának, továbbá Gyulai István nevének és a pénznek?

– Gyulai István szerintem a valaha élt legkiválóbb magyar sportdiplomata, párját ritkító vezetői pályafutásának (másfél évtizeden át volt a nemzetközi szövetség főtitkára – a szerk.) a halála után csaknem tíz esztendővel is élvezzük a gyümölcsét. A Gyulai név a sokszor rideg menedzserekből olyan érzelmeket vált ki, amelyek felülírják azt a tényt, hogy mi a pénzzel nem tudunk versenyezni. A hagyományos, nagyon rangos viadalokon a fehérvári háromszorosa-ötszöröse a költségvetés. Nekünk nem lehetett más választásunk,mint olyan csomag összeállítása, amely vonzó a világhírű sportolók számára is. Persze nem arra kell gondolni, hogy a szállodában pezsgővel töltjük fel a fürdőkádat, sokkal inkább apróbb figyelmességekre. Nem hittem volna például, hogy ennyire meghatódik Justin Gatlin, amikor átadtuk neki az all-athletics.com 2014 legjobb versenyzőjét megillető díját. Lefényképezte a serleget, s azonnal elküldte a fotót az édesanyjának. Megígérte, hogy jövőre is eljön.

– Kivel volt a legkönnyebb, kivel a legnehezebb?

– Hadd ne mondjak neveket! Aminek nagyon örülök: az idén megrendezett egynapos versenyek közül az objektív adatok alapján összeállított rangsorban egyelőre a kilencedikek vagyunk, csak nyolc Gyémánt Liga-viadal van előttünk. Megelőztük a nagy hagyományú ostravai vetélkedőt, akárcsak a pekingit, a rabatit, valamint a kingstonit is, amelyen, már elnézést, a töltelékek is jamaicai klasszisok.

– A fehérvári létesítmény eltörpül a lausanne-i sporttelep, pláne a párizsi Saint-Denis mellett. Nem furcsállották a világhírű atléták, hogy régi idők pályáján kellett versenyezniük?

– Senki sem szólt egy rossz szót sem, sokan élvezték a feelinget.

– Bekerülhet a Gyulai István Memorial a Gyémánt Liga-sorozatba?

– Távlatilag ez a cél. Tudni kell, 2019-ig kész a program, leghamarabb akkor jöhetünk szóba. Ám – kategorizálás ide vagy oda – az atlétika ékköveit addig is szívesen látjuk...

Apa és fia

Spiriev Attila édesapjával, Bozsidarral fejlesztette ki a nemzetközi szövetség hivatalos pontszámítási táblázatát és világranglista-rendszerét, valamint vele közösen hozta létre a sportág teljes adatbázisául szolgáló all-athletics.com internetes oldalt. A versenyeket a résztvevők addigi teljesítményei, címei, illetve az adott viadalon elért eredmények alapján értékelik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.