galéria megtekintése

Kiszámolták a bajnoki címet

1 komment


Gergely Márton
NOL

Chris Froome és a Sky-csapat alaposan kicentizte az idei Tour de France első helyét. A számok azt mutatják: az angol versenyző szólóban alulmaradt volna a kolumbiai Nairo Quintanával szemben. A kerékpársporthoz azonban megfelelő taktika és csapatfegyelem is kell, és ebben Froome-ék verhetetlenek voltak. A jövő azonban az Andokon edződött huszonöt éves Quintanáé lehet.

Hogy milyen erőfeszítést igényel évről évre a Tour de France, azt az idén mindenki a saját szemével is láthatta az alpesi La Toussuire hegyi befutójánál. Mivel a 18 kilométeres emelkedő után az út még meredeken futott tovább, a szervezők a célvonalon átérő versenyzőkhöz siettek, és tolták az utolsó energiatartalékaikat is elhasználó kerékpárosokat addig, amíg ki nem szabadították lábaikat a pedálból; máskülönben a biciklisták egyszerűen feldőltek volna.

Chris Froome a 18. szakaszon - már csak tartania kellett a helyét
Chris Froome a 18. szakaszon - már csak tartania kellett a helyét
Benoit Tessier / Reuters

Azt mondják a francia körverseny idei bajnokáról, hogy a számok embere és a kemény hegyi szakaszok előtt kiszámoltatja edzőjével, meddig tart ki az ereje. Chris Froome a három hétig tartó Tour tizedik szakaszát nézte ki magának. A stábbal az etap adottságai miatt könnyen ki tudták kalkulálni, mikor adja ki utolsó tartalékait is az angol versenyző. A 167 kilométeres táv kisebb dombokon át vezetett az egyetlen kiemelt kategóriás hegyig, ennek tetején jelölték ki a szervezők a célvonalat. Froome csapata a stratégiát szigorúan követve tartotta a kapitány által megkívánt tempót, majd a végén következett az ijesztő erődemonstráció. Froome mindenkit állva hagyott, és olyan előnyt szerzett ezen az egyetlen szakaszon, amelyet már csak őriznie kellett a maradék 11 etap során.

 

A produkció után mindenütt doppinggyanúról lehetett hallani. A hazai versenyzőknek immár évtizedek óta hiába szorító francia sajtó úgy számolt: a sikereit gyógyszercégek támogatásával elérő Lance Armstrong is lassúbb volt a Col de Soudet emelkedőjén. Tudományos számításokat is végeztek a Froome-ban kételkedők: 7,04 Watt teljesítményt véltek kimutatni minden kilogramm után. A Tour bajnokának angol csapata válaszul közzétette saját adatait. Ez máshonnan mérte az emelkedő kezdetét, így rosszabb időt hozott ki kapitányának, egyúttal megállapította, hogy a versenyző súlya is több a tévében feltételezettnél, valamint az ovális láncmeghajtás is jelentősebb előnnyel jár, mint azt sokan gondolnák. A végeredmény e teamnél 5,78 Watt volt kilogrammonként, ami épp a normális felső határának tartott 6-os érték alá esik.

Chris Froome (középen, sárga trikóban) sokat köszönhet csapatának
Stephane Mahe / Reuters

„Ez már nem a vadnyugat, mint Armstrong éveiben" – nyilatkozta Froome. Abban igaza is van, hogy a doppingellenőrzések szigorúbbak és az előkészületek ideje alatt sem tűnhet el senki a szakemberek elől. A Kenyában született versenyző soha nem produkált gyanús mintát, viszont orvosi papírja van alól, hogy a tüdeje lényegesen nagyobb, a maximális pulzusa pedig lényegesen alacsonyabb az átlagnál.

A doppinggyanúsítások alábbhagyása azonban nem a Sky-csapat sajtósainak az érdeme, erről leginkább Nairo Quintana gondoskodott támadásaival. Beigazolódott a szakértők figyelmeztetése: Froome kevésbé szereti a több emelkedővel tarkított alpesi szakaszokat, amelyeken nem tudja az erejét precízen beosztani. A Pireneusokban még emberfelettinek látott angol gyengélkedni kezdett, kolumbiai ellenfele pedig elkezdte lefaragni hátrányát.

Quintana a legenda szerint a 3000 méteren fekvő falujából nyolcszázalékos emelkedőt mászott meg iskolába menet 20 kilós biciklijével; innen szerezte döbbenetes „hegymászó" képességeit. Vincenzo Nibali, a Tour tavalyi bajnoka ehelyett csöppet sem elegánsan arra utalgatott, hogy Kolumbiában megéri készülni, mert ott az ellenőrzések sokkal nagyvonalúbbak. A Quintana teljesítményére adott mindkét magyarázatban közös, hogy valóságtartalmuk ellenőrizhetetlen. Az azonban számokkal is kimutatható: a kolumbiai megnyerte volna az idei francia körversenyt, ha a Tour második, sík egyenes szakaszán nem szed össze esőben és szélben másfél perces hátrányt csapatának rossz helyezkedése miatt. A ki-ki meccset Froome ellen megnyerte a hegyekben.

Quintana (fehérben) az Alpokban jobb volt, mint Froome, az összetett győzelemhez ez most kevés volt
Benoit Tessier / Reuters

A spanyol Movistar-csapat nem csak a körverseny legelején elkövetett amatőr hiba miatt lesz kénytelen átgondolni taktikáját. E team adta ugyanis az idei Tour harmadik helyezettjét is. A Forma–1-ben szépen mutat, ha egy csapat elhozza az ezüstöt és a bronzot, a kerékpársportban ez inkább a kudarc jele. A Touron az összetett győzelemért hajtó kapitányok mellett minden csapattag csak kiszolgáló-személyzet, valamennyi versenyszituációban úgy viselkedik, ahogyan azt a főnök érdeke megkívánja, miközben a többi versenyző maga is erősebb némely csapat kapitányánál.

Az idén féltávig Froome csapattársának, Geraint Thomasnak a dobogóra is esélye volt, végül messze visszaesett, mert a Sky – helyesen – fontosabbnak érezte a győzelmet, mint hogy megossza figyelmét és erejét a bizonytalan bronzéremért. Ki tudja, a Movistar hányszor óvta a szponzornak nyilvánvalóan fontosabb spanyol Alejandro Valverde esélyeit, és pazarolta rá a csapat energiáját Quintana támogatása helyett. Aki két vasat tart a tűzben, az nem tudja az optimálisat nyújtani egyiknek sem. A huszonöt éves kolumbiai mindenesetre jó eséllyel lesz jövőre kizárólagos kapitánya csapatának, és akkor Froome még oly alapos számításokra alapuló taktikája is kevés lehet harmadik Tour-győzelméhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.