galéria megtekintése

Ki kellett volna ábrándulnunk az atlétikából, de csak kapkodtuk a fejünket

3 komment


Őri B. Péter

Bolt, Farah és Eaton ezúttal is igazolta, hogy korszakos egyéniség. Pars a hetedik helyet szerezte meg.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke azt szeretné, ha a sportágból doppingolás miatt kitiltott orosz sportolók visszatérhetnének a versenyekre. Sajtótájékoztatóján bejelentette, cél a kizárás feloldása.

Ashton Eaton
Mike Blake / Reuters

E közlés előtt egy nappal még arról szóltak a hírek, hogy a korábbi olimpiai bajnok középtávfutót halálosan megfenyegették. Coe a The New York Times című amerikai napilapnak elmondta, hogy a nem éppen megnyugtató üzenetet orosz nyelven kapta. Azt, hogy e két ténynek van-e köze egymáshoz, az olvasó fantáziájára bízom.

 

Coe arról is beszélt: „Biztosan ­voltak olyanok, akik az előzmények ­miatt kiábrándultak az atlétikából." De – mint hozzátette – honlapjuk növekvő forgalma azt bizonyítja, hogy fennmaradt a sportág iránti érdeklődés.

Ehhez három világcsúcs – női 10 000 és kalapács, férfi 400 – mellett a ragyogó versenyek is hozzájárultak. A múlt hét végén is sokszor csak kapkodták a fejüket a nézők.

Usain Boltnak sikerült a tripla tripla, azaz Peking és London után Rióban is megnyerte a 100 és a 200 métert, s a jamaicai kvartettel győzött a 4×100 méteren is. A világ legnagyszerűbb sportolóinak egyike olimpián többet nem vesz részt, a jövő évi világbajnokságon azonban még meg akarja mutatni, hogyan is kell egy sprinternek futni. Közismert, hogy a klasszis sprintertől a poénkodás sem áll távol: közkedvelt a versenyek végi show-műsora, sajátos beállása, most pedig visszament a már üres stadionba, kezébe vett egy gerelyt, és elhajította.

A hírügynökségek nem számoltak be e szám világranglistájának a változásáról, legalábbis Bolt miatt nem. A versenyt egyébként a német Thomas Röhler 90,30 méteres eredménnyel nyerte meg. Nem volt szerencséje az autodidakta Julius Yegónak. A kenyai atléta (88,24 ) az ötödik körig az élen állt, de megsérült a bokája, s tolószékben hagyta el a helyszínt.

Mo Farah
Mo Farah
Lucy Nicholson / Reuters

Fantasztikus alakja a sportágnak Ashton Eaton. Az amerikai tízpróbázó-világcsúcstartó 2012 óta minden nagy versenyen győzött.  És korszakos klasszis Mo Farah is, aki azzal büszkélkedhet, hogy 2012-ben és az idén is megnyerte az 5000 és a 10 000 méteres síkfutást, e két távon címvédésre a briten kívül eddig a finn Lasse Viren (1972, 1976) volt képes. Ötezren ötödik lett az amerikai Bernard Lagat, aki december már negyvenegy éves lesz, s 2007-ben volt e szám világbajnoka.

Ruth Beitia
Ruth Beitia
Dylan Martinez / Reuters

Hölgyek korát nem illik megírni, de a sportolók kivételek. A spanyol ­Ruth Beitiának ezúttal a 197 centi is elegendő volt az ötkarikás aranyhoz, ám ha az eredmény nem is különleges, megsüvegelendő, mert a spanyol atléta harminchét esztendős korában jutott fel a csúcsra. A jamaicai Veronica Campbell-Brown, aki ugyan „csak" ezüstérmes lett a 4×100-as váltóval, de harmincnégy évesen lett második. Ha már hölgyek: nem mennék bele mély elemzésbe, ezért csak annyit: a női 800 m aranyérmesének a személye erős indulatokat váltott ki. A dél-afrikai Caster Semenya szervezetében háromszor annyi a férfihormon, mint egy átlagos nőében...

S kérdés, mit szólt a tádzsik szövetség elnöke, hogy versenyzője olim­piai aranyérmes lett férfi kalapácsvetésben. Dilsod Nazarov, akár ­Karinthy Frigyes, az álmomban két macska voltam szerepébe is képzelhette magát, ugyanis egy személyben sportági főnök és ötkarikás győztes, aki 2012-ben Londonban mindössze a 10. helyig jutott. Az előző címvédő Pars Krisztián, aki az idén sokáig sérüléssel bajlódott, a hetedik helyet szerezte meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.