galéria megtekintése

Cseh László elhagyja klubját

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 12. számában
jelent meg.


Bruckner Gábor
Népszabadság

Elhagyja nevelőegyesületét, a Kőbánya SC-t Cseh László. Noha az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok, tizenegyszeres Eb-első úszó érdeklődésünkre – a szokásos formulával élve – sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta az értesülést, a távozás tényként kezelhető.

A négyéves korától a Kőér utcai uszodában – 2004-ig a Spartacusban, majd annak jogutódjában, a Kőbányában – készülő klasszis értelemszerűen azt sem árulta el, hol folytatja a pályafutását, ám úgy tudni: a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy gyerekkori trénere, a jelenleg Törökbálinton edzősködő Plagányi Zsolt irányításával vág neki a riói olimpiai ciklusnak.

A tizedik kerületi klubban a Csehvel tizenhét éve együtt dolgozó mesteredző, Turi György jóval beszédesebb volt. Elmondta: derült égből villámcsapásként érte versenyzője bejelentése, hiszen a rövid pályás vb-t megelőzően Cseh a közös folytatást tervezte.

Cseh és Turi: véget ért egy fejezet
Cseh és Turi: véget ért egy fejezet
Népszabadság/archív

 

– Laci kihagyta a vébét, így akkor szembesültem a döntésével, amikor hazaértem, és felhívtam őt telefonon. Azt kérte, sürgősen találkozzunk, mert mondanivalója van – meséli Turi. – Úgy fogalmazott, a múlt hét pénteken határozta el a váltást, s bár nevet nem említett, ennyiből megértettem, mi áll a háttérben. Korábbi klubtársa, a nemrégiben a BVSC-be igazoló Bernek Péter azon a napon nyert aranyérmet Dohában négyszáz gyorson. Cseh azt mondta, olimpiai bajnok akar lenni, s arra utalt, Péterre milyen jó hatással volt a környezetváltozás...

Hozzátette: ha nem sikerülne Rióban győznie, nem bocsátaná meg magának, hogy meg sem próbált más keze alatt, másképpen tréningezni, mint eddig. Köztudomású, Cseh és Turi kapcsolata a londoni olimpia után megromlott, utóbb azonban rendeződni látszott a viszony. Ugyanakkor a korábbiakhoz képest változás volt, hogy a sportoló teljesen szabad kezet kapott a felkészülésben, nem kellett külföldi táborozásokon részt vennie, és saját maga alakíthatta napi penzumát.

Az edzőt ezért is érte váratlanul az elhatározás, amelynek fő indokaként a huszonkilenc éves úszó azt említette: a házasságban is előfordul, hogy elhidegülnek egymástól a felek, kiürül a kapcsolat.

– Annyit mondtam neki, elfogadom a döntését, már csak azért is, mert sokkal jobban kedvelem annál, mintsem hogy keresztbe feküdjek neki – jegyezte meg Turi. Bár Cseh távozása meglepő, annyiban mégis csak „papírforma”, hogy az utóbbi hetekben, hónapokban előbb a már említett Bernek, majd az MTK nemrégiben alakult szakosztályába szerződő négyszeres Eb-bronzérmes gyorsspecialista Kozma Dominik is elhagyta a kőbányaiakat.

Sőt: a tavaly – az összes sportágat tekintve – az év utánpótlás-nevelő műhelyének választott szakosztályból tizenhárom fiatal szintén a kék-fehéreknél képzeli el a jövőjét. (A hírek szerint ez nem csoda, mert a májusig a Kőbánya SC-ben dolgozó, ám onnan elbocsátott Tóth Ramon nevével fémjelzett, egyelőre a Malév huszonöt méteres uszodájában néhány pályát bérlő MTK-ban nagy terveket szövögetnek, s azokhoz minden létező segítséget meg is kapnak onnan, ahonnan mostanában mifelénk a segítség érkezni szokott.) Amikor megkérdeztük Turi Györgyöt, hogy a „Kőbánya-omlásért” bármilyen mértékben felelősnek tartja-e magát, nem kertelt:

– Természetesen. Ma már tudom, hogy akkor romlott el minden, amikor Cseh Lacival túlzottan engedékeny voltam, mert amíg a többiek megszakadtak az általunk előírt feladatok közben, addig ő azt csinált, amit akart, s ez egészségtelen helyzetet teremtett. Ugyanakkor hozzátette: a távozások után nem tartja semmivel sem rosszabb edzőnek magát, mint eddig, s az élet megy tovább a Kőér utcában is.

– Változatlanul velünk készül a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána, a szintén válogatott Horváth Dávid, valamint a legígéretesebb tinédzserek egyike, Késely Ajna. Megnyugtatok minden kétkedőt, nálunk a léc továbbra is ott lesz, ahol a helye van: a létező legmagasabban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.