galéria megtekintése

Legyőzte Cseh Lászlót, aztán fotelből nézte az aranyérmét

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.


Őri B. Péter
Népszabadság

Ez aztán a pech! Néhány nappal a rajt előtt derült ki, hogy a 19 éves Kenderesi Tamás mononukleózis miatt nem vehet részt a kazanyi úszó-vb-n. Pedig nagy esélyes volt, az országos bajnokságon 200 m pillangón meglepetésre legyőzte az Oroszországban aranyérmet szerző Cseh Lászlót, s az aktuális világranglistán holtversenyben a második helyen állt.

– Mit csinált augusztus ötödikén délután?

– Hogy mikor…? Ja, már beugrik, miért kérdezi.

Természetesen otthon, Pécsett, a tévé előtt ültem a barátaimmal. Nehezen tudom elmondani, mit éreztem a döntő alatt. Részint nagyon örültem a Cseh Laci által szerzett magyar világbajnoki címnek, ugyanakkor arra gondoltam, nekem is ott lenne most a helyem. Előzetesen a dobogóra vártam magamat.

 

– Az országos bajnokságon úszott 1:54,79-es idejével hatodik lett volna.

– A vb-n Cseh is sokat javított. Kiss László szövetségi kapitánynak megígértem, hogy az időm 1:53-mal kezdődik majd. S amit megígérek, azt mindig meg is tartom. Márpedig ilyen eredményt csak Laci és a második helyezett, dél-afrikai Le Clos úszott.

– Egy valamiben még mindig rekorder: az ob-n 28,61 másodperc alatt tette meg az utolsó ötven métert. Az utóbbi nyolc esztendő világversenyein ennél gyorsabban senki sem úszott. Cseh a vb-n 29,94-et ért el, a kazanyi viadallal egy időben rendezett amerikai bajnokságon Michael Phelps 29,95-öt. Jól bírja a végét.

– Valóban, a hajrá az egyik erősségem. Remélem, az is marad. S ha még az első százötvenen is javulok…

– Az eltiltása után ismét versenyző Phelps alaposan feladta a leckét a pillangózóknak: száz és kétszáz méteren is jobb időt ért el a kazanyi világbajnoknál. Mit szól a földönkívülinek tartott, tizennyolcszoros olimpiai bajnok visszatéréséhez?

– Örülök neki. Sajnos ráértem, így aztán figyeltem az amerikai bajnokságot is. Kétszázon 1:55,15-tel jutott be a döntőbe, és nagyon meglepődtem, amikor megláttam az 1:52,94-es győztes idejét. Ráadásul, ne feledjük, szinte ellenfél nélkül úszott, s Laci 1:53,48-cal lett világbajnok. Mindenesetre még motiváltabbá tesz, hogy várhatóan Phelps ellen is küzdhetek majd Rióban. Ő az abszolút példaképem. Persze Laci is fantasztikus úszó. Amit harmincévesen elért, az bámulatos. Ebből én is sok erőt meríthetek.

Kinn a vízből: a balszerencsés tinédzser Rióban bizonyítana
Kinn a vízből: a balszerencsés tinédzser Rióban bizonyítana
Szalmás Péter / MTI

– Gondolom, most a lelkiekből kellene minél több. Fel tudta dolgozni, hogy esélyesként lemaradt a világbajnokságról?

– Persze, már túltettem magam rajta. Először azt hittem, megfáztam, de kiderült: rosszabb a helyzet, mert vírusos fertőzést kaptam. Amikor megtudtam, hogy nem lehetek ott a vébén, nagyon elkenődtem, az első négy-öt nap végtelenül rossz volt. Sokak szerint a betegségem miatt akár el is indulhattam volna Kazanyban, de

sokkal fontosabb az olimpiai szereplés,

és azt semmi áron nem akartam veszélyeztetni. Legyengültem, nem hiányzott egy rosszabb eredmény. Az orvos szerint sokat javult a helyzet, gyógyszert már nem kell szednem. A mononukleózis következtében nagyobb lett a májam és a lépem, meg kell várni, amíg ismét helyreáll a rend a szervezetemben. Most fizikailag nem terhelhetem magam, de vízbe már mehetek, naponta két kilométert úszom gyorson. A pillangót még nem erőltetem. Ha minden jól megy, szeptembertől fokozatosan elkezdhetem az edzéseket, az év végén pedig, bár az nem az én világom, rövid pályás versenyeken indulok, majd januártól gőzerővel készülök Rióra.

– Akkor él még a győri országos bajnokságon Gyurta Dániellel tett közös fogadalom, miszerint a 2016-os olimpián mindketten aranyérmesek lesznek?

– Akik ismernek, tudják: én mindig, mindenütt győzni akarok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.