galéria megtekintése

Kettős rangadó a Bajnokok Ligájában

4 komment


Hegyi Iván

Ma este háromnegyed kilenctől nehéz lesz a választás: a köztévé az ­Arsenal–Barcelona, a Sport1 a ­Juventus–Bayern München labdarúgó BL-nyolcaddöntő első mérkőzését közvetíti. Szuper program következik, és a legjobban persze a helyszíni nézők járnak, még akkor is, ha nem a londoni és a torinói együttes a favorit...

Ritka az olyan nap, amelynek során mindkét európai találkozó slágermérkőzés. Márpedig ma ez a helyzet: Arsenal–Barcelona, Juventus–Bayern München a program.

A szurkolók pesti törzshelyein, mint a belvárosi Champsben és Fregattban, már legfeljebb csak kisírni lehet néhány helyet a kivetítők előtt, s képzeljük el, mi van Londonban, Torinóban, Barcelonában, Münchenben... A két stadion ugyanúgy ­színültig telik, akár a megannyi söröskorsó a különböző vendéglátó-egységekben, és arat a futball, a futball, a futball.

A két keddi nyolcaddöntőn abból a szempontból nincs tét, hogy Pep Guardiola, illetve a ­Barcelona olyan sokat nem veszíthet. Mielőtt felkiáltana az olvasó, hogy „ez az ember alighanem megőrült!”, igyekszem megmagyarázni, mire gondolok. Bármennyire érzékenyen érintené is a katalán nagymestert a Bayern München és a katalán csapatot a saját kiesése, azon nem változtatna, hogy mind a tréner, mind az együttes benn van már a pan­teonban. Guardiola olyan, a futballt megújító szakvezetők sorába emelkedett, mint Jimmy Hogan, Vittorio Pozzo, Sebes Gusztáv, Guttmann ­Béla, Helenio Herrera, ­Zagallo, ­Arrigo Sacchi és a többiek – az egyetemes névsor azért nem tart a végtelenségig –, a Barcelona pedig meghaladta a Guardiola-korszakot is, azaz most még jobb, mint a tiki-taka atyjának dirigálásával.

 
Suarez, Neymar, Messi
Suarez, Neymar, Messi
Juan Medina / Reuters

Pep fejedelemnek persze nem akadt a Messi, Suarez, Neymar trióval egyenértékű támadósora – efféle díszegység legfeljebb Kubala, Kocsis, Martinez, Evaristo, Czibor felvonulásakor mutatkozott arrafelé, pedig volt a klubnál Cruyff, Maradona vagy a fenomén Ronaldo is –, és egyáltalán nem véletlen, hogy épp e csatárhármas összeállása idején tart a „Barca” harmincegy tétmeccses veretlenségi szériája. Legutóbb a múlt év szeptember 7-én, a Sevilla vendégeként kapott ki a csapat (1-2); azóta huszonhatszor győzött, ötször döntetlent ért el. Az ez idő alatti gólkülönbsége 90-18...

Érthető, ha nincs olyan orgánum Angliában, amely akár csak fikarcnyi esélyt is adna az Arsenalnak a továbbjutásra. (Szemben Arsene ­Wenger edzővel, aki – egyelőre nem tudni, miért – roppant magabiztos a továbbjutást illetően.) Ám ha másutt nem nyílik is kilátás, a kulcslyukon ki lehet kandikálni. Mégpedig akkor, ha a Barcelona olyan kímélő üzemmódban futballozik, mint legutóbb a Las Palmas 2-1-es legyőzé­sekor. A társaságról sütött, hogy hallatlanul elégedett a helyzetével... Általában nem tapasztalni effélét a vörös-kék együttestől, ám ha ez az érzés valóban a jóllakottságé, akkor baj van.
Máskülönben nyilván hallgatnak az ágyúk Londonban.

Torino már nem feltétlenül tetszik ennyire csöndesnek. A párharc favoritja a Bayern, ám a Juventus tizenhárom győzelmes, egy döntetlenes tétmeccsmutatója (32-4-es gólkülönbséggel) nagyon is ­figyelemre méltó. S az olaszokat nem ­zavarja majd, ha körbeadogatják őket; a taktika vitézei a türelem bajnokai is. Azaz a Juventus várhatóan nem ­sietteti a játékot akkor sem, ha nincs gól, hiszen valószínűleg ugyanazzal a stratégiával játszik otthon is, mintha Münchenben futballozna. Az itáliai garnitúra hátránya, hogy elöl nem annyira príma, mint középen és hátul, a Bayern viszont minden részé­ben magas színvonalon kiegyensúlyozott, és csapatjátéka révén legalább annyira hatásos a védeke­zése, akár a Juvéé. A hátul ­amúgy tartalékos müncheni együttes legutóbbi tíz tétmérkőzésének mér­lege: kilenc győzelem, egy döntetlen, 19-3-as gólkülönbség.
Hű, micsoda mezőny van itt!

Még a végén balhé lesz a Champsben meg a Fregattban, hogy melyik meccsre kapcsoljanak a helyiség egy-egy részlegében...

Bajnokok Ligája

Nyolcaddöntő, első mérkőzések

Kedd
Arsenal–Barcelona (M4 Sport)
Juventus–Bayern München (Sport1)

Szerda
Dinamo Kijev–Manchester City (Sport1)
Eindhoven–Atletico Madrid (M4 Sport)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.